Šetnja sa turističkim vodičem u okviru projekta Trg đerdapskih mitova I legendi
   20 Oct 2023, 16:00    Golubac    Tv SAT    Ljubiša Nastasijević


Šetnja sa turističkim vodičem u okviru projekta Trg đerdapskih mitova I legendi

U opštini Golubac u toku je realizacija projekta „Trg Đerdapskih mitova i legendi“, čiji je donator Evropska unija zajedno sa nemačkom vladom. Ova podrška realizuje se u okviru projekta ,,EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi  Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije.Projekat se sastoji iz tri dela, rekonstrukcija gradskog trga,organizacija manifestacija i rekonstrukcija turističkog infocentra.U okviru ovog projekta koji sadrži organizovanje manifestacija održana je za učenike Osnovne škole ,,Branko Radičević’’ u Golupcu,“Šetnja sa turističkim vodičem”, gde je turistički vodič pričao priče školskoj deci o mitovima, legendama I vrednostima ovog kraja.Učenicima su okviru promo-mix proizvoda podeljeni I djački rančevi.


          U školi u Golupcu upravo smo završili akciju podele reklamnog materijala u okviru projekta ,,Trg đerdapskih mitova I legemvi’’.Sam projekat,sem građevinskih saktivnosti podrazum,eva I nekoliko aktivnosti promocije budućeg turističkog proizvoda Trga đerdapskih mitova I legend.Danas smo učestvovali I u prezentaciji priča I legend od strane naših turističkih vodiča koji su učenicima ove škole ood prvog do čettvrtog razreda ispričali desetak zamiljivih legend iz ovog kraja,kaže coordinator projekta Aleksandar Đukić.

       Deca su najbolji slušaoci ovih priča I legend I ujedno I najbolji prezentatori I očekuje se da će ona već sutra krenuti u širenje tih mitova I legendi koji traju vekovima na ovim prostorima.
 Jedna od mnogobrojnih legendi je I kako je Golubac dobio ime. Legenda kaže da je  lepa devojka Golubana, ponos grada, očarala lepotom čak i turskog pašu. Paša, surov i ohol, pokleknu pred zaljubljenošću nudeći Golubani sve, tražeći zauzvrat da se uda za njega. Golubana ga odbije i njegova surovost zameni kratkotrajnu zaljubljenost, obruši se na devojku svom snagom. Vezaše je za liticu, dok nije u mukama izdahnula, gledajući u grad koji dobi njeno ime.

        -Nemačkoj organizaciji za Međunarodnu saradnju GIZ I opštini Golubac zahvaljujem se ovim putem na svestranoj pomoći,na odobravanju sredstava I nadamo se daljoj saradnji,naglasio je Đukić I podsetio da  sam Trg mitova I legend podrazumeva tri komponete,jedna je građevinska rekonstrukcija samog Trga u centru Golupca,druga je rekonstrukcija turističkog centra I treća je organizacija manidestacija ,prezentacija događaja,izradu reklamnog materijala,sve to u cilju afirmacije budućeg turističkog proizvoda ,,Trg đerdapskih mitova I legendi’’.

Do sada Realizovana je aktivnost na  projektu-dvodnevna manifestacija „Đerdapski mitovi i legende“, koja je  održana  od 22-23. Septembra,  na kojoj su održane radionice za decu: oslikavanje, crtanje i pripovedanje na temu mitova i legendi Đerdapa, uz podelu promo/mix-proizvoda. Sa decom  družili  se etnolog, istoričari i vodiči koji su im predstavili nekadašnji život, tradiciju, predanja, mitove i legende našeg kraja.U okviru ovog projekta održane su I“Večeri pripovedanja”, gde se pričalo  I  iskazala sećanja na narodne običaje I tradiciju “Kako je nekada bilo”. a  organizovana je  I  prodajna izložba ručnih radova i poljoprivrednih proizvoda. vrednost ovog projekta je 190 hiljade evra od kojih je Evropska unija obezbedila 98 hiljade a opština Golubac 92 hiljade evra
 
Podršku projektu dali su Narodna bibliotaka "Veljko Dugoševič“,  Turistička organizacija i Udruženje žena iz Golupca. Realizacija projekta počela je od 24.oktobra 2022, a završava se 31.oktobra 2023. godine.
 Slične vesti

Golubačkim komunalcima 12 miliona dinara za izgradnju komunalne infrastrukture

20 Feb 2024, 13:44

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara u okviru Programa podrške…

Nova šansa za zaposlenje

2 Feb 2024, 12:02

U Gradskoj upravi potpisani su Ugovori o saradnji sa organizacijom „HELP“ o sprovođenju projekta „Pomoć…

Plan razvoja opštine Golubac za period 2024 - 2031,

1 Feb 2024, 12:34

U Golupcu je počela sprovoženje Plana razvoja opštine Golubac za period 2024 – 2031,

planU sali Narodne…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista