Servis auto klime - neophodnost ili nepotreban trošak?
   21 Jun 2017, 12:57    Požarevac    N1Info    Aleksandar Krstić


Servis auto klime - neophodnost ili nepotreban trošak?

Servis klima uređaja u automobilima zvanično nije propisan ni kod jednog proizvođača automobila na listi redovnih servisnih intervala, zbog čega vozači novijih automobila uopšte ne razmišljaju o ovoj vrsti servisa. Najčešći je slučaj kada "klima" prestane da radi, pa se silom prilika odlazi u servis.

S obzirom da se u sistemu nalaze gas i ulje za podmazivanje kompresora, koji je ništa drugo nego mala motorna pumpa, nameće se logičan odgovor na pitanje da li bi servis uopšte trebalo da se radi ako je sve ispravno i funkcioniše - da, posle nekog vremena bi trebalo zameniti ulje i gas, piše Auto magazin.

Najčešće se dešava da stradaju ležajevi na kompresorima klima uređaja, a nov kompresor košta od 500 evra, dok polovnih ima već za 25, mada su cene u proseku oko 50-60 evra, piše Auto magazin.

Kad dođete u servis, prvo vam ponude remont kompresora, koji košta od 100 evra na više, u zavisnosti od servisa i kompresora. Baš kao i sa polovnim kompresorom, niko ne može da vam garantuje koliko će još dugo raditi.

Najveći problem nastaje kada iscuri freon i ulje iz sistema. Da li zbog kamenčića koji je udario i probio hladnjak, da li zbog loše legure aluminijumskih cevi koje vremenom postanu porozne ili nečeg drugog, tek nije dobro da sistem bude prazan.

Postoje zaštitni mehanizmi koji ne dozvoljavaju da se kompresor aktivira ako nema gasa u sistemu, mada je veliko pitanje u kom trenutku elektronika “odluči” da ne treba paliti kompresor i da li je tada kasno.

Dakle, kada prvi put ostanete bez gasa sve je pomalo načeto, ali ne i trajno uništeno. Međutim, tek sledi agonija – utvrđivanje uzroka curenja "klime". Zato se u gas ubacuje boja, kako bi se uz pomoć UV lampe lakše otkrilo gde curi.

Curenje može da bude na više mesta, a u većini slučajeva obavezno je vađenje kompletne instalacije napolje, varenje aluminijumskih cevi ili, ako su baš neupotrebljive zbog poroznosti, njihova zamena crevima.

Svako punjenje plaćate… Ako je stradao kompresor, tu su i dodatni troškovi. Šta uzeti, polovan, remontovan ili remontovati svoj, odluka je na vama, na vašoj intuiciji. Nema pravila.

Ako majstor utvrdi da bi trebalo da se zameni sušač ili hladnjak, servisiranje "klime" može da košta i par stotina evra. Opet, niko vam ne garantuje koliko će dugo ona raditi i da li će se problem pojaviti na novom mestu.Slične vesti

Čadež: Srbija postaje jedna od zemalja na mapi proizvođača električnih vozila

22 Jul 2024, 12:27

Povodom proizvodnja električne "pande" koja počinje u Kragujevcu, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež…

Prvo kod majstora, pa na put - proverite da li imate dovoljno rashladne tečnosti

13 Jul 2024, 10:28

Održavanje i servisiranje sistema hlađenja ključno je za automobil, posebno tokom vrućih letnjih meseci. Petar Veličković…

Okanović: Vrućine na vozača utiču kao alkohol, dan aranžmana nije bitniji od života

10 Jul 2024, 13:04

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja izjavio je za RTS da je svaki odlazak na put rizičan, ukoliko ulazimo…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista