Selaković: Srbija ne prihvata rezultate referenduma u Ukrajini
   25 Sep 2022, 12:32    Beograd    rts    Elena Marjanović


Selaković: Srbija ne prihvata rezultate referenduma u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da Srbija ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima jer bi to, kako je istakao, bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima.


Nikola Selaković je na konferenciji za novinare, na pitanje da li će Srbija prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regionima, rekao da u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i opšte prihvaćenim principima i normama međunarodnog javnog prava Srbija ne može da prihvati te rezultate.

"Sa jedne strane je principijelna naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija, a sa druge strane to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica", rekao je Selaković.


Na pitanje novinara kakvu poruku Srbija šalje sporazumom koji je potpisao sa šefom ruske diplomatije diplomatije Sergejem Lavrovom, Selaković je odgovorio da taj sporazum kritikuju samo oni koji ga nisu ni pročitali te da on služi samo kao dovoljan izgovor za napad na našu zemlju.


"Taj sporazum potpisuje se od 1996. godine i reč je o tehničkoj stvari, nema konotaciju bezbednosne politike. Reč je o bilateralnim odnosima i multilateralnoj aktivnosti. Vlada je mogla da odbije takav plan, ali u njemu nema ništa sporno, a kritikuju ga oni koji ga nisu ni videli", poručio je Selaković.


Glavna tema svih susreta u Njujorku - odbrana interesa Srbije
Selaković je izjavio i da je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku imao na stotine razgovora sa stranim državnicima i diplomatama, i da je glavna tema svih susreta bila odbrana državnih i nacionalnih interesa Srbije.


Selaković je rekao da je ovo za Srbiju najintenzivnija godina što se tiče diplomatskih aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, te da je samo on u Njujorku imao 95 susreta sa ministirma spoljnih poslova i raznim drugim diplomatama, i da je potpisao 13 sporazuma o saradnji i protokala.


Istakao je da su glavne teme tih susreta bili bilateralni odnosi, energetika, energetska diversifikacija i da se razgovaralo o gradnji solarnih parkova, vetrogeneratora, izgradnji Đerdapa 3 koji mogu da grade samo SAD, interkonektora sa Bugarskom i Severnom Makedonijom.


Rekao je i da su sa Brazilom, Kolumbijom i Senegalom potpisana po dva sporazuma.Slične vesti

Potpisano sedam bilateralnih sporazuma između Srbije i Azerbejdžana

23 Nov 2022, 12:53

Srbija i Azerbejdžan u prisustvu predsednika dve zemlje Aleksandra Vučića i Ilghama Alijeva, potpisali su danas ukupno sedam…

Dačić: Međunarodna zajednica na ivici tolerancije prema Prištini

23 Nov 2022, 12:06

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je međunarodna zajednica došla do kraja moguće tolerancije…

Vučić: Sa novom italijanskom vladom nastavak dobrih odnosa

22 Nov 2022, 10:46

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Italije…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

DruštvoZaštita spomenika kao kulturnog…

U Požarevcu postoji mnoštvo spomenika podignutih u sećanje na ličnost ili događaj.…

30 Nov 2022, 10:27

Kursna lista