SEĆANJE NA NEKADAŠNJI DAN MLADOSTI
   25 May 2017, 14:14        BLIC    Maja Kostić


SEĆANJE NA NEKADAŠNJI DAN MLADOSTI

Danas je 25. maj, dan koji se nekada širom bivše Jugoslavije masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita.
Ni danas, 35 godina posle smrti neprikosnovenog lidera sada nepostojeće države, u nekim gradovima regiona sećanje na taj praznik, a i njegovo obeležavanje, nije prestalo.
  I ove godine će, tradicionalno, Titov grob u \\"Kući cveća\\" u Beogradu posetiti veliki broj njegovih poštovalaca iz regiona. U Kumrovcu, Titovom rodnom gradu u hrvatskom Zagorju, u subotu je već održana je tradicionalna proslava Dana mladosti.","html":"I ove godine će, tradicionalno, Titov grob u \\"Kući cveća\\" u Beogradu posetiti veliki broj njegovih poštovalaca iz regiona. U Kumrovcu, Titovom rodnom gradu u hrvatskom Zagorju, u subotu je već održana je tradicionalna proslava Dana mladosti."}}" data-run-module="embeddedapp/main.app" data-run-module-isrun="1" data-type="desktop"> I ove godine će, tradicionalno, Titov grob u "Kući cveća" u Beogradu posetiti veliki broj njegovih poštovalaca iz regiona. U Kumrovcu, Titovom rodnom gradu u hrvatskom Zagorju, u subotu je već održana je tradicionalna proslava Dana mladosti. Iako je Tito zvanično bio rođen 7. maja, 25. maj je obeležavan kao njegov rođendan.
Centralna manifestacija uvek je organizovana na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, gde su pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet.
Titu je tom prilikom uručivana štafeta mladosti, koja je polazila svaki put iz drugog mesta i iz druge republike, ali je uvek masovno dočekivana širom gradova nekadašnje Jugoslavije.
Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke.
Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine. Posle Titove smrti, štafetu su primali predsednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.
Sama ideja potekla je 1945. od omladine Kragujevca, čije je Odeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije.
Prvu štafetu Titu je predao Mika Tripalo, tadašnji predsednik CK Narodne omladine Jugoslavije. Sedam godina posle Titove smrti, na završnoj proslavi Dana mladosti, Rejmonda Broćaj iz Gnjilana je štafetu uručila Haimu Redžepiju, tadašnjem predsedniku ŠOJ.
Tito je na čelu SFRJ bio punih 35 godina i imao je nesumnjivo izuzetan ugled u tadašnjem svetu. Posebno je veliki značaj, u međunarodnim odnosima, imala njegova uloga kao jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliku težinu.
 Slične vesti

Otvorene 27. Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović"

3 Apr 2023, 11:17

U Centru za kulturu Požarevac, svečano su otvorene 27. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ u čast i slavu…

Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović" od 2. do 7. aprila

6 Mar 2023, 14:11

Od 2. do 7. aprila Centar za kulturu Požarevac će 27. put biti domaćin festivala, koji poštovaocima pozorišne…

Milivoje Živanović dobio spomenik

11 Apr 2022, 12:02

Na svečanoj ceremoniji koja je upriličena u nedelju, pre zatvaranja 26. glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaKukuruz zauzeo primarno mesto…

Nedelja za nama na Produktnoj berzi donela je pad prometa od 24,31% u odnosu na prethodnu.…

20 Jul 2024, 11:55

KulturaŽeljko Vasić održao koncert na…

Koncert Željka Vasića na Trgu oslobođenja u Požarevcu je poklon Ministarstva bez portfelja…

20 Jul 2024, 10:59

DruštvoViše od 12.000 ljudi zamenilo…

Pred Vladom Srbije je veliki zaokret u politici prema agraru, ističe za RTS Milan Krkobabić,…

20 Jul 2024, 10:52

Kursna lista