Selo Maleševo naredne godine domaćin Miholjskih susreta sela u opštini Golubac
   3 Oct 2023, 15:37    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Selo Maleševo naredne godine domaćin Miholjskih susreta sela u opštini Golubac

Proteklog vikenda u malom golubačkom selu Vojilovo održani su  Treće po redu ,,Miholjski susreta sela 2023’’  koje su organizovali opština Golubac ,Turistička organizacija I Mesna zajednica Vojilovu,a podpokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu Republkijke Srbije. Na 13 štandova na kojima su Mesne zajednice I Udruženja žena Iz desetak sela,  Turistička organizacija Golubac I Udruženje ,,Zlatno runo’’ iz Voluje,opština Kučevo predstavili domaću  radinost, suvenire, domaću hranu, med I pčelinje proizvode kao i razne druge rukotvorine. Promovisan je tradicionalan način života, kao i kulturno istorijsko nasleđe. Domaćin četvrtih po redu ,,Miholjskih susreta sela“ sledeće godine biće naselje Maleševo, koje je ove godine dobilo nagradu za najlepšu svadbarsku pogaču.


        Mesna zajednica u saradnji sa Kulturno-umerničkim društvom Braničevo na štandu imali su raznovrsne proizvode od kojih je I tradicionalna ,,Braničevska korpa’’. Inače, Braničevo je pre dve godfine bilo domaćin prvih ,,Mihojskih susreta sela’’ u opštini Golubac.

        Zajednički stand imali su  Udruženje vinogardara I  Žene iz Udruženja ,,Baričanske’’ iz Bariča gde su predstavili kvalitetno vino,domaće  slatke I slane kolače kao I rukotvorine.


         U Vojilovu ima oko 1.500 košnica I veći broj domaćinstava bavi se pčelarstvom, jedan od njih je  i Dragiša Đurić koji ima 170 pčelinjih društava ,učesnik je mnogobrojnih sajmova I manifestacija sa kojih je dolazio okićen medaljama I mnogobrojnim priznanjima . 
 
Priređene su izložbe materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa Vojilova, kao i edukativne radionice za decu i odrasle Miholjski susreti sela nastavljaju tradiciju nejkadašnje manifestacije  Susreti sela Srbije, koja je bila  od velikog značaja za kulturni i spotski život sela I  predstavljanje života meštana,njihovih običaja.kulture I tradicije..


Cilj ovog projekta jeste da se turizam podigne na jedan veći nivo, a da ovaj kraj postane prepoznatljiva turistička destinacija u ovom delu Donjeg Podunavlja, ali i da nove generacije ostanu ovde na svome ognjištu i da tako daju svoj doprinos razvoju opštine. Realizovanjem ovakvih projekata doprinosi se razvoju naselja na teritoriji opštine Golubac
 Slične vesti

Miholjski susreti sela i 21. jepurijada u Topolovniku: Najbolji gulaš od divljeg zeca skuvala ekipa Slaviše Pavlovića iz Vlaškog Dola

28 Nov 2023, 12:06

U  naselju Topolovnik,u opštini Veliko Gradište, proteklog vikenda održani su ,,Miholjski susreti sela’’…

Vrtić Lasta iz Golupca na četvrtim dečijim jezičkim igrarijama u Smederevskoj Palanci

6 Nov 2023, 21:39

Ekipa Predškolske ustanove ,,Lasta’’ iz Golupca prvi put se predstavila na ovogodišnjoj …

TO Golubac dobila prvu nagradu za najbolju jednolisnu turističku publikaciju

17 Oct 2023, 16:29


U Kruševcu je održana 19.po redu tradicionalna  Međunarodna manifestacija “KOFER SLOVA“ Ova manifestacija se održava…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista