SAOPŠTENJE GRADSKOG VEĆA GRADA POŽAREVCA
   15 Feb 2017, 20:51    Požarevac    Požarevac.rs    Jovana Kuzmanović


SAOPŠTENJE GRADSKOG VEĆA GRADA POŽAREVCA

Gradsko veće Grada Požarevca na sednici, koja je održana proteklog vikenda,  odbilo je novi cenovnik usluga Kulturno-sportskog centra zbog neblagovremenog dostavljanja Veću, tako da je ova tačka na zahtev gradonačelnika Baneta Spasovića odbijena i vraćena u proceduru.
Na sednici Gradskog veća Grada Požarevca usvojeni su planovi i programi rada ustanova za 2017. godinu čiji je osnivač Grad Požarevac. Reč je o Kulturno-sportskom centru, Narodnom muzeju, Centru za kulturu, Horu Barili, Galeriji Milena Pavlović Barili, Istorijskom arhivu, Biblioteci, Centru za socijalni rad i Turističkoj orgnaizaciji Grada Požarevca.

Pored redovnih aktivnosti u Kulturno-sportskom centru su iskazali potrebu za zamenom sedišta i rekonstrukciju VIP dela lože, rekonstrukcije na bazenu, uređenju spoljne fasade, izradu projekta za uređenje osvetljenja hale kao i uređenja ozvučenja hale, nabavka semafora za Gradski stadion, izrada projekta zatvorenog bazena i kupovina klizališta od 600 kvadratnih metara.

Narodni muzej je iskazao da treba utvrditi razloge koji su doveli do nastanka duga u iznosu 2 000 000 dinara, i da je potrebno da se u saradnji sa nadležnim strukturama taj dug isplati kako bi Muzej mogao da radi. Pored izložbenih i istraživačkih aktivnosti Muzej planira digitalizaciju svojih  zbirki kao i nabavku novih eksponata.
Centar za kulturu je u 2017. godini planirao budžet u iznosu od 54 359 000 dinara od te sume iz budžeta Grada Požarevca izdvojeno je 44 650 000 dinara  dok je ostatak novca iz sopstevnih izvora finansiranja. Centar za kulturu će sprovoditi programe koje je realizovao i prethodnih godina a novina od ove godine je ta da će simfonijski orkestar Gvardija  raditi u okviru CZK i imaće tri koncerta, za gradsku slavu Sveta Trojica, LJubičevske konjičke igre i za Novu godinu.
Gradski ženski hor Barili ove godine obeležava jubilej 25 godina od postojanja i rada, tim povodom biće izdata monografija o radu ove ustanove. Između ostalih nastupa treba izdvojiti nastupe sa mađarskim horom Sv. Efrem u Požarevcu i u Beogradu.

Galerija Milena Pavlović Barili je za ovu godinu iz sopstvenih sredstava izdvojila novac za izradu projektno tehničke dokumentacije za sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju postojećeg dela zgrade u cilju proširenja prostorija za izložbe i uređenje dvorišta fondacije. Za sredstva će konkurisati kod domaćih i međunarodnih fondova a od redovnih aktivnosti u planu su izložbe u zemlji i inostranstvu.

Istorijski arhiv Požarevac ove godine će izvršiti sve radnje u cilju organizovanja manifestacije obeležavanja 70 godina arhiva u 2018. godini.
Biblioteka će u ovoj godini okrečiti kompletne prostorije, nastaviće sa nabavkom knjiga i realizovaće aktivnosti sa Ministarstvom kulture a u planu je i opremanje spomen sobe Slobodana Stojanovića što će raditi uz saglasnost porodice Stojanovića.

Centar za socijalni rad će raditi na prioritetnim uslugama kao što su Dnevni boravak za stare osobe i osobe sa invaliditetom, uspotavljanje linije SOS telefona, Savetovalište za decu, mlade i porodicu i Prihvatilište za socijalno i materijalno ugrožena lica. Dok je 14 miliona dinara izdvojeno za potrebe jednokratne pomoći za 680 porodica. U njihovom planu je i pokretanje odeljenja u Kostolcu.

Turistička organizacija Grada Požarevca pored već poznatih aktivnosti u organizaciji manifestacija uzeće učešće na nekoliko prestižnih sajmova turizma. Učestvovaće na međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, zatim na sajmovima u Kragujevcu, Nišu, Banja Luci, Kruševcu i Leskovcu.

Gradsko veće nije usvojilo Predlog odluke o obavljanju komunalnih delatnosti, zbog potrebnog usaglašavanja sa zakonom.

Usvojen je Program razvoja sporta u Požarevcu 2017-2021. Glavni cilj ovog  programa je da da stratešku orijentaciju Grada Požarevca o ulozi lokalne samouprave u motivaciji javne svesti o potrebi bavljanja sportom i fizičkim vežbanjem, o ulozi grada u stvaranju identiteta samog Požarevca, tako i svakog pojedinca i omogućiti materijalne uslove za bavljenje sportom i razvijati svest o značaju sporta na celokupno zdravlje društva. Ovim programom se škola pored kluba akcentuje kao glavni činilac razvoja svakog deteta.
Većnici su usvojili Lokalni akcioni plan za mlade u kome se kaže da je osnovni cilj svih subjekata u društvu da se pomogne mladim ljudima u pronalaženju svoga mesta u društvu, jer su oni najvažnija investicija za budućnost i razvoj lokalne zajednice. Kao jedan od prioriteta navodi se osnivanje Kancelarije za mlade.
Na ovom zasedanju dobijena je saglasnost o angažovanju eksterne revizije gradskog budžeta za 2016. godinu a odluku je potvrdio državni revizor.
Na dnevnom redu našle su se tačke koje su zbog nepreciznosti i nedostataka vraćene na prethodnoj sednici a odnose se na Program letnjeg održavanja ulica i drugih saobraćajnica, Program održavanja semafora, Program održavanja javne higijene, Program na održavanju javnih zelenih površina, Program održavanja javne rasvete,program čišćenja taložnice u Stiškoj ulici, Program čišćenja kišne kanalizacije i Program održavanja horizontalne i vertikalne signalizacije. Sve ove tačke su na ovoj sednic veća usvojene. Tako da će za Program letnjeg održavanja ulica, saobraćajnica, lokalnih i nekategorisanih puteva biti izdvojeno za Požarevac i Kostolac 35 000 000 dinara. Za održavanje semafora u ovoj godini izdvojeno je 3 774 600 dinara.  Za Program održavanja javne higijene izdvojeno je 49 500 000 dinara. Za Program održavanja javne i kandelaberske rasvete u Požarevcu i Kostolcu i okolnim selima namenjeno  je 21 196 480 dinara. Za čišćenje kanalizacije izdvojeno je 5 250 000 dinara, za Program čišćenja slivnika kišne kanalizacije  izdvojeno je 4 950 000 dinara i za Program čišćenja taložnice u Stiškoj ulici izdvojeno je 1 300 000 dinara. Za Program horizontalne i vertikalne signalizacije izdvojeno je 7 330 000 dinara.
Usvojen je predlog  Zaključka o izboru banke za studentske kredite po kojima bi grad subencionisao kamatu, i to je Societe general banka koja je i jedina odgovorila na traženje ponude od  strane Grada Požarevca. Ovo je prvi put da Požarevac subevncioniše kamate za studentske kredite. Maksimum otplate glavnice je do 100 000 na godišnjem nivou.
Usvojen je zahtev PU LJubica Vrebalov za isplatu čišćenja vrtića Neven,  koji su počinioci krivičnog dela, obili i napravili štetu,  a za usluge čišćenja plaćeno je 432 000 dinara.
Većnici su usvojili  Rešenja kojima se za dva para odobravaju sredstva za vantelesnu oplodnju.Slične vesti

U Skupštini završen Kolegijum o izbornim uslovima

3 Apr 2024, 10:46

U Skupštini Srbije završen je rad Kolegijuma, na kojem su učestvali predsednica parlamenta Ana Brnabić i šefovi…

SO Veliko Gradište: U ponedeljak o rebalansu

27 Mar 2024, 12:00

Prvi rebalans budžeta opštine veliko Gradište 1. aprila  pred odbornicma  gradištanske skupštine 

Dačić: Opozicija ometanjem rada skupštine stvara atmosferu vanrednog stanja

20 Mar 2024, 10:27

Predsednik poslaničke grupe "Socijalistička partija Ivica Dačić" Ivica Dačić izjavio je danas da predstavnici…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista