Selaković: Četiri države povukle priznanje KiM, dve zemlje pomažu Prištini
   13 May 2022, 15:44    Beograd    rts    Elena Marjanović


Selaković: Četiri države povukle priznanje KiM, dve zemlje pomažu Prištini

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je predsedniku Aleksandru Vučiću danas predao note četiri države koje su povukle priznanje Kosova i Metohije.


"Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim je državama reč", rekao je Nikola Selaković, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.


Ovim gestom, kako je poručio Selaković, Srbija želi da dâ šansu državama članica Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju.


"Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno", rekao je Selaković.


Takođe, Selaković je preneo da su naše obaveštajne službe došle do saznanja da najmanje dve velike države rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prišttini u kampanji za nova priznanja, kao i za zaustavaljanje kampanje Srbije za povlačenje priznanja.


Ministar Selaković poručuje da će vlada nastaviti da se žestoko bori i radi na otpriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da će se u toj borbi rukovoditi našim državnim i nacionalnim interesima.
Selaković je rekao da se nalazimo u veoma teškoj situaciji pošto su naša država i rukovodstvo izloženi velikim pritiscima, da dobrvoljno privhatimo narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije, rušenje međunarog javnog prava i poretka – i to na svoju štetu.


"Pošto su neki govorili protivno i dovodili u pitanje predsednikovu argumetaciju po pitanju važenja Vašingtonskog sporazuma, u obavezi sam da ukažem da je Vlada SAD kroz saopštenje Stejt dipartmenta povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma jasno stavila do znanja da SAD smatraju taj sporazum i dalje važećim i kroz to saopštenje su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju", naveo je Selaković.

 
Kako je rekao, predajom formalnog zahteva za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, Priština je pokazala da ne poštuje taj sporazum i datu reč, kao ni stav države koja je bila domaćin postizanja sporazuma i učestovala u njemu.


Selaković ističe da je Priština jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi dijalogom već da se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup.


"Pred nama su burni i važni dani, predsednik očekuje posetu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, najavljeno je i održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu 23. juna čiji će domaćin biti Emanuel Makron. Zatim slede veoma važni pregovori koji se tiču cene gasa sa Rusijom, a uz sve to i naša diplomatska borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa", zaključio je Selaković.



Slične vesti

Danas sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

27 Oct 2022, 9:43

Predsednik Aleksandar Vučić sazvao je za danas u 10 sati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Pre toga razgovaraće sa…

Savet bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji 18. oktobra

4 Oct 2022, 10:16

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se razmatrati redovan šestomesečni izveštaj generalnog…

Danas zaseda Savet za Nacionalnu bezbednost

13 May 2022, 9:37

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavaće danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost.


Sednica saveta…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

Kursna lista