Sezona "urbanih poplava" - šta raditi kada se nađete okruženi vodom
   7 Jul 2022, 9:29    Beograd    rts    Elena Marjanović


Sezona "urbanih poplava" - šta raditi kada se nađete okruženi vodom

Srbiju su u utorak pogodile obilne padavine koje su izazvale poplave, a udari groma su izazvali veliki broj požara. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić rekao je za RTS da su ogromne kiše izazvale kolaps i opasnost po život i imovinu građana i da je glavni zadatak Sektora za vanredne situacije bio da ne bude žrtava. Objašnjava šta treba uraditi ukoliko se nivo vode oko vas povećava.


Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić rekao je da je ogromna količina kiše u utorak izazvala kolaps i opasnost po život i imovinu građana Beograda, a da su, osim u Beogradu, na teritoriji opština Raška, Sjenica udari groma izazvali veliki broj požara.

  "To je jedna pojava koja se ne dešava često, ali mi smo pre svega bili angažovani na spasavanju lica iz takozvanih urbanih poplava usled ogromnih kišnih padavina koje su pogodile grad Beograd", rekao je Čaušić.

Istakao je da je glavni zadatak Sektora za vanredne situacije bio da ne bude žrtava i da su formirali štab i poslali sve ekipe u Zemun i Novi Beograd kako bi što brže mogli da pruže pomoć građanima.

"Imali smo deset evakuacija, devet direktno iz vode. To je ono što nas čini ponosnim, da smo izašli bez žrtava iz ovakve situacije", naveo je Čaušić i rekao da su i pripadnici Policijske uprave za grad Beograd pomogli gde god su se našli.Najveća opasnost na najnižim kotama Napomenuo je da najveću opasnost predstavljaju najniže kote u gradu – podvožnjaci, kuće koje su na nižim tačkama, ali i da sve prijave građana moraju da se provere što je brže moguće.

"Najopasnije je kada se nađete na niskim tačkama u ovakvoj situaciji, jer onda voda nadire i može, nažalost, da dođe i do najgorih posledica, što se nama nije desilo", rekao je Čaušić i istakao da je u pitanju bila koordinisana akcija.

Dodao je da je najteže bilo u Zemunu i Novom Beogradu, a da je prijava bilo i u Surčinu.

"U Zemunu je palo 128 litara kiše u roku od dva sata. To su nezapamćene padavine za tu opštinu. Obrenovac 2014. – 240 litara palo za dva dana", naveo je Luka Čaušić i dodao da se radi o ogromnoj količini kiše koja je za ovo doba godine neočekivana.

Objasnio je da je u slučaju poplave, ukoliko se nivo vode povećava, potrebno popeti se na više etaže ili komade nameštaja, kao i da bi idealno bilo isključiti struju i pozvati vatrogasce na 193.Od početka godine više od 8.700 požara na otvorenom Čaušić je naveo da je od početka godine bilo 8.754 požara na otvorenom i da je Sektor za vanredne situacije preventivno počeo ranije da radi u smislu apela i prevencije deljenjem flajera i plakata, kao i u okviru saradnje sa drugim sektorima MUP-a.

"Mi smo ustostručili naš inspekcijski nadzor u odnosu na prošlu godinu. Za ranije godine neću ni da spominjem. Tako ćemo i da nastavimo. Mi smo tek na početku požarne sezone. Klima se toliko menja da mi sad usred jula pričamo o ogromnim padavinama. Nakon par dana će opet da krenu požari i to znači da moramo kao društvo da budemo oprezniji i spremniji na ono što nas čeka", poručio je Čaušić.Slične vesti

Procenjuje se šteta od poplava u Raški, Novom Pazaru i Tutinu, opštinama potrebna pomoć

25 Nov 2022, 9:24

U Raški, Novom Pazaru i Tutinu sumiraju štetu koju je pričinila poplava. U Novom Pazaru još samo visinske…

Čaušić o poplavljenim područjima: Prijepolje u fokusu zbog porasta nivoa Lima, mirna situacija u Raškoj

23 Nov 2022, 9:19

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić izjavio je za RTS da je situacija u poplavljenim područjima…

Sanira se šteta od poplava podno Golije i u Petrovcu na Mlavi, nema ugroženih domaćinstava

22 Jul 2021, 10:29

Nevreme je tokom proteklog vikenda nanelo mnogo štete u mestima širom Srbije. Uništeni su putevi, poljoprivredne kulture.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista