SELEKTOR GLUMAČKIH SVEČANOSTI: KADA SAMRTNA OPASNOST PROĐE ZNAĆEMO DA SLAVIMO  DOSTOJANSTVENIJE I  ŽIVOT I POZORIŠTE
   4 Apr 2020, 11:26    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


SELEKTOR GLUMAČKIH SVEČANOSTI: KADA SAMRTNA OPASNOST PROĐE ZNAĆEMO DA SLAVIMO DOSTOJANSTVENIJE I ŽIVOT I POZORIŠTE

IZ CENTRA ZA KULTURU POŽAREVAC STIGLO JE SAOPŠTENJE  MILIVOJA MLAĐENOVIĆA SELEKTORA FESTIVALA GLUMAČKIH SVEČANOSTI "MILIVOJE ŽIVANOVIĆ KOJE JE POSVEĆENO OVOGODIŠNJEM FESTIVALU KOJI JE TREBAO DA POČNE DANAS 4.APRILA. 

TEKST PRENOSIMO U CELOSTI.


   Dr Milivoje Mlađenović, selektor festivala "Milivoje Živanović"

"Umesto da gradonačelnik  Požarevca, Bane  Spasović, po običaju ustanovljenom pre dvedeset pet godina , večeras ključeve Grada simbolično preda glumcima koji će svojom umetnošću u narednih šest večeri slaviti ime Milivoja Živanovića, velikana sprske glume i promovisati njegove sledbenike, grad  Požarevac je , pod opsadom zlokobnog virusa .
 

    Umesto da Zijah Sokolović, proslavljeni glumac, pozvan da ove godine , svojom besedom o glumcu, osokoli srpsko glumište i glumište regiona, on je, pre nekoliko dana sa terase svog Sarajevskog stana bodrio građanstvo, ljudstvo ... Iz dana u dan, stešnjeni, uniženi, okovani bez okova, ustrašeni, ljudi od pozorišta na youtbe kanalu emituju snimke svojih predstava iako znaju da je to tek slabašno podsećanje na moć pozorišta čija je suština, najveći smisao, samo u najdirektnijem obraćanju publici...ali i tako, kakvo je da je, bolje je od ćutnje kojom smo se zarazili ovih dana.


 
Jubilarne, 25. Glumačke svečanosti konciprane su tako da se na požarevačkoj sceni od 4. do 9. Aprila priredi parada glumaca koji se po svojim umetničkim svojstvima ravnaju prema Milivoju Živanoviću, glumcu koji je bio zaista vrhunsko merilo svoje epohe, a stvarao „na pragu avangarde“.

 U svih pet takmičarskih predstava, tako se namestilo, radi se o stradanju, bilo individudalnom, kao u nečistoj krvi narodnog pozorišta gde glavna junakinja klicu svoje propasti nosi u odluci da se usprotivi moralnom obrascu koji propisuje palanka, bilo kolektivnom a kakvo je razorno dejstvo nacizma u glumački visokostilizovanom“Sumraku Bogova“ - predstavi  Beogradskog dramskog pozorišta, o odrastanju i zrenju jednog jevrejskog dečaka u surovom dobu koje prethodi drugom svetskom ratu u u grandioznom tatarskom poduhvatu „Semper Idem“ Narodnog pozorišta iz Sombora.

Isto tako snažan utisak na publiku ostavila bi i predstava „Lorencačo“  JDP-a Jugoslovenskog dramskog pozorišta  koja se bavi pitanjima ljudskosti , moralnih obrazaca , kao i predstava  „Smederevo 1941“  Srpskog Narodnog pozorišta iz Novog Sada o stradanju glumaca ovog pozorišta.
Stradanje se namestilo kao ključna reč ovogodišnjeg festivala, kao opomena svima nama, da je čovek, koliko god delovao nadmoćno, ipak od krhke građe, te da ćemo kad ova stvarna i metaforična samrtna opasnost prođe, znati da slavimo dostojanstvenije i život i pozorište."


 Slične vesti

Nagrada Povelja kulture za 2020. godinu je upravo dodeljena

30 Dec 2020, 14:36

Gradske uprave Grada Požarevca Aleksandar Simonović dodelio je nagradu za
radnike zaposlene u javnim ustanovama koji…

Online Smotra glumaca amatera Živki u čast

1 Dec 2020, 11:10

Počinje XIII Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja "Živka Matić". Predstave se emituju na yutube kanalu…

"Život je loto", urnebesna tragikomedija

21 Nov 2020, 10:13

U ponedeljak, 23. novembra, u 19 časova, u maloj sali Centra za kulturu Požarevac biće prikazana urnebesna tragikomedija…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportGolubački zonaš Đerdap počeo pripreme…

Kao novajlija  Podunavsko-Šumadijske zone golubački ,,Đerdap’’ jesenji…

27 Jan 2021, 21:07

ZdravljeZZJZ Požarevac : 117 novih slučajeva…

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u u utorak i sredu zabeleženo zabeleženo…

27 Jan 2021, 16:32

DruštvoPosle 90 godina počela rekonstrukcija…

Danas na Savindan, gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović, posetio je srednju…

27 Jan 2021, 14:13

Kursna lista