Sezona gripa na izmaku, simptomi slični kovidu
   11 Apr 2022, 9:45    Beograd    rts    Elena Marjanović


Sezona gripa na izmaku, simptomi slični kovidu

Epidemiološka situacija u zemlji je povoljna i kada je reč o koronavirusu i kada je reč o gripu. Simptomi su često slični zbog čega se obavezno treba javiti u kovid ambulantu. Iako je grip ove godine kasnio, pik je prošao i znatno je manji broj zaraženih. Sa toplijim vremenom ubrzo se očekuje i kraj sezone gripa, rekli su za RTS profesor doktor Branislav Tiodorović i direktor DZ Savski venac Zoran Bekić.


U Nišu se svakodnevno u kovid ambulantu javi između 800 i 900 pacijenta sa temperaturom, bolovima u grlu i sličnim simtomima, a oko 100 bude pozitivno na koronavirus dok drugi obično imaju druge respiratorne
infekcije.

  Profesor doktor Branislav Tiodorović kaže da je grip u ranijem periodu potisnuo koronavirus, ali da je on poslednjih nedelja ipak prisutan u većoj meri, u početku kod predškolske dece, a sada i kod školske dece i odraslih.

"Grip ne stvara veće probleme, ali je stigao sa zakašnjenjem od nekoliko nedelja u odnosu na uobičajeni period u godini. Situacija je povoljna. Stariji pacijenti su bili ranije u kontaktu sa ovim tipovima virusa, a on se nalazi i u vakcinama kako inostranim tako i Torlakovoj i verujem da će sve proći za nedelju dana", rekao je profesor Tiodorović.

Od simptoma karakteristična je u prvim danima visoka temperatura, a ostali simptomi poput bolova u mišićima i zglobovima, zamaranje pri kretanju karakteristični su i za koronavirus.

Profesor Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba, kaže da je dobro što imamo povoljnu situaciju sa koronavirusom, a da grip polako odlazi.

"Mlađa deca češće obolevaju od gripa jer nisu imale prilike da se sretnu sa virusom ranije i nemaju prirodni imunitet. Međutim, većina stanovništva ima prirodni imunitet ili imunitet stečen imunizacijom", rekao je profesor Tiodorović.

Oni koji su preležali koronavirus najviše su u riziku od postkovid sindroma i potreban je višemesečan oprez, a kod gripa potrebno je oko nedelju dana da se organizam oporavi.

U narednom periodu Tiodorović ne očekuje značajan rast obolelih od koronavirusa. 

"Ne očekujem veliki talas, već manje povećanje posle uskršnjih i prvomajskih praznika. Apel našim zemljacima koji dolaze iz inostranstva i uopšte građanima je da vode računa o okupljanju i da posebno paze na starije rođake i prijatelje jer su oni u najvećem riziku", rekao je Tiodorović.Oprez i maske u zatvorenom prostoru U Beogradu je slična situacija – značajno je bolja epidemiološka situacija. Nema gužvi u kovid ambulantama, a dnevno se pregleda oko 125 pacijenata.

"I sezona gripa je na izmaku, pik je obično u februaru i martu, očekuje se dalji pad obolelih. Očekuje se i toplije vreme i prestanak epidemije gripa", kaže direktor DZ "Savski venac" Zoran Bekić.

  Savetuje da se sa pojavom simptoma svakako javimo u kovid ambulantu gde će utvrditi da li je reč o koronavirusu ili gripu i dati nam savet kako da se ponašamo.

"I kod dece je znatno manje obolelih od kovida, svega nekoliko se pregleda dnevno", kaže doktor Bekić.

Kada je reč o redovnim i preventivnim pregledima – gužvi nema, iako je povećano interesovanje.

Iako je epidemiološka situacija u našoj zemlji povoljna kada je reč o koronavirusu, doktor Bekić kaže da, imajući u vidu situaciju u Kini i mnogim evropskim zemljama, treba voditi računa.

"Apelujem na oprez i na nošenje maski u zatvorenom prostoru", rekao je u razgovoru za RTS direktor DZ "Savski venac" Zoran Bekić.Slične vesti

Korona posustaje, grip se širi

12 Apr 2022, 12:37

Epidemijska situacija je poviljnija. Smanjuje se broj pacijenata u kovid sistemu.Manje je i zaražene dece. Sada druge…

Vakcina protiv sezonskog gripa i dalje aktuelna

1 Feb 2022, 11:51

Kroz vekove je poznato da je najteža borba protiv virusnih oboljenja jer se virus pobeđuje jedino dobrim imunitetom. U Braničevskom…

Sezonski grip i dalje zaobilazi Braničevski okrug

12 Jan 2022, 13:03

Na području Braničevskog okruga još uvek nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od sezonskog gripa.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista