Samit Brdo-Brioni u Skoplju: Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja
   11 Sep 2023, 12:41    Beograd    RTS    Marija Vajner


Samit Brdo-Brioni u Skoplju: Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja

Lideri regiona sastali su se ovog prepodneva u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa čiji je cilj podsticanje dijaloga i ubrzanje evropskih integracija Zapadnog Balkana. Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, koji je poručio da se Srbija iskreno zalaže za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja. Svečani doček na 12. Samitu Brdo-Brioni počeo je nešto pre 11 časova. Pojedini lideri stigli su još sinoć u Skoplje, na večeru koju je organizovao predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas.

  Vučić se, po dolasku, zahvalio na srdačnom dočeku, ističući da će tokom ovog skupa sa sagovornicima iz regiona razgovarati o nekim od ključnih principa regionalne saradnje, održivog razvoja, klimatskih promena, ali i politike proširenja EU, kao strateške tačke daljih odnosa unutar evropskog kontinenta. "Jedna od bitnijih tema biće i nastavak sveobuhvatnih političkih, ekonomskih i socijalnih reformi, koje će zadržati mlade ljude na ovim prostorima, čime će se dodatno osigurati prosperitet, stabilnost i napredak cele Evrope", napisao je Vučić na Instagramu.

  Istakao je da Srbija, kao i uvek, ostaje dosledna u iskrenom zalaganju za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja, razumevanja i poštovanja, što je i pokazala kroz brojne inicijative koje otvaraju velike mogućnosti za čvrstu saradnju zemalja u regionu, na dobrobit svih koji žive na Zapadnom Balkanu. Uoči današnjeg samita, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski imao je bilateralne sastanke sa liderima iz regiona, koje je sinoć ugostio na neformalnoj večeri. Večeri su prisustvovali predsednik Crne Gore Jakov Milatović, potom srpska članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, ali i kodomaćini ove inicijative - predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

  Inicijativa Proces Brdo-Brioni nastala je 2010. godine na ideju tadašnjih premijera Hrvatske i Slovenije, koji su nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži želeli da budu, kako su tada rekli, dobar primer državama u regionu da na miran način rešavaju sporove i otvorena pitanja, ali i da im pomognu u procesu evropskih integracija. I upravo je dalji proces evropskih integracija u fokusu današnjeg samita. I Pendarovski je najavio da će se razgovarati o evropskom putu, o klimatskim promenama i iseljavanju mladih iz regiona. koje lideri Zapadnog Balkana vide kao veliki problem. Očekuje se da bi jedna od tema koje će se lideri regiona dotaći biti i dijalog Beograda i Prištine, jer je ovo poslednji regionalni skup pred nastavak dijaloga u Briselu, koji je zakazan za 14. septembar, gde će se sastati Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti. Kurti, inače, nije u Skoplju, a Prištinu predstavlja predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

 Slične vesti

Starović: Tri su nivoa na kojima se može analizirati rezolucija o Srebrenici

22 May 2024, 10:58

Davanje veštačkog disanja jedinstvu zapadnog i islamskog sveta, nametanje drugačije interpretacije građanskog rata…

Vučić: Svaki susret s Orbanom je izuzetan, današnji ima posebnu simboliku

20 Aug 2023, 11:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Karmelićanskom manastiru. Vučić…

Eskobar: Kurti će propustiti priliku ako se ne uskladi s partnerima

8 Jul 2023, 10:15

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za rešavanje kosovskog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaZaštita vinove loze na stand by

Vinova loza se nalazi u fazi cvetanja i uprkos idealnim uslovima za razvoj infekcije, tretnani…

23 May 2024, 14:18

SportPromocija ženske košarke u Požarevcu

SKU  “Lavice 012 ” i KK Po Basket intenzivno rade na promociji  promocije…

23 May 2024, 14:15

DruštvoEksplozija cena smeštaja zbog…

Na Ušću već danima traju pripreme za dva koncerta nemačke rok grupe Ramštajn, u petak i u…

23 May 2024, 14:11

Kursna lista