Šekler: Srbiji preti epidemija malih boginja ukoliko se ne poveća broj vakcinisanih
   13 Jan 2023, 14:05    Beograd    rts    Elena Marjanović


Šekler: Srbiji preti epidemija malih boginja ukoliko se ne poveća broj vakcinisanih

Epidemiolog Milanko Šekler kaže da Srbiji preti epidemija malih boginja ukoliko se ne poveća broj vakcinisane dece. Šekler je istakao da je vakcina jedini način za sprečavanje širenja bolesti.


Milanko Šekler je naglasio da je MMR vakcina u Srbiji ispitana i potpuno bezbedna, te da je javnost dovedena u zabludu jer su na internetu dostupni različiti sadržaji u vezi sa ovom vakcinom.


"Svi se dana prave 'pmetni' i ne slušaju struku. Napravite anketu koliko je lekara vakcinisalo svoju decu, paćete videti i sve će vam biti jasno", rekao je Šekler za Tanjug.


Ocenio je da se ljudi u Srbiji odgovornije ponašaju prema životinjama nego prema samima sebi - sa jedne strane, naveo je, neće kupiti psa koji nije vakcinisan od štenećaka, koji izaziva ista vrsta virusa kao i male boginje, dok će sa druge strane, odbiti da vakcinišu decu zbog priča sa interneta.


Šekler je istakao da je ovo period kada dolazi do povećanog broja obolelih od malih boginja u zemljama gde je ispod 95 odsto populacije vakcinisano.


"Mi smo koliko je znam na dsetak odsto ispod toga, ako ne i više, iako su epidemiolozi i pedijatri sve vreme upozoravali da situacija nije zaovoljavajuća u Srbiji", kazao je Šekler.


Napominje da imunizaciji mora da pristupi 95 odsto populacije jer male boginje spadaju u veoma infektivne bolesti, gde su jedna ili dve virusne čestice dovljne da bi se osoba inficirala.


Istakao je da obolelo dete četiri do pet dana pre pojave prvih simptoma izlučuje virus, iako naizgled deluje potpuno zdravo.


Upozorio je da od ove bolesti u proseku jedna osoba od 1.000 premine zbog komplikacija i to i u dobrom zdrastvenom sistemu kakav, ocenio je, ima Srbija.


"Zadnja epidemija je bila krajem 2017. početkom 2018. godine i tom prilikom je umrlo 15 osoba - nekoliko dece, a ostalo su bile starije osobe od kojih je jedna imala 45 godina", rekao je epidemiolog.


Ističe da je vakcina jedino rešenje u borbi protiv malih boginja i da druge opcije ne postoje.



Slične vesti

Bez morbila u Požarevcu, ali je pooštren nadzor

23 Feb 2024, 11:12

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ do sada je u Srbiji registrovano…

Male boginje potvrđene kod 12 osoba na teritoriji Smedereva

21 Jan 2023, 11:24

Male boginje potvrđene su kod 12 osoba sa teritorije Smedereva, potvđeno je u u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta…

Male boginje potvrđene kod devet osoba na teritoriji Smedereva

17 Jan 2023, 10:40

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, kod devet osoba na teritoriji Smedereva potvrđene su male boginje. Od…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista