SEĆANJE NA  MILENU PAVLOVIĆ BARILI
   5 Nov 2018, 12:58    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


SEĆANJE NA MILENU PAVLOVIĆ BARILI

NA DANAŠNJI DAN 05. NOVEMBRA 1909. GODINE U POŽAREVCU ROĐENA JE NAŠA ČUVENA  UMETNICA, PESNIKINJA I SLIKARKA MILENA PAVLOVIĆ BARILI

Milena Pavlovic Barili umetnica raskosnog talenta,  koja je svojim radom obeležila i čuveni Vogue. Pesnikinja i vrsna umetnica sa urođenim talentom, koja je u svakom pogledu obogatila našu umetnost a koja je, nažalost, umrla prerano, sa 36 godina.

Rođena je u Požarevcu, 5. novembra 1909. kao ćerka Danice Pavlović, pijanistkinje i dalje rođake Karađorđevića i Bruna Barilija, italijanskog kompozitora i pesnika. Milena je srpska slikarka internacionalnog renomea. Studirala je u Beogradu i Minhenu a potom boravila  širom Španije, (u Sevilji, Barseloni i Kordobi) gde je uradila seriju slika iz španske svakodnevnice, ali i u  Londonu, Parizu i Rimu, gde je i sahranjena.



Stvarala je daleko od rodnog Požarevca, najviše u Americi i Italiji, domovini svoga oca, čiju je tradiciju često prikazivala na svojim slikama. Bila je izraziti portretista, a često je na svojim likovima projektovala i sopstveno lice, krupne crne oči i izdužen nos. Naslikala je više portreta  roditelja Danice i Bruna, potom supruga Roberta Goselina, ali i portret kubanskog pijaniste Gonzalesa koji je navodno bio ljubav njenog života.
Uradila je preko petsto radova, među njima i autoportrete i reklame za istaknute modne magazine. Istančan ukus, osećaj za liniju, figure i detalje, doneli su joj angažovanje za modne biblije Vogue i Harpers Bazar.

Pored likovnih i primenjenih umetnosti, oprobala se i kao pesnikinja. U pesništvu je, kao i u slikarstvu, ostala dosledna sebi pa se i korz pesme prožimaju bajkovitost, usamljenost i seta. Pisala je na italijanskom i francuskom, a  svojim pesmama nije davala naslove, izuzev dvema, obeležavala ih je rimskim brojevima.

Poslednje godine života je provela u Americi gde se i udala za Roberta Goselina. Umrla je u Njujorku 1945. godine, neki kažu od posledica pada sa konja, drugi od srčanog udara, u svakom slučaju bila je krhkog zdravlja.

Osnovna škola u Višnjičkoj banji u Beogradu  nosi njeno ime, a rodna kuća u Požarevcu je pretvorena u muzej i galeriju. Njena dela su izložena i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.



Slične vesti

Slika Milene Pavlović Barili na aukciji u Americi

20 Sep 2023, 11:59

Aukcijska kuća Artprice ponudila je Fondaciji i Galeriji Milena Pavlović Barili da se nadmeće za sliku Milene Pavlović Barili,…

U Narodnoj biblioteci u Golupcu otvorena Galerija moderne umetnosti

30 Dec 2022, 0:29

U Narodnoj biblioteci „Veljko Dugošević“ u Golupcu otvorena je  Galerija moderne umetnosti koju…

Milena Pavlović Barilli preminula na današnji dan u 36. godini

6 Mar 2022, 10:27

Milena Pavlović Barili je bila slikarka, ilustrator i pesnikinja srpskog porekla i jedna od naših najznačajnijih…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista