ŠAHOVSKI TURNIR U KOSTOLCU
   27 May 2019, 11:34    Kostolac    SATTV    Maja Kostić


ŠAHOVSKI TURNIR U KOSTOLCU

OTVOREN JE KOSTOLAČKI RAPID FESTIVAL BORA BEKA U OSNOVNOJ ŠKOLI JOVAN CVIJIĆ, IGRAO SE ŠAH  I U TEHNIČKOJ ŠKOLI SA DOMOM UČENIKA NIKOLA TESLA, A ISPRED SPORTSKOG CENTRA IGRALA SE  SIMULTANKA NA 15 TABLI.

Memorijalni turnir u šahu Bora Beka igrali su velemajstori, mečeve A turnira , i mladi do 14. Godina u B kategoriji. Ovo je drugi po redu šahovski turnir koji ima veliki broj pratilaca i tendenciju da s igra i narednih godina. Organizator ovog skupa je Šahovski klub Rudar iz Kostolca.
U DNEVNIM NOVINAMA Danas iz 2010. Godine stoji ovaj tekst.
Umro je Borivoje Jovanović u osamdesetoj godini života. Samo ime i prezime možda i ne govori dovoljno, ali ako se kaže Bora Beka, e, to je već nešto drugo, jer velikog entuzijastu i sportskog radnika, publicistu, nema ko da ne poznaje, od Kostolca pa diljem Srbije i ex Jugoslavije.
I ne samo to. Pored porodice, njegova najveća ljubav bila je i Kostolac, grad u koji je 1954. godine došao iz Beograda, i sada Privredno društvo u kome je utkao svoj radni vek. Ljubav prema sportu, Kostolcu i njegovim sugrađanima uklesao je pre nekoliko godina kada mu je umrla supruga Vera, u vidu epitafa na nadgrobni spomenik:
„ Ovde počivaju ljudi koji su Kostolac, Sportsko društvo, a posebno Fudbalski klub „ IEK Rudar“ voleli kao svoju porodicu. Neispunjena životna želja- Kostolac opština, ali prava!“
Bora Beka nije umro, preselio se u legendu. U znak poštovanja prema velikom sportskom radniku i humanisti, predlažem čelnicima Gradske opštine i Privrednog društva TE- KO Kostolac da Sportsa hala ubuduće nosi njegovo ime.
Na ovom turniru kao gost bila je Alisa Marić, čuvena srpska šahistkinja. Alisa Marić (NJujork, SAD, 10. januara 1970), profesor univerziteta i doktor ekonomskih nauka, poznata je srpska šahistkinja, velemajstor, bivša ministarka omladine i sporta u Vladi Republike Srbije. Prema svojim rezultatima smatra se najboljom jugoslovenskom i srpskom šahistkinjom svih vremena
Simultanka je egzibiciona priredba u igri na tabli (najčešće šahu, ali i gou), gde jedan igrač (obično majstor) igra odjednom protiv više igrača.
Postoje 3 oblika simultanke u šahu
Jedan igrač igra protiv više igrača tako što se kreće od table do table u svaki put povuče po potez. Obično se igra na 20-30 tabli, no bilo je pokušaja da se igra na rekordnom broju tabli (v. svetski rekord).
Jedan igrač igra protiv više igrača na većem broju tabli, pri čemu novi igrači sedaju na table onih koji su poraženi.
Alternativna simultanka, u kojoj dva igrača igraju s više protivnika tako što naizmenično vuku poteze.
Šahovske table u sali postavljaju se u obliku potkovice. Majstor ima pravo da vrati potez dok ne povuče potez na sledećoj tabli, dok igrač mora povući potez kad majstor dođe do njegovog stola. Ako ne odigra, sudija ga može kontumacirati. Takođe, zabranjeno je da igrač dodiruje figure kad majstor nije prisutan. Obično majstor ima sve bele figure, ali to može biti predmet dogovora.
Na simultankama se obično ne koriste šahovski satovi.
Simultanka je uspela ako majstor reši u svoju korist većinu partija.

 Slične vesti

ODRŽANA 2.SEDNICA UPRAVNOG ODBORA ASOCIJACIJE SPORT ZA SVE SRBIJE

20 Jun 2019, 10:36

U utorak, 18. juna 2019. godine u prostorijama Asocijacije, Beograd, Terazije 35/III, održana je 2. sednica Upravnog odbora…

PROJEKAT POD NAZIVOM NIKADA NIJE KASNO

20 Jun 2019, 10:33

Sportsko rekreativna Asocijacija u saradnji sa lokalnom samoupravom Grada Požarevca pokrenula je PROJEKAT POD NAZIVOM „NIKADA…

ODRŽAN 4. BASKET TURNIR 3X3 U POŽAREVCU

17 Jun 2019, 12:52

EKIPA  "RALJA INTERGALAKTIK“ IZ BEOGRADA  POBEDNIK JE POŽAREVAČKOG 3X3 TURNIRA U BASKETU KOJI SE ODIGRAO…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportFK MLADI RADNIK OTVARA ŠKOLU ZA…

NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE KOJU JE ORGANIZOVAO FUDBALSKI KLUB MLADI RADNIK 1926 PREZENTOVANI…

25 Jun 2019, 19:59

DruštvoOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE DONIRALA…

Opština Veliko Gradište donirala je vatrogasno-spasilačkoj jedinici neophodnu vatrogasnu opremu…

25 Jun 2019, 16:42

KulturaKONCERTOM RADETA ŠERBDŽIJE OTVOREN…

U VIMINACIJUMU U LIMESU SINOĆ JE KONCERTOM RADETA ŠERBEDŽIJE OTVOREN DRUGI „VIMINACIUM…

25 Jun 2019, 15:20

Kursna lista