Servis auto klime - neophodnost ili nepotreban trošak?
   21 Jun 2017, 12:57    Požarevac    N1Info    Aleksandar Krstić


Servis auto klime - neophodnost ili nepotreban trošak?

Servis klima uređaja u automobilima zvanično nije propisan ni kod jednog proizvođača automobila na listi redovnih servisnih intervala, zbog čega vozači novijih automobila uopšte ne razmišljaju o ovoj vrsti servisa. Najčešći je slučaj kada "klima" prestane da radi, pa se silom prilika odlazi u servis.

S obzirom da se u sistemu nalaze gas i ulje za podmazivanje kompresora, koji je ništa drugo nego mala motorna pumpa, nameće se logičan odgovor na pitanje da li bi servis uopšte trebalo da se radi ako je sve ispravno i funkcioniše - da, posle nekog vremena bi trebalo zameniti ulje i gas, piše Auto magazin.

Najčešće se dešava da stradaju ležajevi na kompresorima klima uređaja, a nov kompresor košta od 500 evra, dok polovnih ima već za 25, mada su cene u proseku oko 50-60 evra, piše Auto magazin.

Kad dođete u servis, prvo vam ponude remont kompresora, koji košta od 100 evra na više, u zavisnosti od servisa i kompresora. Baš kao i sa polovnim kompresorom, niko ne može da vam garantuje koliko će još dugo raditi.

Najveći problem nastaje kada iscuri freon i ulje iz sistema. Da li zbog kamenčića koji je udario i probio hladnjak, da li zbog loše legure aluminijumskih cevi koje vremenom postanu porozne ili nečeg drugog, tek nije dobro da sistem bude prazan.

Postoje zaštitni mehanizmi koji ne dozvoljavaju da se kompresor aktivira ako nema gasa u sistemu, mada je veliko pitanje u kom trenutku elektronika “odluči” da ne treba paliti kompresor i da li je tada kasno.

Dakle, kada prvi put ostanete bez gasa sve je pomalo načeto, ali ne i trajno uništeno. Međutim, tek sledi agonija – utvrđivanje uzroka curenja "klime". Zato se u gas ubacuje boja, kako bi se uz pomoć UV lampe lakše otkrilo gde curi.

Curenje može da bude na više mesta, a u većini slučajeva obavezno je vađenje kompletne instalacije napolje, varenje aluminijumskih cevi ili, ako su baš neupotrebljive zbog poroznosti, njihova zamena crevima.

Svako punjenje plaćate… Ako je stradao kompresor, tu su i dodatni troškovi. Šta uzeti, polovan, remontovan ili remontovati svoj, odluka je na vama, na vašoj intuiciji. Nema pravila.

Ako majstor utvrdi da bi trebalo da se zameni sušač ili hladnjak, servisiranje "klime" može da košta i par stotina evra. Opet, niko vam ne garantuje koliko će dugo ona raditi i da li će se problem pojaviti na novom mestu.Slične vesti

Saveti koji će vam olakšati vožnju u gradu

24 Dec 2020, 10:42

Čak i kada ste iskusan vozač, gradska vožnja ume da bude jako stresna. Ogromne gužve, udesi i brojni drugi nemili događaji…

Koliko je epidemija koronavirusa smanjila prodaju automobila u Srbiji

22 Dec 2020, 10:02

Zbog epidemije koronavirusa, trgovci kako polovnih tako i novih automobila ove godine imaće pad prodaje u odnosu na prethodnu,…

Kako da držite bezbedno odstojanje na auto-putu

14 Sep 2020, 10:20

Za tri dana na drumovima u Srbiji poginulo je 14 osoba. Među glavnim uzrocima saobraćajnih nesreća su prekoračenje brzine…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaGradska biblioteka iz Kučeva pozajmila…

Već neko vreme Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“ poručuje – ako ne može…

3 Mar 2021, 16:36

ZdravljeZZJZ: 101 novi slučaj Covid 19

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u utorak zabeležen je 101 novi…

3 Mar 2021, 14:28

KulturaBojana Urošević najbolja na festivalu…

Završio se još jead Milivojev štap i šešir, 17. po redu, dobitnica Milivojevog šešira, glavne…

3 Mar 2021, 14:18

Kursna lista