Saveti koji će vam olakšati vožnju u gradu
   24 Dec 2020, 10:42        SatTv    Tyler Durden


Saveti koji će vam olakšati vožnju u gradu

Čak i kada ste iskusan vozač, gradska vožnja ume da bude jako stresna. Ogromne gužve, udesi i brojni drugi nemili događaji uopšte nisu retkost na ulicama gradova, tako da je visok nivo koncentracije neophodan kako bi vožnja bila što prijatnija i bezbednija.

Sledi nekoliko preporuka za sigurnu i udobnu vožnju, koje možete primeniti bez obzira na svoje iskustvo i grad u kom se nalazili.


Proverite najpre ispravnost svog automobila


Možda nemate običaj da često to radite, ali ako planirate da se upustite u vožnju po gradskim saobraćajnicama, bićete spokojniji ako pre toga izvršite proveru osnovnih parametara kod auta.

Iako niste mehaničar i nemate pregršt stručnih znanja o vozilima, ono što sigurno možete da ustanovite jeste ispravnost signalizacije, brisača i sirene. Obratite pažnju na količinu goriva u rezervoaru, kao i ulja u motoru i kočionom sistemu.

Kako biste bili sigurni da nigde ništa ne curi, nije na odmet da se sagnete i pogledate da li ispod auta ima tragova curenja goriva ili ulja. Takođe obratite pažnju na pritisak u gumama i sprečite da krenete u vožnju sa delimično ispumpanim gumama.

Naravno, nije isključeno da, iako sve proverite, auto ipak stane i da ne možete da ga pokrenete. Ukoliko se tako nešto dogodi na ulicama našeg glavnog grada, uvek vam u pomoć može priteći vaša šlep služba na Novom Beogradu.
Njihov brz dolazak i efikasna reakcija oslobodiće vas pritiska u vezi sa tim šta da radite sa pokvarenim automobilom, a takođe vam omogućiti i da ga transportujete do servisa i rešite svoj problem.


Unapred isplanirajte gde ćete se parkirati i napravite plan B


Na ulicama glavnih gradova nije uopšte retko videti do posednjeg mesta pune parkinge. Ukoliko imate u planu da se parkirate na ulici, obavezno bi trebalo da razmislite o još nekoj varijanti za parkiranje.

Kako ne biste bili prinuđeni da pravite nekoliko krugova oko parkinga i gubite vreme čekajući da se mesto uprazni, istražite garaže i druge opcije gde možete ostaviti automobil dok ste u gradu. Tako ćete smanjiti nervozu, a takođe ćete se osećati sigurnije ukoliko unapred napravite plan.


Birajte delove dana kada je gužva manja


Ukoliko nemate neodložnih obaveza, pa morate u određeno vreme da se nađete u saobraćaju, nastojte da vozite u doba dana kada saobraćajnice nisu preopterećene. Na taj način ćete sebe poštedeti čekanja u koloni, imaćete bolju preglednost, a takođe ćete verovatno imati manje poteškoća da nađete parking.Set za prvu pomoć nije samo formalnost koju treba ispoštovati


Iako je u gradovima najčešće brza i efikasna rekacija hitne pomoći u slučajevima saobraćajnih nezgoda, do njihovog dolaska je potrebno barem nekoliko minuta, koji mogu biti ključni za život povređenog.

Oko 50% smrti usled saobraćajnih nesreća nastupi upravo u prvim minutima nakon nezgode. Zato je potrebno sa sobom uvek imati set za prvu pomoć i pravilnom upotrebom pokušati minimalizovati štetu, ukoliko do nje dođe.


Imajte u vidu i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju


Gradske ulice ne vrve samo od automobila, već i od pešaka i vozila javnog gradskog prevoza. Sve to čini učestvovanje u takvom saobraćaju komplikovanjim i zahteva veću koncentraciju u vožnji.

Poželjno je da ne sedate za volan ako ste suviše iscrpljeni, a da ni u kom slučaju ne koristite odvlačivače pažnje, među kojima najznačajnije mesto ima telefon, čija je upotreba sa razlogom zabranjena.

Vozite umerenom brzinom, tako da se možete lako i bezbedno zaustaviti kada je to neophodno. Posebno u dnevnom špicu, kada je mnogo učesnika u saobraćaju i velike su gužve, nije sigurno preticati, naglo zaobilaziti ostala vozila. Takođe je nužno da na vreme razmišljate o prestrojavanju, kako biste to što preciznije i pouzdanije izveli.


Prilagodite enterijer vozila sopstvenim potrebama


Gradska vožnja može biti vrlo izazovna, zbog čega je potrebno da, pored svoje koncentracije i znanja, uključite i sve drugo što vam može pomoći da vožnja prođe što uspešnije.

Neophodno je da najpre podesite sedište prema sebi, kako vam komande ne bi bile preblizu ili predaleko, što bi moglo imati negativnog uticaja na njihovu kontrolu.

Jako bitnu pomoć u vožnji mogu vam pružiti retrovizori, koji vas mogu prilično ograničiti ukoliko ih ne postavite u odgovarajući položaj. Zato ne žurite, nego najpre podesite sve neophodne elemente radi što bezbednije i prijatnije vožnje.


Ne zaboravite da vam je strpljenje najbolji saveznik


Nekada je zaista važno da negde stignemo u određeno vreme, ali se toj nameri ispreči nepovoljno stanje na putu. U takvim situacijama najbitnije je da ipak zadržimo smirenost i staloženost i da ne posežemo za ishitrenim rešenjima.
Važno je da stignete na svoj cilj, ali bezbednost ima prioritet!Slične vesti

Vodič za odabir polovnog automobila

20 Mar 2021, 9:00

Svako ko se ikad našao u položaju kupca polovnog auta zna koliko to može biti zahtevan zadatak, da treba biti obazriv…

Koliko je epidemija koronavirusa smanjila prodaju automobila u Srbiji

22 Dec 2020, 10:02

Zbog epidemije koronavirusa, trgovci kako polovnih tako i novih automobila ove godine imaće pad prodaje u odnosu na prethodnu,…

Kako da držite bezbedno odstojanje na auto-putu

14 Sep 2020, 10:20

Za tri dana na drumovima u Srbiji poginulo je 14 osoba. Među glavnim uzrocima saobraćajnih nesreća su prekoračenje brzine…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaPregazio petogodišnjaka

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu  uhapsili su S. M. (1997),…

11 Apr 2021, 22:38

SportSIM Karavan radosti i prijateljstva…

Opštinska runda takmičenja ovogodišnjih Sportskih igara mladih (SIM) danas održana…

10 Apr 2021, 20:05

DruštvoPodeljene sadnice belog jasena…

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odazivom velikog…

10 Apr 2021, 15:31

Kursna lista