Saveti za brzo i efikasno čišćenje i održavanje domaćinstva
   21 Oct 2021, 9:46        SatTv    Tyler Durden


Saveti za brzo i efikasno čišćenje i održavanje domaćinstva

Niko ne voli da čisti, ali svi vole da uživaju u čistom domu, zar ne? Čišćenje i održavanje domaćinstva ne samo da su dosadne aktivnosti, već i oduzimaju mnogo vremena. Potpuno razumemo zašto ste u potrazi za načinima da skratite ovo vreme, a dobijete iste rezultate.

Istražili smo umesto vas i došli do nekoliko metoda i caka koje zaista pomažu da čišćenje kuce postane brže i efikasnije. Saznajte trikove i savete za efikasno održavanje domaćinstva u nastavku teksta.
 

Saveti za brže održavanje kuhinje i pranje sudova


Ako negde zaista možemo da osetimo kako nam moderni aparati štede vreme i energiju, onda su to sudo mašine koje u potpunosti preuzimaju brigu o čistoći sudova!

Da li ste čuli za podatak da jedno porodica utroši u proseku čak 4 sata nedeljno na pranje sudova? Pa to je pola jednog celog radnog dana!

Osim ovog, ne postoji način da ubrzate pranje sudova, a da budu jednako temeljno očišćeni.

Kada je reč o održavanju ostatka kuhinje, probajte da uvek nakon kuvanja sve vratite na svoje mesto, pa tek onda sednete da jedete, samo tako će uvek biti uredna.

Magičnom krpom i običnom toplom vodom brišite radnu površinu nakon pripreme obroka, a zatim odmah pređite suvom krpom da se na elementima ne bi stvarala vlaga. Ako ovo postane vaša navika, videćete da će vam temeljnije čišćenje kuhinje koje obavljate na nedeljnom nivou oduzimati značajno manje vremena.


Napravite sopstveni sistem i čišćenje će postati stvar navike


Ne možemo umesto vas jer ne znamo kako izgleda vaš dom, koliko mu je održavanja potrebno, niti koliko ste vešti u kućnim poslovima.

Morate samostalno da istražite različite metode i sisteme, kako biste optimizovali rad. Jedan dan sa čišćenjem krenite od garderobera, a sledeći od kupatila. Pa onda probajte da očistite celu kuću u jednom danu, a drugi put svaki dan, malo po malo, sobu po sobu.

Prilagodite kućne poslove svojoj svakodnevici i obavezama koje imate. Napravite sopstveni sistem čišćenja po koracima, a zatim ga pratite svaki put - postaće vam navika, a i vremenom ćete se izveštiti toliko da će vam biti potrebno sve manje i manje vremena!


Čistite odozgore ka dole


Ovo je najčešća greška neuvežbanih početnika!

Taman očistiš pod, kad eto ti, posle desetak minuta - već je prašina na njemu! Događa vam se ovo?

Najverovatnije je problem upravo u tome što prvo čistite pod. Za zaista čist dom, potrebno je da uvek krenete sa najviših tačaka u prostoru. Iako će krpa pokupiti zavidan deo nečistoća, jedan deo će neizbežno završiti na podu. Tek kada očistite sav nameštaj, police i predmete, pređite i na pod.

Čišćenje uvek počinjite od lampi, a završavajte sa tepihom!


Držite sva sredstva za čišćenje na jednom mestu


Muka vam je od same pomisli na to da morate da tragate po kući za svim krpama i sredstvima za čišćenje kako biste krenuli u radnu akciju? Imamo odlican trik - sve uvek držite na istom mestu!

Pronađite kutak u domu koji ima dovoljno prosotra za džoger, kofu, a u nju poređajte sve preparate za čišćenje. Na vrh stavite potrebne krpe. Ovako će proces počinjati lakše i brže, a vi ćete biti rasterećeniji.

Kada smo već kod krpa i sortiranja opreme, kako ih ne biste pomešali, uvek istu boju krpa koristite za istu površinu. Na primer - plava za kupatilo (ona ionako podseca na vodu), žuta krpa za drvo, roze za plastiku, bela za kuhinju… Biće vam jednostavnije da bez mnogo razmišljanja tačno znate koju kada treba da uzmete i koristite.


Redovno perite krpe za čišćenje


Kako da domaćinstvo bude dobro održavano ako ga brišete nečistim krpama? Posle svakog čišćenja dobro operite krpu medicinskim sapunom, a pamučne perite na najvišim temperaturama, ručno ili u mašini. Nikada ne perite krpe u istoj kofi ili mašini sa donjim vesom, već zasebno.
 


Tajna dobro održavanog domaćinstva je u malim svakodnevnim navikama


Treba vam samo 10 minuta dnevno. Ako uspete da odvojite toliko na svakodnevnom nivou, na nedeljnom će kućna generalka trajati barem duplo manje! Ne dozvolite da se prašina i nečistoća talože, nego je odmah prebrišite.

I ne važi ovo samo za brisanje, već i održavanje tekstila. Radije svaki dan istresite sve stolnjake, jastučnice na kojima spavate i puštajte mašinu za veš redovno, nego da čekate da se ovi zadaci nakupe i dočekaju vas u istom trenutku. Male navike značajno će uštedeti potrebno vreme.


Raspodelite poslove čišćenja i učinite ih timskim zadatkom


Zašto svaki ukućanin ne bi dobio po jedan zadatak? Mnogo vremena za jednu osobu, malo je kada se podeli na nekoliko! Angažujte svoje ukućane i podelite obaveze oko domaćinstva tako da svako dobije ono u čemu se najbolje snalazi!

Uz ove savete, poslovi oko održavanja domaćinstva sasvim sigurno postaju znatno lakši i efikasniji. Organizujte se dobro, prihvatite pomoć dobrih malih kućnih aparata i nabavite ih, kao i pomoć svojih ukućana! E, sada uzivajte u čistom i lepom domu!Slične vesti

Evo nekoliko modernih rešenja za uređenje enterijera

23 Mar 2022, 9:01

Svako od nas drugačije zamišlja kako bi trebao da izgleda njegov idealni dom i šta je pom pitanju potrebno…

Može li rat u Ukrajini još više podići cene stanova u Srbiji

16 Mar 2022, 9:43

Ne postoji jednostavan odgovor na mnogo puta postavljano pitanje i pre rata u Ukrajini – da li će cene nekretnina nastaviti…

Kako izaći na kraj sa komšijama koji ne plaćaju održavanje zgrade

16 Mar 2022, 9:35

Iako su u obavezi, 20 odsto stanara ne plaća održavanje zgrade. Koliki treba da bude dug pa da se pokrene postupak protiv…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaKlačar: Parlament najranije u…

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar smatra da se…

24 May 2022, 11:11

DruštvoDan slovenske pismenosti i Ćirila…

Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture, a Srpska pravoslavna crkva i vernici slave…

24 May 2022, 11:04

PolitikaPrvi rebalans budžeta opštine…

Kučevački parlament u petak o prvom rebalansu budžeta i završnom računu prošlu…

24 May 2022, 10:59

Kursna lista