Samo rak pluća otkriven na vreme daje nadu za povoljnu prognozu bolesti
   17 Apr 2023, 10:52    Beograd    RTS    Marija Vajner


Samo rak pluća otkriven na vreme daje nadu za povoljnu prognozu bolesti

Rak pluća je najčešći maligni tumor u Srbiji, ali i svetu. U Srbiji godišnje oboli više od pet hiljada ljudi, a čak 75 odsto njih izgubi bitku sa tom opakom bolešću, a ne mora da bude tako navodi prof. dr Maja Ercegovac, direktorka Klinike za grudnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. 

Ove godine grudna hirurgija obeležava 90 godina postojanja u Srbiji, ali nažalost, kako navodi gošća Dnevnika, prof. dr Maja Ercegovac, skoro 70 do 80 odsto intervencija se odnosi na rak pluća.

  „Rak pluća i dalje predstavlja ozbiljan problem koji idalje predstavlja glavni uzrok smrtnosti, među karcinomima je na prvom mestu. Jedan od razloga za to je relativno kasno otkrivanje bolesti. Bolest otkrivena u prvom stadijumu nam daje šansu da hirurškim lečenjem omogućimo i neko značajnije petogodišnje preživljavanje, mada ne treba zanemariti da sada postoje i neki dodatni modaliteti lečenja. Usavršena je hemioterapija, ciljane terapije koje u kombinaciji sa hirurškim lečenjem mogu da promene prognozu“, naglašava profesorka Ercegovac. Međutim, danas se operiše samo 20 odsto pacijenata sa dijagnozom karcinoma samo zato što su otkriveni u kasnom stadijumu bolesti. Drugi razlog su i udružene bolesti koje pacijenti imaju, pre svega opstruktivna bolest pluća koja remeti plućnu funkciju i koja hirurzima onemogućava izvođenje odgovarajuće onkološke resekcije. „Početna faza bolesti je kada je tumor veličine santimetar, dva. Po nekim najnovijim klasifikacijama tumora kojima se mi rukovodimo u izboru metode lečenja, u donošenju odluke o modalitetima lečenja pacijenta, svaki santimetar veličine znači u odnosu na prognozu i na izbor lečenja“, napominje gošća Dnevnika. Skrining raka pluća je nešto što je neophodno, ali je nužno postojanje dobre platforme i edukacije. Skrining karcinoma pluća ne znači otkrivanje karcinoma histološki, dodaje profesorka Ercegovac, već otkrivanje senke na plućima od kojih neće sve biti karcinom, ali će lekarima signalizirati potrebu da se obave dodatna ispitivanja i omogućiti da ti tumori veličine jednog santimetra, koji su najčešće asimptomatski, za koje pacijent i ne zna, budu uočeni u toj fazi, navodi prof. dr Maja Ercegovac.


Foto: Ilustracija/PixabaySlične vesti

Svetski dan borbe protiv pušenja

31 May 2023, 13:56

Svetki dan borbe protiv pušenja obeležen Akcijom za zdravlje u gradsko parku 

Povodom obeležavanja…

"Of-lejbl" lekovi ubuduće dostupni za mnoge kojima su jedina nada

19 May 2023, 8:43

Promenama pravilnika o dostupnosti lekova i izdavanju na recept, ubuduće će biti olakšano lečenje obolelih od malignih bolesti,…

Za Milorada i Mileta donirani organi bili su spas - da li će novi zakon povećati broj transplantacija

15 May 2023, 9:43

Vlada je usvojila Predlog zakona o presađivanju organa. Organi se mogu uzeti, radi presađivanja, samo ako se ta osoba nije…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Društvo"Art Kostolac" obeležio…

Rezanjem kolača, Udruženje likovnih umetnika Kostolca “Art Kostolac” je obeležilo…

7 Jun 2023, 13:18

DruštvoFrenki, Čileanac u Srbiji: "Došao…

Fransisko Andres Oses Ahumada je osamnaestogodišnji srednjoškolac, koji je preko…

7 Jun 2023, 12:53

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 8. Jun 2023.

SRBIJA: U četvrtak promenljivo i nestabilno vreme sa sunčanim periodima…

7 Jun 2023, 12:06

Kursna lista