SAJAM KNJIGA U BEOGRADU
   22 Oct 2019, 14:23        SATTV    Maja Kostić


SAJAM KNJIGA U BEOGRADU

U BEOGRADU JE20. OKTOBRA  SVEČANO OTVOREN 64. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA POD SLOGANOM „PISMO=GLAVA“.

Otvarajući ovu manifestaciju, najveću u jugoistočnoj Evropi, predsednik Udruženja književnika Srbije pisac Milovan Vitezović poručio je da je “2019. najveća godišnjica srpskog naroda – u njoj je osam vekova SPC, državnosti i početka srpske književnosti, zbog čega je Sajam knjiga najprirodniji i najiskreniji vrhunac njenog označavanja”.U ime Egipta, zemlje gosta Sajma, direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu Haitam Al Haj Ali rekao je da sve nas “od ustava Konstantina Velikog, koji poziva na mir i toleranciju, pa sve do nebeskih knjiga sakupljenih na egipatskom tlu, spaja ljubav prema dobroti i toleranciji i ljubav prema stvaralaštvu u gotovo svim oblicima njegove umetnosti”.
Otvaranju sajamskog štanda Egipta prisustvovali su u ministi kulture zemlje počasnog gosta Sajma i domaćina Srbije – Ines Abdel Dajem i Vladan Vukosavljević, kao i gradonačeknik Beograda Zoran Radoičić.
Danas srpskom narodu donosimo deo egipatskih stvaralačkih pravaca i želimo da otvorimo nove perspektive ljudskog saznanja koje će ojačati veze između naša dva naroda“, rekla je Ines Abdel Dajem.
Povodom otvaranja Sajma knjiga i egitskog gostovanja večeras je u Narodnom pozorištu u Beogradu prvi put u Srbiji gostovao je Balet Kairske opere, koji je sastavni deo Baletskog instituta pri Akademiji umetnosti i Nacionalnog kulturnog centra Egipta.
Na 64. Beogradskom sajmu knjiga učestvuje više od 500 izlagača – Osim iz Srbije učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije, a najavljeno je 667 pratećih programa  – promocija, tribina, izložbi.
Organizatori očekuju da broj posetilaca premaši prošlogodišnji, kada je sajam posetilo 193.000 ljudi.
Tokom sajma biće obeležene godišnjice književnika Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, a gosti sajma biće i brojni inostrani pisci, prevodioci i izdavači.
Gosti ovogodišnjeg sajma biće Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildirim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.
Sajam je počeo svečano i radno – prva tribina održana je sinoć pod nazivom “Pravda za Nobela”.
U okviru Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine.
Biće dodeljena i nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, ali i specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečju knjigu, kao i specijalno priznanje za mladog dizajnera.
Nagradu „Dositej Obradović“ i ove godine će dobiti strani izdavač za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.
Istovremeno sa Sajmom knjiga, na Beogradskom sajmu od 23. do 27. oktobra biće održani Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“.
 
Cena pojedinačne ulaznice na sajam je 250 dinara, a kolektivne 150 dinara.
 
 
 Slične vesti

KULTURNI CENTARCU VELIKOM GRADIŠTU ISPUNIO PLAN RADA U OVOJ GODINI

30 Dec 2019, 22:53

Javna ustanova Kulturni centar,,Vlastimir Pavlović Carevac'' Veliko Gradište,ove godine proslavila je jubilej…

IZLOŽBA KALIGRAFSKIH RADOVA SLOVO-CRTEŽ

23 Dec 2019, 12:06

U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI 20.12.2019. OTVORENA JE IZLOŽBA KALIGRAFSKIH RADOVA
POD NAZIVOM SLOVO-CRTEŽ AUTORA ZORANA…

ODRŽAN POŽAREVAČKI AMADEUS FEST

10 Dec 2019, 14:06

ODRŽAN JE OSMI POŽAREVAČKI FESTIVAL POD NAZIVOM POŽAREVAC AMADEUS FEST NA KOME JE UČESTVOVALO PREKO 800 IGRAČA IZ RAZLIČITIH…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMIHAJLOVIĆ U VELIKOM GRADIŠTU:…

POTPREDSEDNICA VLADE ZORANA MIHAJLOVIĆ OBIŠLA JE  OPŠTINU VELIKO GRADIŠTE…

21 Jan 2020, 16:32

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 22. Januar…

SRBIJA: U sredu ujutru mraz i magla. Tokom dana sunčani periodi i toplije. Otopljenje će se…

21 Jan 2020, 14:23

PolitikaNastavak reformi, samo ako SNS…

Jedina garancija da će se nastaviti promene i da će Srbija nastaviti ovim putem je da SNS…

21 Jan 2020, 12:49

Kursna lista