Selaković: Sa Kubom dogovorena ekonomska saradnja
   5 Aug 2022, 9:26    Beograd    rts    Elena Marjanović


Selaković: Sa Kubom dogovorena ekonomska saradnja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je, posle razgovora sa kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom Pariljom, da su Beograd i Havana dogovorili predstojeću ekonomsku saradnju.


"Trudićemo se da odličnu političku saradnju prenesemo i na druga polja, a svakako na polje ekonomije. Dogovoreni su konkretni poslovi i aktivnosti između naše dve zemlje u narednom periodu koji će doći do izražaja. Rodrigez Parilja je izrazio interesovanje da u što skorijem periodu uzvrati posetu Srbiji i Beogradu", kazao je Selaković.


Ministar je naglasio da je srpska delegacija u Havani ugošćena na najvišem nivou.


"U godini u kojoj republike Srbija i Kuba obeležavaju 120. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, početak latinoameričke turneje zabeležio sam upravo u Kubi. Razgovarao sam sa potpredsednikom Kube i kolegom Brunom Rodrigezom Pariljom, koji je veliki prijatelj našeg naroda. On je to prijateljstvo dokazivao dok je bio u UN, u vreme kada je nad našom zemljom vršena agresija 1999. godine", dodao je Selaković.


Selaković se, takođe, susreo sa kubanskim predsednikom parlamenta, ministrom spoljne trgovine i stranih investicija, ministrom kulture, sa kojim je potpisao sporazum o uspostavljanju direktnih odnosa između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Kube.


"Kuba je naš tradicionalni, stari prijatelj. Podržavaju nas aktivno, verno, dosledno, čvrsto u međunarodnim forumima, kada je u pitanju zaštita našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao neko ko na svojstven način pomaže u promociji naših interesa po pitanju Kosova i Metohije u čitavom karipskom i latinoameričkom regionu", dodao je Selaković.


Ministar Selaković narednih dana posetiće Kolumbiju, gde će, kao specijalni izaslanik predsednika Srbije, prisustvovati inauguraciji novog predsednika Gustava Fransiska Petra Urege.


Selaković će se, tokom boravka u Bogoti, sastati sa narednim ministrom spoljnih poslova Kolumbije Alvarom Lejvom Duranom, kao i sa brojnim visokim zvaničnicima država iz ovog dela sveta.


Nakon Kolumbije, tokom naredne nedelje, šef srpske diplomatije boraviće u zvaničnim posetama Kostariki i Venecueli.Slične vesti

Stefanović doputovao u Liban

26 Mar 2022, 9:49

Ministar odbrane Nebojša Stefanović doputovao je u Liban, gde će tokom dvodnevne posete obići pripadnike Vojske Srbije angažovane…

Vulin sa Bocan-Harčenkom

22 Mar 2022, 12:11

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin sastao se sa ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom…

Ministar Stefanović: Dobrovoljno služenje vojnog roka, unapređenje mera

9 Nov 2021, 15:01

Centar za obuku kopnene vojske u garnizonu Požarevac, kasarna „General Pavle Jurišić Šturm“ danas…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaSeptembarske zarade: Kostolac…

U Gradskoj opštini Kostolac je opet zabeležena prosečna zarada koja je veća od republičkog…

27 Nov 2022, 10:45

DruštvoRužić: Kazne su jasno definisane,…

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji,…

27 Nov 2022, 10:20

DruštvoDanas su Božićne poklade - poslednji…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu,…

27 Nov 2022, 10:16

Kursna lista