Siniša Mali najavio povećanje plata u javnom sektoru
   16 Oct 2020, 9:11        rts    Anđelija Kuzmanović


Siniša Mali najavio povećanje plata u javnom sektoru

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da je Međunarodni monetarni fond dao zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru. Siniša Mali je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da je na osnovu razgovora koje je misija MMF-a imala sa predsednikom Vučićem u sredu Srbija dobila zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru.
"Danas će u izjavi MMF-a i da se kaže da idemo sa povećanjem plata u javnom sektoru od 1. januara. S obzirom i da je juče bio priliv od PDV-a znaćemo tačno i u kom procentu. Idemo na povećanje plata u javnom sektoru od januara. Neće to biti procenat kao šrošle godine, ali će sigurno biti povećanja plata u javnom sektoru", kazao je Mali.
Navodi da ne postoji druga zemlja u Evropi koja će to da uradi u vreme ovakve krize. 
Prema njegovim rečima, to je povećanje za sve one koji rade u javnom sektoru, ali i u privatnom, jer povećanje minimalne zarade diže povećanje svih zarada.
"U aprilu, maju, imaćemo prosek od 540 evra. Da podsetim 2012. ili 2013. bilo je 329 ako se ne varam. Za par meseci i pored najveće ekonomske krize ikada idemo i sa rastom plata. Druga najvažnija stvar je da će danas takođe MMF potvrditi da je po stopi rasta BDP-a Srbija do kraja 2020. prva u Evropi", istakao je ministar finansija. 
MMF je, navodi, imao projekciju od minus tri za Srbiju, pa je promenio na 2,5, sada je na 1,5, mi mislimo da će biti oko nule.
"Borimo se za rast ekonomije, ulaganja u auto-puteve, nova radna mesta, sve to dovodi do rasta. Kada dobijamo prilive od PDV-a je 15. u mesecu. Imali smo juče na osnovu projekcija dve milijarde veće prihode od planiranih. Dakle, dobro nam radi ekonomija i daje nam za pravo da do kraja godine zadržimo ulaganja", naveo je Mali.
Ističe da bi voleo da naplata poreza ide još bolje i da se ide sa nagradnom igrom "Uzmi račun i pobedi", trećom po redu. 
"Obezbedili smo 60 automobila i 12 stanova u Beogradu. Pozivam građane da učestvuju u igri i da kada kupuju nešto traže račun. Dovoljno je deset fiskalnih računa ili slipova u minimalnom iznosu od sto dinara", istakao je Mali. Slične vesti

Mali: Zaposlenima po nekoliko hiljada dinara više

24 Oct 2020, 12:01

BEOGRAD - Petu godinu za redom biće povećanja plata u javnom sektoru, svaki zaposleni imaće po nekoliko hiljada dinara više…

Mali: Devedeset devet odsto sam siguran da će plate u javnom sektoru biti povećane

6 Oct 2020, 10:50

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da je 99 odsto siguran da će plate u javnom sektoru biti povećane od 1. januara…

JULSKI PROSEK U BRANIČEVSKOM OKRUGU: Najveće zarade u Požarevcu i Kostolcu

26 Sep 2020, 11:51

PREMA podacima Republičkog zavoda za statistiku, najvišu julsku prosečnu zaradu u Braničevskom okrugu ostvario je…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaU četvrtak u Golupcu zaseda lokalni…

U četvrtak 29.og-ovog meseca u Golupcu će zasedati lokalni parlament koji je zakazao predsednik…

28 Oct 2020, 19:26

KulturaTri violine Jana Nemčeka ustupljene…

Izdvojenom odelenju u Velikom Gradištu  Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’…

28 Oct 2020, 19:09

ZdravljeU Požarevcu 29 novoobolelih

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac drastišan skok…

28 Oct 2020, 16:29

Kursna lista