Servis auto klime - neophodnost ili nepotreban trošak?
   21 Jun 2017, 12:57    Požarevac    N1Info    Aleksandar Krstić


Servis auto klime - neophodnost ili nepotreban trošak?

Servis klima uređaja u automobilima zvanično nije propisan ni kod jednog proizvođača automobila na listi redovnih servisnih intervala, zbog čega vozači novijih automobila uopšte ne razmišljaju o ovoj vrsti servisa. Najčešći je slučaj kada "klima" prestane da radi, pa se silom prilika odlazi u servis.

S obzirom da se u sistemu nalaze gas i ulje za podmazivanje kompresora, koji je ništa drugo nego mala motorna pumpa, nameće se logičan odgovor na pitanje da li bi servis uopšte trebalo da se radi ako je sve ispravno i funkcioniše - da, posle nekog vremena bi trebalo zameniti ulje i gas, piše Auto magazin.

Najčešće se dešava da stradaju ležajevi na kompresorima klima uređaja, a nov kompresor košta od 500 evra, dok polovnih ima već za 25, mada su cene u proseku oko 50-60 evra, piše Auto magazin.

Kad dođete u servis, prvo vam ponude remont kompresora, koji košta od 100 evra na više, u zavisnosti od servisa i kompresora. Baš kao i sa polovnim kompresorom, niko ne može da vam garantuje koliko će još dugo raditi.

Najveći problem nastaje kada iscuri freon i ulje iz sistema. Da li zbog kamenčića koji je udario i probio hladnjak, da li zbog loše legure aluminijumskih cevi koje vremenom postanu porozne ili nečeg drugog, tek nije dobro da sistem bude prazan.

Postoje zaštitni mehanizmi koji ne dozvoljavaju da se kompresor aktivira ako nema gasa u sistemu, mada je veliko pitanje u kom trenutku elektronika “odluči” da ne treba paliti kompresor i da li je tada kasno.

Dakle, kada prvi put ostanete bez gasa sve je pomalo načeto, ali ne i trajno uništeno. Međutim, tek sledi agonija – utvrđivanje uzroka curenja "klime". Zato se u gas ubacuje boja, kako bi se uz pomoć UV lampe lakše otkrilo gde curi.

Curenje može da bude na više mesta, a u većini slučajeva obavezno je vađenje kompletne instalacije napolje, varenje aluminijumskih cevi ili, ako su baš neupotrebljive zbog poroznosti, njihova zamena crevima.

Svako punjenje plaćate… Ako je stradao kompresor, tu su i dodatni troškovi. Šta uzeti, polovan, remontovan ili remontovati svoj, odluka je na vama, na vašoj intuiciji. Nema pravila.

Ako majstor utvrdi da bi trebalo da se zameni sušač ili hladnjak, servisiranje "klime" može da košta i par stotina evra. Opet, niko vam ne garantuje koliko će dugo ona raditi i da li će se problem pojaviti na novom mestu.Slične vesti

Ibarska magistrala crna rupa, bezbedniji "Miloš Veliki"

23 Sep 2019, 14:16

Svakog vikenda dogodi se dvadesetak nesreća u kojima nastrada od pet do osam osoba. Ne pomažu ni pojačane kontrole saobraćaja…

POJAČAN INTENZITET SAOBRAĆAJA NA AUTOPUTEVIMA U SRBIJI

6 Jul 2019, 10:51

JP „Putevi Srbije“ obaveštava javnost da se za predstojeći vikend očekuje pojačan intenzitet saobraćaja…

DVA PARKINGA ĆE BITI ZATVORENA TOKOM FESTIVALA CVEĆA

9 May 2019, 15:42

JKP "Parking servis" Požarevac obaveštava javnost da će zbog organizacije "Festivala cveća",…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMARKOVIĆ O KAPITALNIM INVESTICIJAMA…

U PROTEKLOM PERIODU INVESTIRANO VIŠE OD 388 MILIONA EVRA U  REVITALIZACIJU KOSTOLAČKIH…

18 Oct 2019, 14:42

DruštvoRAZVOJ SPORTA I UNAPREĐENJE SPORTSKE…

U PROSTORIJAMA SRPSKE NAPREDNE STRANKE U POŽAREVCU ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA NA KOJOJ…

18 Oct 2019, 14:28

DruštvoU TOKU JE REKONTRUKCIJA DEČIJE…

Prvi put od kada je izgrađena Dečja klinika u Tiršovoj, urađena je detaljna rekonstrukcija…

18 Oct 2019, 14:23

Kursna lista