Selaković Komitetu ministara: Zahtev Prištine za članstvo je pokušaj da se zloupotrebi Savet Evrope
   20 May 2022, 11:50    Beograd    rts    Elena Marjanović


Selaković Komitetu ministara: Zahtev Prištine za članstvo je pokušaj da se zloupotrebi Savet Evrope

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, obraćajući se na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope, istakao je da zahtev Prištine za članstvo predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i pokušaj je da se ova organizacija zloupotrebi. Ukazao je ćemo na grubo kršenje našeg teritorijalnog integriteta biti prinuđeni da snažno odgovorimo svim raspoloživim diplomatskim sredstvima.


Nikola Selaković je naveo da Srbija sa posebnom pažnjom prati posledice sukoba u Ukrajini, pre svega na civilno stanovništvo.


  "Nastavićemo da pružamo humanitarnu pomoć, kao i utočište onima koji se nađu na našoj teritoriji. Pokazali smo se kao konstruktivan parter u mnogim međunarodnim forumima, kao i u okviru Saveta Evrope, između ostalog, pristajući da snosimo dodatne kontribucije za 2022. godinu", istakao je Selaković.

Osnove naše spoljne politike čini, kako je naveo, privrženost poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država.

"Stoga smatramo veoma pogrešnim narušavanje ovih principa u slučaju bilo koje države, ali i u slučaju Srbije. Naš odnos prema ovim principima je veoma jasan. Iako se čini da su neke države vođene načelom 'Quod licet Iovi non licet bovi' (Što priliči bogu, ne priliči volu), Srbija ostaje posvećena osnovnim principima međunarodnog prava", poručio je ministar.

Ukazao je da su ovi principi danas važniji nego ikada i sam Komitet ministara Saveta Evrope u svojim odlukama i deklaracijama često eksplicitno insistira na njima.

 
"Republika Srbija smatra da je njihova selektivna primena nedopustiva. Razmatranje zahteva tzv. Kosova za članstvo u organizaciji, koji je pravno nedopustiv, dovelo bi u pitanje njen kredibilitet. Naglasiću da je ovakav potez Prištine za nas apsolutno neprihvatljiv, a na grubo kršenje našeg teritorijalnog integriteta bićemo prinuđeni da snažno odgovorimo svim raspoloživim diplomatskim sredstvima", naglasio je Selaković.

Dodao je da podržavamo svaki angažman Saveta Evrope na KiM koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Saveta Bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom Saveta Evrope.

"Nažalost, prištinske vlasti nisu pokazale zainteresovanost za poštovanje obaveza preuzetih u dijalogu u Briselu, posebno kada je u pitanju zaštita prava Srba i drugih nealbanskih zajednica, na šta se konstantno upozorava i u izveštajima generalnog sekretara UN o radu Unmika", rekao je Selaković.

"Zahtev za članstvo za Prištinu predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i jeste pokušaj da se ova organizacija zloupotrebi. To je duboko u suprotnosti sa normama i pravilima Saveta Evrope, drugih međunarodnih organizacija i međunarodnog prava. Dodatno, ovo je samo još jedan jasan pokazatelj da Priština nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga, već se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup", poručio je Selaković.

  Republika Srbija veruje da su vrednosti Saveta Evrope osnova za očuvanje stabilnosti i prosperiteta u Evropi i za njih se zalaže, kaže Selaković.

"U našem regionu nastavljamo da doprinosimo stabilnosti i promovisanju načela i vrednosti Saveta Evrope. To je važan deo našeg puta ka članstvu u Evropskoj uniji, kojem smo u potpunosti posvećeni, a na kojima ujedno temeljimo i zaštitu svojih nacionalnih interesa", zaključio je Selaković.

Ministar je na kraju obraćanja zahvalio Italiji na uspešnom predsedavanju u ovim izazovnim vremenima za Evropu i svet u celini i da poželeo uspeh budućem predsedavanju Irske, uz uveravanje da u obavljanju te važne funkcije može računati na podršku Srbije.Slične vesti

Drecun: Od sporazuma korist će imati prvenstveno Srbi na severu Kosova i Metohije

22 Jun 2022, 9:37

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je postignut sporazum o energetici u Briselu,…

Petković: Sada je sve u našim rukama, niko ne može da upada u Valač

22 Jun 2022, 9:19

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za RTS da usvajanje smernica za primenu dogovora o energetici…

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu usaglasile smernice za primenu dogovora o energetici

21 Jun 2022, 11:19

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu su usaglasile smernice za primenu dogovora o energetici.


Specijalni…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista