Saveti za bezbednu vožnju po snegu
   5 Feb 2021, 10:14        SatTv    Tyler Durden


Saveti za bezbednu vožnju po snegu

Vožnja po snegu je sama po sebi rizična i za iskusne vozače, jer veoma lako možete izgubiti kontrolu nad automobilom. Nevreme ne možete predvideti, pa tako često ne znate da li se ispod snega krije led. Te situacije su zastrašujuće kada panično pokušavate da uspostavite kontrolu i zaustavite vozilo.

Veliki broj tragedija na putevima uzrokuje upravo vožnja po klizavoj podlozi, zato svi vozači treba da poznaju pravila vožnje po snežnim i ledenim uslovima.


Pripremite vozilo za zimu


Pošto je vožnja motocikala po snegu krajnje opasna, zbog guma koje imaju problem sa zadržavanjem vuče na putu, zima je vreme kada rapidno “skoči” otkup motora, dok sa prolećnim danima tražnja za njima raste.

Iako je zimi sve što želimo da se ušuškamo u udobnost i toplotu sopstvenog doma, svakodnevna rutina ostaje ista i po vremenskim neprilikama, pa jednostavno moramo nastaviti svoje svakodnevne aktivnosti.

Zato pre nego što i padne sneg, vi trebate pripremiti vaše vozilo i spremni dočekati ledene kolovoze.

Prvi korak je svakako kupovina kvalitetnih zimskih guma, sa šarom dubokom najmanje četiri milimetara. Savet je da na gumama ne štedite, jer su one jedino što stoji između vas i ledenog kolovoza.

U velikom broju slučajeva, kvalitetne zimske gume mogu vam sačuvati život, kao i život vaših saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju. 

Akumulator i antifriz pripremite na vreme. Potrebno je sipati antifriz pre nego što počnu mrazevi, jer se može desiti da usled ekstremno niskih temperatura pukne hladnjak ili blok motora. Akumulator se puni ili menja ukoliko je previše star, zato što je startovanje motora zimi otežano.

Takođe, preporučuje se da se mali ili veliki servis rade baš pred zimsku sezonu, jer se tada automobil najviše “muči” i treba biti adekvatno opremljen.

Kada smo već kod opreme, pripremite i dodatna pomagala - metlica za čišćenje snega, strugač leda za stakla, gumene patosnice i sprej za trenutno odleđivanje. Ovaj sprej je posebno koristan kada vam zaledi brava pa ne možete otvoriti vrata, a postoji i mogućnost da se brava polomi ako pokušate na silu da je otvorite.

Nemojte odleđivati led sa automobila vrućom vodom, jer je ogromna razlika u temperaturi vruće vode i zaleđenog vetrobranskog stakla, pa može doći do velikih oštećenja.
 

Poštujte zakon koji definiše obaveze vozača tokom zimskog perioda


Po Zakonu o saobraćaju, od 1. novembra su obavezne zimske gume, a ovaj pravilnik jasno definiše da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Pod zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, kao i odgovarajući lanci za sneg za najmanje dva točka. Potrebno je naglasiti da se neposedovanje zimske opreme tretira kao tehnička neispravnost vozila, i kazne se kreću od 6 do 20.000 dinara za fizičko lice, a od 100.000 do 800.000 za pravno lice.

U slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimskim guma, vozač i vlasnik tog vozila su dužni da isplate svu materialnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara.


Prilagodite vožnju snegu


Po snegu, sve operacije koje vozač izvodi postaju neuporedivo teže, a reakcije u određenim situacijama se neizostavno menjaju. Prvi savet je da ne stiskate papuču kočnice ukoliko za to nema potrebe, već da koristite motorno kočenje.
Naglim kočenjem vaš automobil će proklizati i nećete imati kontrolu nad vašim vozilom. Zato se uvek preporučuje oprez kao i prilagođavanje brzine, pogotovo pred krivine kako ne biste došli u situaciju da morate da kočite.

Ako je to pak neophodno, zbog rasrksnice ili semafora, preporučljivo je kočiti lagano, nežnim spuštanjem i dizanjem noge sa papučice kočnica. Menjač neka vam bude u nižem stepenu prenosa nego što bi bio u vožnji na suvom, kako biste vozilo zaustavili motornim kočenjem, o kojem smo u tekstu iznad govorili.

Pri vožnji uzbrdo, sa druge strane, koristite viši stepen prenosa od onoga koji biste koristili po suvom vremenu.
Ipak, u nekim situacijama ćete osetiti da gubite kontrolu nad vozilom, a tada se preporučuje da naglo pritisnete kvačilo, uz nežno kočenje. Aktiviranje kvačila prekinuće pogon i pomoći vam da uspostavite kontrolu ponovo.

Takođe, ne povlačite ručnu kočnicu tokom velikih mrazeva, jer postoji velika mogućnost da ona zaledi i blokira točak. Ukoliko nemate garažu, nabavite ceradu koja će barem malo zaštiti vaš automobil od uticaja vremenskih neprilika.

Dakle, zapamtite ova pravila i nemojte praviti nagle pokrete niti zanemariti da vozite po snegu. U saobraćaju izbegavajte da po svaku cenu praktikujete korišćenje prava prvenstva prolaza, jer je upravljanje automobilima otežano i lako može doći do neprijatnih situacija.Slične vesti

Prvi ovogodišnji sneg nije iznenadio zimsku službu JKP Golubac

15 Jan 2021, 12:25

Prve veće snežne padavine u opštini Golubac nisu iznenadile Zimsku službu Javnog komunalnog preduzeća,,Golubac’’ …

U Požarevcu pao prvi sneg

11 Jan 2021, 13:04

U noći između subote i nedelje u Požarevcu je pao prvi sneg ali se brzo otopio. Zbog vlažnog zemljišta i vlažnih trotoara…

Pratite ova uputstva da ne biste postali žrtva snežne oluje

7 Feb 2020, 11:56

Dosta snega palo je ovih dana na Pešterskoj visoravni, u Zlatiborskom i Jablaničkom okrugu. Mnoga mesta su odsečena od sveta,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGradištanski srednjoškolci učestvovali…

U kreiranju lokalnog budžeta opštine Veliko Gradište, u okviru aktivnosti u…

2 Mar 2021, 15:00

Servisne informacijeZbog radova, sutra bez vode ulica…

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac, obaveštava građane da će 3. marta 2021.godine…

2 Mar 2021, 13:34

SportKonkurs za stipendiranje sportista…

Opština Kučevo je izdvojila sredstva za stipendiranje kategorisanih i nekategorisanih…

2 Mar 2021, 13:28

Kursna lista