Samsung Galaxy S8: Sve što znamo do sada
   16 Jan 2017, 19:23        mondo.rs    Aleksandar Beljić


Samsung Galaxy S8: Sve što znamo do sada

Samsung Galaxy S7 je bio sve ono čemu smo se nadali od mobilnog telefona, tako da će Galaxy S8 imati VEOMA težak zadatak da nas oduševi, ali - videli smo da Samsung može bolje. To što je Note 7 imao „eksplozivnu“ narav moraćemo da zaboravimo, jer trenutno, osim Huawei kompanije, što ćemo videti nakon Mate 9 premijere, niko ne može da napravi kompletan uređaj kao južnokorejska kompanija.

Dobro, nakon uvodne filozofije evo šta sve znamo o Samsung Galaxy S8 do sada…

 

Pojaviće se krajem februara ili ranije

 

Neki izveštaji o telefonu govore da bi Galaxy S8 mogao da se pojavi ranije, zbog Galaxy Note 7 neuspeha, ali s druge strane se govori o premijeri u okviru MWC 2017 sajma, koja bi trebalo da se dogodi krajem februara. Ako je suditi po poslednjem curenju informacija, MWC je izgledniji rok za premijeru nego početak 2017. godine.

 

Ekran će biti neverovatan

 

Samsung Galaxy S8 imaće dve verzije, ali neće imati ravan ekran. Jedna će biti dijagonale 5.1 inč, dok će druga biti 5.5 (u centimetrima je to 13 i 14 centimetara). Rezolucija ekrana će biti najmanje QHD tj. 2.560 x 1.440 piksela, dok bi najviša mogla biti čak 4K, odnosno 3.840 x 2.160 piksela. Ekran će biti zakrivljen s obe strane, a videćemo unapređenu Super AMOLED ili čak OLED vrstu ekrana na Galaxy S8 prednjici.

Senzor otiska prsta biće optički i ugrađen u ekran Galaxy S8 telefona i funkcionisaće na principu sličnom običnom senzoru otiska prsta, ali sa više preciznosti i brže.

Kamera spreda i DVE otpozadi

 

Samsung radi na novom tipu kamere koja bi mogla imati 16, 18 ili čak preko 20 megapiksela uz unapređenu optiku (šuška se o čak f/1.4 aperaturi, što bi bilo neverovatno, a radi se o „super“ širokougaonoj kameri). Kamera će možda doći i sa dva sočiva, možda na 5.5 inča modelu, a prednja kamera bi trebalo da ima makar osam megapiksela i unapređen selfi mod. U svakom slučaju, jedan od potpredsednika Samsung kompanije nedavno je obnarodovao da će Samsung Galaxy S8 imati značajno unapređenu kameru.

 

Hardver: CPU, RAM, memorija

 

Tu ćemo, izgleda, videti i najjača unapređenja. Taman kad smo pomislili da ne može hardver više da raste, Samsung i partneri nas upućuju u suprotno. Recimo, spominje se Snapdragon 830 čipset, koji će imati 3.2 GHz brza jezgra i 6 GB RAM, mada se negde šuška i o 8 GB RAM, ali nam to zvuči kao preterivanje. Unutrašnja memorija će biti proširiva microSD karticama do 2 TB kapaciteta, a dolaziće u opsegu od 32, 64 i do 256 GB. Takođe, postojaće Exynos 8895 verzija, koja će imati isti memorijski opseg u svakom smislu, ali će imati 3 GHz brza jezgra.

USB će biti Type-C, omogućiće se upotreba Google Daydram VR platforme, a tu će biti, naravno i poboljšani Iris skener za veću bezbednost uređaja.

 

Dizajn, izrada i baterija

 

I dalje ćemo u rukama imati sjajno dizajniran uređaj od metala i stakla. Dizajn će biti između Galaxy S7 edge i Note 7 serije, ali sa dodatnim unapređenjima, koja još uvek nisu otkrivena, ali po rečima jednog od Samsung direktora - bićemo iznenađeni.

Što se baterije tiče, govori se da će imati najmanje 3.600, a sve češće se piše i o bateriji kapaciteta čak 4.200 mAh. Ono što je najzanimljivije u domenu baterije jeste to što se sve češće piše o bateriji koja je izmenjiva, zbog haosa koji je Note 7 izazvao.

Još jedna značajna promena je izbacivanje fizičkog Home tastera, kao u slučaju Apple uređaja - ono bi moglo postati osetljivo na dodir ili haptičko.

Siri za Samsung

 

Kompanija je nedavno otkupila startap firmu koja je za iOS pripremila i implementirala Siri digitalnu asistentkinju, koja bi se u Samsung slučaju mogla zvati Viv ili nekako drugačije. Samsung već ima S Voice opciju, koja delimično ima opcije koje nudi Siri, ali će Viv biti zasnovana na veštačkoj inteligenciji i učiće o navikama koje korisnik bude otkrivao telefonu, što će pomoći u lakšem i boljem korišćenju.

 

Lakši softver sa Androidom

 

Samsung već neko vreme radi na promeni TouchWiz koncepta, koji bi trebalo da premijerno bude prikazan na predstavljanju Galaxy S8 smartfona. Osim što će biti „lakši“ u smislu zahtevnosti, novi softver će omogućiti smislenije korišćenje telefona, biće prilagodljiviji korisniku, a šuška se i o bržim nadogradnjama softvera tj. novih Android verzija.




Slične vesti

Prisluškivači: Koje koristi imamo i šta je sa privatnošću?

18 Mar 2024, 9:31

Prisluškivači, prisluškivanje i lociranje nije oduvek bilo moguće. Ne tako davno, bilo je  nezamislivo…

Begović: Građani mogu da budu sigurni da naši genetski podaci ostaju u zemlji i da mi upravljamo njima

28 Apr 2023, 9:46

Ove godine počinje gradnja Bio 4 kampusa u Srbiji. Već su potpisani prvi ugovori, a među poslednjima i Memorandum o razumevanju…

Šta su IP kamere i zašto bi trebalo da uložite u njih?

7 Dec 2019, 14:22

Video nadzor je sve veća potreba, ne samo na javnim mestima, već i na privatnim posedima koje je potrebno osigurati od provalnika…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista