Šampion koji traje - električna i hibridna vozila u fokusu predstojećeg Sajma automobila
   15 Mar 2024, 10:59    Beograd    rts    Elena Marjanović


Šampion koji traje - električna i hibridna vozila u fokusu predstojećeg Sajma automobila

quot;Šampion koji traje" – moto je izložbe automobila na Beogradskom sajmu koja će biti postavljena od 21. do 27. marta. Najznačajniji događaj u automobilskoj i moto industriji u zemlji treba da bude nekoliko nedelja posle Ženeve i nedelju dana pre njujorškog sajma, a donosi najnovije modele automobila i motocikala.


Na predstojećem BG CAR SHOW i Međunarodnom sajmu motocikala biće premijerno prikazano 38 modela, okupiće oko 230 izlagača, a među njima više od 30 svetskih auto-kompanija.


"Uz tradicionalne učesnike ovaj put se pojavljuje još jedna kineska kompanija u hali 1 iz porodice Džili, to je kompanija Link end kou", kaže koordinator projekta Zoran Lopušić.


Navodi da će u hali 4 biti organizovana manifestacija Motopešn, koja je okupila 30 moto-brendova, koji će prikazati čak 60 premijera.


Polovna vozila glavna na tržištu automobila


Fokus manifestacije biće na električnim i hibridnim vozilima.


Uprkos tome, iz Asocijacije uvoznika automobila napominju da je srpsko tržište pre svega tržište polovnih vozila.


U Sloveniji se godišnje proda 25 novih auta na 1.000 stanovnika, u Hrvatskoj 15, dok je u Srbiji reč o četiri nova vozila na 1.000 stanovnika.


Prošle godine prodato je čak 132.000 polovnih automobila.


Predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević kaže da je prodato tri puta više vozila starijih od 20 godina nego ukupno novih vozila.


"Sve govori o tome da je vrlo važno da radimo sve, zajedničkim snagama i objedinjeno, svako sa svog aspekta odgovornosti, da se naš vozni park podmladi, jer je to već ozbiljno pitanje, ekološko i bezbednosno", kaže Đurđevićeva.


Podmlađivanje voznog parka


Iz asocijacije pozitivno ocenjuju mere Vlade Srbije i resornog ministarstva – izgradnju infrastrukture i postavljanje punjača za električne automobile, uvođenje zelenih tablica.


Smatraju da ukupna sredstva za subvencije treba da se uvećaju, kao i da dotiranje za kupovinu hibrida nije trebalo da se ukine.


"Druge važne mere i kvalitetne su najavljene u vezi sa zabranom uvoza evro 3, evro 4 motora i subvencijama za reciklažu vozila", kaže predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.


Đurđevićeva navodi da je ključno da se mere sinhronizuju i dese istovremeno – "da se ne stimuliše reciklaža, a da se vozila uvoze i to se, nadamo se, neće desiti".


Tokom sajma od 21. do 27. marta biće proglašen automobil godine, a Nacionalna vozačka akademija svakodnevno će držati edukaciju o bezbednoj vožnji.


Sajam će biti otvoren od 10 do 20 sati, a cena ulaznice je 500 dinara.Slične vesti

Zašto je danas teško naći majstora koji sme da servisira klimu u automobilu

22 Apr 2024, 10:36

ako je poslednjih dana zahladnelo, visoke temperature unapred zadaju glavobolju vozačima. Oni najrevnosniji već bi sada…

Kupovina polovnjaka jednačina sa više nepoznatih - u EU očekuju pad cena, šta je najisplativije u Srbiji

16 Mar 2024, 10:43

Broj onih koji kupuju nove automobile u odnosu na isti period prošle godine porastao je za trećinu. Kupcima su najzanimljiviji…

Pala cena polovnjaka u Nemačkoj, da li će se to pojefinjenje osetiti i kod nas

25 Nov 2023, 9:58

Cene polovnih automobila u Nemačkoj u padu su već sedam meseci. Međutim, taj pad je veoma mali, tako da se to nije osetilo…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaDomaće voće i povrće obara cene…

Dolazak domaćeg voća i povrća na tržište rasteretiće standard građana, koji najviše…

22 Apr 2024, 10:46

EkonomijaMali za RTS: Rastu sve privredne…

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da u Srbiji rastu sve privredne…

22 Apr 2024, 10:40

PolitikaZašto je danas teško naći majstora…

ako je poslednjih dana zahladnelo, visoke temperature unapred zadaju glavobolju vozačima.…

22 Apr 2024, 10:36

Kursna lista