SAVETI ZA BEZBEDNO LETOVANJE SA DECOM
   19 Jul 2017, 13:33        topzdravlje    


SAVETI ZA BEZBEDNO LETOVANJE SA DECOM

Najlepša su letovanja s decom, a slike razdraganih mališana izazivaju osmeh i dugo nakon povratka s mora. Ali ovo važi samo ako su deca zdrava, a na roditeljima je da se dobro pripreme kako bi na putovanju i letovanju izbegli eventualne opasnosti po zdravlje i bezbednost klinaca. Doktorka Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije u Ordinaciji iz pedijatrije „Dr Raketić“ u Beogradu, savetuje vas šta da radite kako biste i vi i vaši mališani imali letovanje za pamćenje.

1 Dug put nije za bebe

Bebama do godinu dana, a naročito onima do šest meseci, duže putovanje uopšte ne prija. Zato njih ne treba ni voditi na put koji traje duže od dva sata. A ni let avionom nije za bebe mlađe od pola godine – zbog pritiska u ušima.

2 Bolje je putovati danju.

Putovanje noću s malom decom ne preporučuje se jer bilo kakve nepredviđene okolnosti po mraku s mališanima mogu biti problem. Bolje je krenuti na put u ranim jutarnjim ili prepodnevnim satima, kad ste najodmorniji. Tokom vožnje treba praviti česte pauze, na svakih sat i po do dva, a mališanima obavezno davati vodu i laganu, suvu hranu.3 Tableta sprečava mučninu

Ukoliko dete ne podnosi putovanje, pola sata pre polaska na put treba mu dati antiametik, lek koji će smanjiti peristaltiku creva i sprečiti eventualnu mučninu i povraćanje. Ovi lekovi će ga malo i uspavati te mu pomoći da lakše podnese putovanje.

4 Klima dalje od deteta

Ako se putuje kolima, a klima baš mora da se uključi, ona ne bi trebalo previše da rashlađuje niti da duva u smeru deteta.

5 Bebe se ne sunčaju

Decu mlađu od godinu dana ne treba direktno izlagati suncu, čak ni zaštićenu preparatima za sunčanje, jer bebina koža još nema razvijene sve odbrambene slojeve. Beba može da se izvede napolje u rano jutro i uveče posle 19 sati. Predškolce i školarce treba mazati preparatima s visokim faktorom zaštite i oznakom 50+, najbolje onima koji sadrže mineralne faktore, pa ostavljaju beličast trag na koži i tako prave i fizičku barijeru. Ni mališani ovog uzrasta u periodu od 10 do 17 sati ne smeju biti direktno izložena suncu. Treba znati da ni tanke majice nisu dovoljna zaštita od UV zračenja te da i preko njih mogu dobiti opekotine od sunca dok se igraju u plićaku.
U slučaju da se i pored svih mera opreza desi da dete, kako se to kaže, izgori na suncu, treba ga skloniti u hladovinu, svakih šest sati stavljati mu vlažne obloge na kožu i držati ih oko 15 minuta. Takođe ga veoma obilno mazati hidratantnim kremama s dosta vlage i ekstrakata biljaka, koje smirujuće deluju na opečenu kožu.

Ukoliko pak klinac dobije povišenu temperaturu a na koži mu se pojave plikovi, najbolje ga je odvesti kod lekara.

6 Posekotine i razderotine

Od dečjih povreda na letovanjima najčešće su razderotine usled pada ili posekotine na kamenje. Šta uraditi kad se to desi? Razderotina se prvo opere hladnom tekućom vodom – topla nije dobra jer može da produži krvarenje – a zatim se na nju nanese neko sredstvo za dezinfekciju, u vidu spreja ili jod. Prvog dana ranu treba prekriti sterilnom gazom ili flasterom.
Isto se postupa i s rasekotinom, s tim što se, ako je duža i dublja od dva centimetra, u roku od sat-dva obavezno treba obratiti lekaru, kako bi rana bila dobro ušivena i lepo zarasla. U protivnom će zjapiti i više boleti dete, a kasnije ni hirurg neće moći lepo da je ušije.

7 Sunčanica traži hladovinu

Mališani nemaju razvijen centar za termoregulaciju i zato se ne mogu, kao odrasli, izboriti s ekstremno visokim temperaturama, pa lako dobijaju konvulzije i fras. Da dete ima sunčanicu, prepoznaje se po tome što je zajapureno, dehidrirano, usta su mu suva, a temperatura povišena. Ponekad se javlja vrtoglavica, groznica, čak i gubljenje svesti. Treba ga skloniti sa sunca, u prostoriju u kojoj je temperatura oko 23 do 25 stepeni, i davati mu dosta tečnosti. Ukoliko su simptomi teži, neophodno je potražiti lekarsku pomoć.

8 Trovanje hranom počinje naglo

Tokom letovanja najsigurnije je kupovati flaširanu vodu i voditi računa o roku trajanja namirnica, izbegavati konzumiranje majoneza, mlevenog mesa, sladoleda na točenje… Inače, trovanje hranom počinje veoma burno i naglo, obilnim višestrukim povraćanjem, posle čega kreće retka pa sve ređa stolica, dok ne postane vodenasta. Obično nema povišene temperature, ali dete bude dehidrirano, malaksalo, izmučeno. Najsigurnije ga je odvesti kod lekara jer je nekad neophodno uključiti i intravensku dehidraciju.Slične vesti

Čiste vodu, prave bisere, otvaraju se nadesno i lep su suvenir

28 Aug 2022, 9:06

Da li znate da su školjke filtratori, što znači da doprinose samoprečišćavanju i održavanju vodenog ekosistema u celini.…

Iz ovih zemalja dolazi najveći broj turista u Srbiji

30 Aug 2019, 10:43

Turizam je jedna od najznačajnijih privrednih grana, s obzirom na to da zemljama koje imaju razvijenu turističku ponudu…

BRUKA NA PLAŽI U CRNOJ GORI: Srbin spasavao dete u moru, a lopovi mu za to vreme ukrali 200 evra, telefon i sat!

5 Jul 2017, 11:58

Dok je on plivao ka mališanu, lopovi su prišli njegovoj ležaljci...
Ljudska

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole sigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

Servisne informacijeBosanska ulica bez vode

Zbog radova na sanaciji kvara, do 15 časova bez vode su potrošači na potesu Bosanske ulice,…

27 Feb 2024, 12:49

Kursna lista