SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA VEČNO I ISKRENO
   27 Jan 2017, 13:58        N1 info    Maja Kostić


SEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA VEČNO I ISKRENO

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bez praštanja ne bi mogla da se izgrade prijateljstva sa državama iz kojih su potekli oni koji su osmišljavali logore poput Aušvica, Jasenovca i Starog sajmišta.
"U našem sećanju je opomena, u našem oprostu poziv da zajedno izgradjujemo budućnost čovečanstva koje živi u miru, razumevanju, uvažavanju, bez neprijateljstva, osvete i mržnje", kazao je Nikolić na beogradskom Starom sajmištu gde je predvodio državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta.

Nikolić je ocenio da je kolektivno pamćenje izuzetno značajno "ne samo zato što ga dugujemo svojim precima, nevinim žrtvama bezumlja i zla, već i zato što je to pamćenje odbrana od zaborava i pokušaja promene istorijskih činjenica".
"Iz istorije Sajmišta, Srbi, Jevreji i Romi - mučeničke žrtve fašističke i nacističke ideologije - sa ovog stratišta šalju jedinu poruku koju, ko ljudi i potomci nevino stradalih predaka umemo da pošaljemo: naša tuga, sećanje i pamćenje je večno i iskreno kao što je iskreno i naše praštanje", rekao je on.

Nikolić je naglasio i da bez tog praštanja ne bi mogli da "izgradjujemo prijateljstva i sa onim državama i narodima iz kojih su potekli pojedinici koji su osmišljavali Aušvice, Jasenovce, Sajmišta".

Podsetivši na izreku da "istoriju pišu pobednici", on je rekao da istoriju danas pokušavaju da menjaju moćnici i da to ne sme da se dozvoli, jer bi to stradale sugradjane ubilo po drugi put.

"I danas neki od moćnika smatraju da je poslušnost uslov koji bi trebalo da bude ispunjen kako bi smo saradjivali, kako oni kažu 'otvoreno i konstruktivo'", rekao je Nikolić i dodao da se ;perspektivni odnosi medju narodima i državama u savremenom svetu grade na medjusobnom razumevanju i uvažavanju u zajedničkom interesu, prijateljstvu, a nikada na ustupcima koji dovode u pitanje žrtve.

Nikolić je naveo i da bi Staro sajmište trebalo da bude večito obeležje "herojskih žrtava monstruozne ideologije".

"Zalagaću se da se uvede ustanova Spomen žrtve, kako bi se na institucionalan način izrazilo poštovanje prema stradanju i mučeništvu i negovalo sećanje na nevine žrtve u Prvom i Drugom svetskom ratu", rekao je Nikolić.

Pored predsednika Srbije, vence na Spomenik žrtvama genocida u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora, položili su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predstavnici diplomatskog kora, Saveza jevrejskih opština Srbije i Nacionalnog saveta Roma.

Povodom Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta danas će u Njujorku biti otvorena izložba "Istina o Jasenovcu - pravo na nezaborav", a prisustvovaće delegacija iz Srbije i preživali logoraši.
Izložbu su organizovali instituti za holokaust iz Izraela i za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela.Slične vesti

Samit Brdo-Brioni u Skoplju: Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja

11 Sep 2023, 12:41

Lideri regiona sastali su se ovog prepodneva u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa…

Vučić: Svaki susret s Orbanom je izuzetan, današnji ima posebnu simboliku

20 Aug 2023, 11:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Karmelićanskom manastiru. Vučić…

Eskobar: Kurti će propustiti priliku ako se ne uskladi s partnerima

8 Jul 2023, 10:15

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za rešavanje kosovskog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista