SELEKTOR GLUMAČKIH SVEČANOSTI: KADA SAMRTNA OPASNOST PROĐE ZNAĆEMO DA SLAVIMO  DOSTOJANSTVENIJE I  ŽIVOT I POZORIŠTE
   4 Apr 2020, 11:26    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


SELEKTOR GLUMAČKIH SVEČANOSTI: KADA SAMRTNA OPASNOST PROĐE ZNAĆEMO DA SLAVIMO DOSTOJANSTVENIJE I ŽIVOT I POZORIŠTE

IZ CENTRA ZA KULTURU POŽAREVAC STIGLO JE SAOPŠTENJE  MILIVOJA MLAĐENOVIĆA SELEKTORA FESTIVALA GLUMAČKIH SVEČANOSTI "MILIVOJE ŽIVANOVIĆ KOJE JE POSVEĆENO OVOGODIŠNJEM FESTIVALU KOJI JE TREBAO DA POČNE DANAS 4.APRILA. 

TEKST PRENOSIMO U CELOSTI.


   Dr Milivoje Mlađenović, selektor festivala "Milivoje Živanović"

"Umesto da gradonačelnik  Požarevca, Bane  Spasović, po običaju ustanovljenom pre dvedeset pet godina , večeras ključeve Grada simbolično preda glumcima koji će svojom umetnošću u narednih šest večeri slaviti ime Milivoja Živanovića, velikana sprske glume i promovisati njegove sledbenike, grad  Požarevac je , pod opsadom zlokobnog virusa .
 

    Umesto da Zijah Sokolović, proslavljeni glumac, pozvan da ove godine , svojom besedom o glumcu, osokoli srpsko glumište i glumište regiona, on je, pre nekoliko dana sa terase svog Sarajevskog stana bodrio građanstvo, ljudstvo ... Iz dana u dan, stešnjeni, uniženi, okovani bez okova, ustrašeni, ljudi od pozorišta na youtbe kanalu emituju snimke svojih predstava iako znaju da je to tek slabašno podsećanje na moć pozorišta čija je suština, najveći smisao, samo u najdirektnijem obraćanju publici...ali i tako, kakvo je da je, bolje je od ćutnje kojom smo se zarazili ovih dana.


 
Jubilarne, 25. Glumačke svečanosti konciprane su tako da se na požarevačkoj sceni od 4. do 9. Aprila priredi parada glumaca koji se po svojim umetničkim svojstvima ravnaju prema Milivoju Živanoviću, glumcu koji je bio zaista vrhunsko merilo svoje epohe, a stvarao „na pragu avangarde“.

 U svih pet takmičarskih predstava, tako se namestilo, radi se o stradanju, bilo individudalnom, kao u nečistoj krvi narodnog pozorišta gde glavna junakinja klicu svoje propasti nosi u odluci da se usprotivi moralnom obrascu koji propisuje palanka, bilo kolektivnom a kakvo je razorno dejstvo nacizma u glumački visokostilizovanom“Sumraku Bogova“ - predstavi  Beogradskog dramskog pozorišta, o odrastanju i zrenju jednog jevrejskog dečaka u surovom dobu koje prethodi drugom svetskom ratu u u grandioznom tatarskom poduhvatu „Semper Idem“ Narodnog pozorišta iz Sombora.

Isto tako snažan utisak na publiku ostavila bi i predstava „Lorencačo“  JDP-a Jugoslovenskog dramskog pozorišta  koja se bavi pitanjima ljudskosti , moralnih obrazaca , kao i predstava  „Smederevo 1941“  Srpskog Narodnog pozorišta iz Novog Sada o stradanju glumaca ovog pozorišta.
Stradanje se namestilo kao ključna reč ovogodišnjeg festivala, kao opomena svima nama, da je čovek, koliko god delovao nadmoćno, ipak od krhke građe, te da ćemo kad ova stvarna i metaforična samrtna opasnost prođe, znati da slavimo dostojanstvenije i život i pozorište."


 Slične vesti

KNJIŽEVNO VEČE DOBRICA ĆOSIĆ IZMEĐU POLITIKE I KNJIŽEVNOSTI

12 Mar 2020, 13:57

U CENTRU ZA KULTURU POŽAREVAC U SARADNJI SA KULTURNO PROSVETNOM ZAJEDNICOM ORGANIZOVAO JE KNJIŽEVNO VEČE PROF. DR ZORANA…

OTVORENE GLUMAČKE SVEČANOSTI MILIVOJEV ŠTAP I ŠEŠIR

25 Feb 2020, 11:23

OTVORENE SU 16. AMATERSKE GLUMAČKE SVEČANOSTI MILIVOJEV ŠTAP I ŠEŠIR U CENTRU ZA KULTURU POŽAREVAC.

SUMNJIVO LICE, ROK TRAJANJA NEOGRANIČEN

6 Dec 2019, 13:34

PREDSTAVA SUMNJIVO LICE, TEATRA OKRET IZ BEOGRADA BIĆE NA REPERTOARU U CENTRU ZA KULTURU 12. DECEMBRA U 20 ČASOVA U POŽAREVCU.

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOBELEŽENA 21. GODIŠNJICA OD POGIBIJE…

POVODOM 21 GODINE OD POGIBIJE BIVŠEG KOMANDANTA RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA I PROTIV VAZDUŠNE…

1 Jun 2020, 13:36

DruštvoGOLUBAC ZNAČAJNA TURISTIČKA DESTINACIJA…

U prošloj godini u Golubac je boravilo oko 90 brodova-kruzera,a ove godine ima najave…

1 Jun 2020, 13:35

DruštvoPOČETAK LETNJE KAMPANJE DOBROVOLJNOG…

CRVENI KRST POŽAREVAC ORGANIZOVAO JE  AKCIJU DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U SARADNJI SA…

1 Jun 2020, 13:34

Kursna lista