SEDNICA O IZMENAMA ZAKONA O MINISTARSTVIMA ZAKAZANA ZA SUBOTU
   23 Jun 2017, 13:36        POLITIKA    Maja Kostić


SEDNICA O IZMENAMA ZAKONA O MINISTARSTVIMA ZAKAZANA ZA SUBOTU

Izmenama zakona predviđeno je osnivanje dva nova ministarstva - ekologije i evropskih integracija.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zakazala je vanrednu sednicu za subotu, 24. juna sa jednom tačkom dnevnog reda Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.
Zahtev za održavanje vanrednog zasedanja podnela su 152 narodna poslanika, a sednica će, kako je saopšteno, početi u 10 časova.
Izmenama zakona predviđeno je osnivanje dva nova ministarstva - ekologije i evropskih integracija, kao što je ranije javio Tanjug.
U skupštinsku proceduru stigao je Predlog o izmenama Zakona o ministarstvima koji predviđa 18 resora, dva više nego do sada, a koji je predložio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.
Izmenama zakona predviđeno je osnivanje dva nova ministarstva - ekologije i evropskih integracija.
U obrazloženju izmena zakona navodi se da se osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predlaže imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitete života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u ovoj oblasti u procesu pridruživanja EU.
Pošto je poslove Ministrastva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predlaže se i izmena delokruga tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Izmenama zakona predlaže se prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s obzirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.
Osnivanje tog ministarstva predloženo je usled značajno većih obaveza i obima poslova u procesu pridruživanja EU, a posebno imajući u vidu sve veće obaveze u pogledu neposredne komunikacije sa samim institucijama EU.
Na to, kako se dodaje u obrazloženju, može bolje odgovoriti ministarstvo kao samostalni organ državne uprave, nego što bi to mogla dosadašnja vladina Kancelarija za evropske integracije.
Predloženim izmenama zakona predviđena je i izmena u delokrugu Ministarstva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koji se odnose na pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društva koja obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.
Ta izmena je, kako se kaže u obrazloženju, predviđena zbog potrebe usaglašavanja sa važećim Zakonom o energetici, ali sa potrebom usaglašavanja sa standardima EU u ovoj oblasti.
Takođe, predlaže se i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.
Navodi se i da su izmene delokruga rada Ministarstva pravde posledica usklađivanja sa, u međuvremenu donetim, zakonima koji uređuju pravosudne profesije i rad pravosudnih organa.Slične vesti

U petak zaseda gradištanski parlament

17 Oct 2020, 10:09

Odbornici Skupštine opštine Veliko Gradište u petak raspravljaće o realizaciji budžeta u prvih šest…

Rebalansom gradski budžet smanjen za oko 139 miliona dinara

9 Oct 2020, 13:59

Rebalansom buddžet grada Požarevca manji za oko 139 miliona dinara. Posledice nastale usled pandemije koronavirusa glavni…

Rebalans budžeta pred požarevačkim odbornicima

3 Oct 2020, 12:27

U petak zaseda požarevačka skupština. Sednica će se održati u Centru za kulturu Požarevac.
Predrag Mijatović,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaGolubac dobija Kulturni centar…

U Golupcu su u toku radovi na rekonstrukciji postojeće zgrade u kojoj će biti smeštena…

20 Oct 2020, 15:04

DruštvoPutovanje u srednji vek sa Ramske…

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo vratiti se u srednji vek, kako su ljudi bili obučeni,…

20 Oct 2020, 13:59

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 21. Oktobar…

SRBIJA: U sredu jutro vrlo hladno, ponegde slab prizemni mraz, a po kotlinama i dolinama reka…

20 Oct 2020, 12:30

Kursna lista