Sazdanović: Srbija suočena sa poplavom onkoloških bolesti, ravnopravno lečenje svih pacijenata
   18 Oct 2022, 12:13    Beograd    rts    Elena Marjanović


Sazdanović: Srbija suočena sa poplavom onkoloških bolesti, ravnopravno lečenje svih pacijenata

Svake godine u Srbiji od raka oboli više od 41 hiljade ljudi, a premine oko 20 hiljada, govore podaci Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut". Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović kaže za RTS je su sa 12 novih akceleratora dijagnostka i čekanje na početak primanja terapije znatno skraćeni.


U saradnji sa Svetskom banko resorno ministarstvo izvelo je projekat unapređenja radioterapije od 2015. do 2022. godine.


Povećan je broj radioterapijskih centara, a nabavljeni su i novi aparati. Predrag Sazdanović kaže da je za osam godina, koliko je projekat trajao, učinjen "kvantni skok" u lečenju onkoloških pacijenata.


"Sa 12 novih akcleratora čekanje na dijagnostiku i započinjanje radio-terapije je znatno skraćeno i u odnosu na zemlje u okruženju kao i neke države članice EU", dodaje Sazdanović.


Tvrdi da je reč o najmodernijim aparatima u Evropi i svetu.


Princip jednakosti i ravnopravnosti u lečenju


Ukazuje na to da je sa novim sistemom uveden i princip jednakosti i ravnopravnosti u lečenju. U svim onkološkim centrima u Srbiji primenjuju se indentični protokoli za lečenje malignih bolesti koje čine između 25 i 25 odsto smrtnih ishoda u zemlji, ističe Sazdanović.


Sazdanović upozorava i da se Srbija suočava sa poplavom onkoloških bolesti. Podseća da je suština borbe protiv karcinoma i drugih nezaraznih hroničnih bolesti u prevenciji, edukaciji i skrininzima.


"U maju i junu resorno ministarstvo je napravilo planove za skrininge ne samo karcinoma dojke već i za ostale, kao što su rak grlića materice, debelog creva, pluća", navodi Sazdanović.


Tvrdi da tokom epidemije kornavirusa nijedan onkološki pacijent nije bio uskraćen za lečenje.


Sa druge strane, kako kaže, pandemija je onemogućila skrininge u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Pošto je korona stavljena pod kontrolu, ponovo možemo da se vratimo skrininzima, konstatuje Sazdanović.


Kada je reč o trenutnoj situciji sa koronavirusom, Sazadnović navodi da je dnevni procenat zaraženih od deset do 15 odsto. Poziva na oprez dodajući da je veliki broj smrtnih slučajeva sa kovidom a ne samo od kovida, naročito u slučaju hroničnih bolesnika.


Navodi da se očekuje dolazak nove podvarijante iz Australije. Sve tri kovid bolnice su potpuno spremne za prijem i lečenje obolelih, zaključuje državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.Slične vesti

HPV vakcinu treba da prime i dečaci

4 Feb 2023, 10:48

U Srbiji, rak grlića materice svake godine odnese najmanje 700 života, a pogađa više od 1.400 žena. Zbog toga je Srbija…

Počinje nacionalna kampanja "Rak je izlečiv 2"

3 Feb 2023, 9:51

Na svetski Dan borbe protiv raka, u subotu, 4. februara, simbolično u pet do 12 biće ozvaničen početak nacionalne kampanje…

Svaki peti tinejdžer bar jednom probao elektronsku cigaretu

31 Jan 2023, 13:04

Nacionalni dan bez duvanskog dima u Srbiji se obeležava više od tri decenije. Svake godine u svetu usled upotrebe…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista