SIGURAN KORAK KA ENERGETSKOJ NEZAVISNOSTI  SRBIJE
   7 Apr 2020, 12:11        SAT TV    Tatijana Spasojević


SIGURAN KORAK KA ENERGETSKOJ NEZAVISNOSTI SRBIJE

ELEKTROPRIVREDA SRBIJE POTPISALA JE PRELIMINARNI SPORAZUM O SARADNJI NA ZAVRŠETKU IZGRADNJE TERMO ELEKTRANE „KOLUBARA B“ A TAJ SPORAZUM JE SIGURAN KORAK KA ENERGETSKOJ NEZAVISNOSTI
 
Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ napravilo je važan korak u obezbeđivanju energetske nezavisnosti i sigurnosti Srbije u budućnosti potpisivanjem preliminarnog sporazuma o saradnji sa kompanijom „Pauer Čajna“ (Power China) na završetku izgradnje Termoelektrane „Kolubara B“ u Kaleniću kod Uba.

Preliminarni sporazum 6. marta potpisali su Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, i Jang Bo, direktor kineske kompanije „Pauer Čajna“. Gradnja TE „Kolubara B“ u Kaleniću započeta je 80-ih godina prošlog veka, a plan EPS-a je da se u saradnji sa kineskim partnerom, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine, završi izgradnja tog zamenskog kapaciteta sa jednim blokom snage oko 350 megavata.
– Ponosan sam jer smo uspeli da pokrenemo projekat koji je počeo i stao osamdesetih godina prošlog veka, a to je završetak izgradnje Termoelektrane „Kolubara B“. Zahvaljujući viziji i političkoj želji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se EPS modernizuje, razvija i širi u vlasništvu države, napravili smo presek stanja šta je započeto i došli do današnjeg potpisivanja sporazuma koji je početna tačka za nastavak projekta – istakao je Grčić prilikom potpisivanja preliminarnog sporazuma u Obrenovcu.
U Kaleniću će biti završena izgradnja zamenskog bloka koji osigurava održivi industrijski razvoj Srbije u skladu s najnovijim tehnologijama i merama zaštite životne sredine koje je propisala EU. Blok u Kaleniću predstavlja zamenski kapacitet za TE „Morava“ i TE „Kolubara A“.
– Zahvaljujem kineskim partnerima na svemu što rade za Srbiju, na svemu što rade sa EPS-om i na razumevanju i strpljenju jer će u narednih nekoliko godina između EPS i kineskih kompanija biti realizovano mnogo projekata – rekao je Grčić i dodao da će investicija za TE „Kolubara B“ biti za nekoliko miliona evra manja nego što je prethodna vlast ugovorila za gradnju bloka B3 u TE „Kostolac B“.
Direktor kineske kompanije „Pauer Čajna“ Jang Bo zahvalio je Vladi Srbije i EPS-u na ukazanom poverenju i podršci za nastavak završetka gradnje TE „Kolubara B“, dodajući da je kompanija na čijem je čelu svetski poznata vodeća inženjering grupa koja ima veliko iskustvo u izgradnji sličnih termoblokova širom sveta.

Ističe da je ta kompanija u Srbiji prisutna dugi niz godina i da je već izvodila projekte koji su uticali na razvoj energetskog sektora u našoj zemlji, navodeći da shvataju važnost „Kolubare B“ za Srbiju i region.
TE „Kolubara B“ imaće i primarne i sekundarne mere za smanjenje emisije azotnih oksida, sistem za odsumporavanje, elektrofiltere za smanjenje emisije praškastih materija, sistem za smanjenje žive i halogenih elemenata, sistem za tretman otpadnih voda. Završetkom moderne i efikasne TE „Kolubara B“ omogućava se iskorišćenje uglja, najsnažnijeg energetskog resursa koji Srbija ima, do 2050. godine. Završetak ovog projekta ima veliki značaj i za domaću privredu, budući da će minimum 45 odsto isporučene opreme i radova izvesti srpska privreda. Plan je da blok bude na mreži do kraja 2024. godine.
 
 Slične vesti

PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE U TE KOSTOLAC A U APRILU

26 May 2020, 12:35

U TERMOELEKTRANI  „KOSTOLAC A“ JE DO KRAJA APRILA PROIZVEDENO 676.196.000 KILOvAT ČASOVA  ELEKTRIČNE…

GRADI SE NOVA LINIJA BUNARA

8 May 2020, 13:10

Napredovanje otkopne mehanizacije kopa „Drmno“ odnosi se na to da se Gradi  nova linija bunar .Ugovorena…

NOVA TRAFOSTANICA U SEPTEMBRU

23 Apr 2020, 14:03

IZGRADNjA INFRASTRUKTURE ZA NAPREDOVANjE RADOVA NA KOPU „DRMNO”  PODRAZUMEVA NOVU TRAFOSTANICU U SEPTEMBRU

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOBELEŽENA 21. GODIŠNJICA OD POGIBIJE…

POVODOM 21 GODINE OD POGIBIJE BIVŠEG KOMANDANTA RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA I PROTIV VAZDUŠNE…

1 Jun 2020, 13:36

DruštvoGOLUBAC ZNAČAJNA TURISTIČKA DESTINACIJA…

U prošloj godini u Golubac je boravilo oko 90 brodova-kruzera,a ove godine ima najave…

1 Jun 2020, 13:35

DruštvoPOČETAK LETNJE KAMPANJE DOBROVOLJNOG…

CRVENI KRST POŽAREVAC ORGANIZOVAO JE  AKCIJU DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U SARADNJI SA…

1 Jun 2020, 13:34

Kursna lista