Selaković se sastao sa Madurom na kraju posete Venecueli
   12 Aug 2022, 9:22    Beograd    rts    Elena Marjanović


Selaković se sastao sa Madurom na kraju posete Venecueli

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Karakasu sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, na kraju zvanične posete toj zemlji.


Selaković je preneo je pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića venecuelanskom kolegi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.


Sagovornici su razgovarali o daljem jačanju tradicionalno prijateljskih odnosa Srbije i Venecuele.

Selaković je istakao važnost posete srpskog ministra spoljnih poslova Venecueli nakon 12 godina, naročito imajući u vidu da se ona realizuje u godini kada naše dve države obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Šef srpske diplomatije zahvalio je predsedniku Maduru na čvrstoj i principijelnoj poziciji Venecuele po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nedvosmislenoj i bezuslovnoj podršci koju nam ova država pruža u međunarodnim organizacijama po pitanju od najvišeg nacionalnog značaja.

Takođe, istakao je da obostrano poštovanje principa međunarodnog prava, nemešanja u unutrašnja pitanja država i prava na suverenu politiku, kao i međusobna podrška naših država nije nova, već da potiče od saradnje u Pokretu nesvrstanih zemalja, zahvalivši tom prilikom predsedniku Maduru na učešću ministra spoljnih poslova Venecuele na Komemorativnom skupu PNZ, održanom oktobra prošle godine u Beogradu.


Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i o načinima za suočavanje s tim izazovima, istovremeno čuvajući svoje državne interese.


Selaković je konstatovao da ekonomski odnosi ne prate odlične političke, izrazivši očekivanje da će ova poseta i potpisani sporazumi biti značajni za unapređenje privredne saradnje dve zemlje, kao i saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.


Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Karlosom Farijom 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Karakasu sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Karlosom Farijom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što je posle 12 godina ministar spoljnih poslova Srbije u poseti Venecueli, naročito zbog činjenice da je ta poseta realizovana u godini u kojoj obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.


"Tokom duge istorije naših diplomatskih odnosa, uprkos pritiscima u različitim istorijskim periodima, uspeli smo da sačuvamo visok stepen međusobnog poštovanja i uvažavanja o pitanjima ključnih nacionalnih interesa", poručio je Selaković, podsetivši da takvo međusobno poštovanje datira još iz Pokreta nesvrstanih zemalja.


Šef srpske diplomatije podvukao je da je Srbija naročito zahvalna na doslednoj podršci Venecuele stavovima Srbije po pitanju Kosova i Metohije, koje je za nas pitanje od prvorazrednog nacionalnog značaja.


"Nemešanje u unutrašnja pitanja država, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pravo na suverenu politiku i poštovanje međunarodnog prava, a ne "prava jačeg", ostaju osnovni principi vođenja naše državne politike", kazao je Selaković.


Selaković je ukazao da je sa venecuelanskim kolegom razgovarao o pitanjima od suštinskog značaja za obe zemlje, da su razmotreni načini jačanja saradnje u oblastima ekonomije i turizma, ali i da su razgovarali o aktuelnim regionalnim i globalnim prilikama.


Selaković je posebno izrazio zadovoljstvo što je potpisano nekoliko veoma važnih sporazuma, izrazivši nadu da će ti sporazumi omogućiti da se naše dve države i narodi dodatno povežu.


Dvojica ministara potpisali su Deklaraciju mehanizma političkih konsultacija Srbija i Venecuela, Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Republike Srbije i Bolivarske Republike Venecuele, Memorandum o razumevanju u oblasti omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva narodne snage za omladinu i sport Bolivarske Republike Venecuele, kao i Sporazum o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Narodne biblioteke Venecuele.


"I kao što je Ugo Čaves jednom prilikom rekao - Nećemo napraviti veliku budućnost koju tražimo, ako ne znamo veliku prošlost koju smo imali - tako će i temelj naših budućih odnosa, koje i danas nastavljamo da gradimo, biti naša prijateljska saradnja tokom svih ovih 140 godina diplomatskih odnosa", zaključio je obraćanje Selaković.Slične vesti

Protestna nota Ambasadi Albanije zbog paljenja državne zastave Srbije na trgu u Tirani

22 Nov 2023, 9:39

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uručilo je protestnu notu Ambasadi Republike Albanije u Beogradu, kojom se…

Stoltenberg stiže na Zapadni Balkan, u utorak u Beogradu

18 Nov 2023, 11:09

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg od 19. do 22. novembra posetiće zemlje Zapadnog Balkana, a u utorak 21. novembra…

Pariski mirovni forum, na marginama predsednik Vučić se sastao sa belgijskim premijerom

10 Nov 2023, 9:39

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u Parizu gde učestvuje na Pariskom mirovnom forumu. Na marginama foruma, sastao se sa…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaNove dve skulputre na dunavskom…

Na dunavskom keju u gradskom parku u Velikom Gradištu postavljene su dve nove skulpture…

29 Nov 2023, 18:23

DruštvoPrijem za učenike iz Španije i…

U Požarevcu borave učenici osnovnih škola iz Španije i Nemačke, učesnici Erasmus plus programa,…

29 Nov 2023, 12:47

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 30. Novembar…

SRBIJA: U četvrtak ujutru mraz, a tokom dana toplije nego u sredu.…

29 Nov 2023, 11:14

Kursna lista