SEĆANJE NA  MILENU PAVLOVIĆ BARILI
   5 Nov 2018, 12:58    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


SEĆANJE NA MILENU PAVLOVIĆ BARILI

NA DANAŠNJI DAN 05. NOVEMBRA 1909. GODINE U POŽAREVCU ROĐENA JE NAŠA ČUVENA  UMETNICA, PESNIKINJA I SLIKARKA MILENA PAVLOVIĆ BARILI

Milena Pavlovic Barili umetnica raskosnog talenta,  koja je svojim radom obeležila i čuveni Vogue. Pesnikinja i vrsna umetnica sa urođenim talentom, koja je u svakom pogledu obogatila našu umetnost a koja je, nažalost, umrla prerano, sa 36 godina.

Rođena je u Požarevcu, 5. novembra 1909. kao ćerka Danice Pavlović, pijanistkinje i dalje rođake Karađorđevića i Bruna Barilija, italijanskog kompozitora i pesnika. Milena je srpska slikarka internacionalnog renomea. Studirala je u Beogradu i Minhenu a potom boravila  širom Španije, (u Sevilji, Barseloni i Kordobi) gde je uradila seriju slika iz španske svakodnevnice, ali i u  Londonu, Parizu i Rimu, gde je i sahranjena.Stvarala je daleko od rodnog Požarevca, najviše u Americi i Italiji, domovini svoga oca, čiju je tradiciju često prikazivala na svojim slikama. Bila je izraziti portretista, a često je na svojim likovima projektovala i sopstveno lice, krupne crne oči i izdužen nos. Naslikala je više portreta  roditelja Danice i Bruna, potom supruga Roberta Goselina, ali i portret kubanskog pijaniste Gonzalesa koji je navodno bio ljubav njenog života.
Uradila je preko petsto radova, među njima i autoportrete i reklame za istaknute modne magazine. Istančan ukus, osećaj za liniju, figure i detalje, doneli su joj angažovanje za modne biblije Vogue i Harpers Bazar.

Pored likovnih i primenjenih umetnosti, oprobala se i kao pesnikinja. U pesništvu je, kao i u slikarstvu, ostala dosledna sebi pa se i korz pesme prožimaju bajkovitost, usamljenost i seta. Pisala je na italijanskom i francuskom, a  svojim pesmama nije davala naslove, izuzev dvema, obeležavala ih je rimskim brojevima.

Poslednje godine života je provela u Americi gde se i udala za Roberta Goselina. Umrla je u Njujorku 1945. godine, neki kažu od posledica pada sa konja, drugi od srčanog udara, u svakom slučaju bila je krhkog zdravlja.

Osnovna škola u Višnjičkoj banji u Beogradu  nosi njeno ime, a rodna kuća u Požarevcu je pretvorena u muzej i galeriju. Njena dela su izložena i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.Slične vesti

KONKURS ZA IZRADU PORTRETA GLUMACA

17 Dec 2018, 13:52

Usled činjenice da je najveća srpska glumica Žanka Stokić značajan deo života provela u Rabrovu, mestu u kome se od 2002.godine…

OTVORENA IZLOŽBA KUĆA SNOVA NADREALIZAM U ENTERIJERU

4 Dec 2018, 11:28

U GALERIJI MILENE PAVLOVIĆ BARILI U ČETVRTAK 29. NOVEMBRA, OTOVRENA JE  IZLOŽBA „KUĆA SNOVA, NADREALIZAM U ENTERIJERU“…

RABROVO DOBILO GALERIJU SLIKA VELIKANI SRPSKOG POZORIŠTA

3 Nov 2018, 14:29

U Maloj sali Doma kulture u Rabrovu u okviru ovogodišnji tradicionalnih 17.Pozorišnih svečanosti ,,Žanki u…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI…

Za investicije,socijalna davanjja i subvencije iz budžeta za ovu godinu u opštini Golubac…

20 Aug 2019, 17:31

DruštvoZAŠTITITE SE OD UJEDA KOMARACA…

PRIDRŽAVANJEM NEKIH OSNOVNIH SAVETA MOŽETE ZNATNO SMANJITI RIZIK I ZAŠTITITI SEBE OD…

20 Aug 2019, 14:26

DruštvoNOVI AUTOPUT VOŽD KARAĐORĐE BIĆE…

Novi Šumadijski koridor odnosno autoput "Vožd Karađorđe" biće dug između…

20 Aug 2019, 14:21

Kursna lista