ŠAHISTI  IZ 20 ZEMALJA NA TURNIRU SREBRNO JEZERO 2017
   21 Jun 2017, 17:53    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


ŠAHISTI IZ 20 ZEMALJA NA TURNIRU SREBRNO JEZERO 2017

Na Srebrnom jezeru kod Veliko Gradišta u toku je  11.Međunarodni šahovski turnir ,,Srebrno jezero 2017’’ na kome učestvuju šahisti iz celog sveta.Ove godine na turniru koji se igra u tri kategorije A B i C  priisustno je 19 federacija sa ukupno 260 učesnika, od toga 60 igrača sa titulama međunarodne šahovske kategorije. 11 velemajstora, 20 internacionalnih majstora što dovoljno govori o snazi turnira.


       -Imamo 26o igrača,raspoređenih u tri kategorije, u A gde su profesionalci,u B su amateri i u C gde su deca i koja igraju svoje prve turnire. Turnir traje osam dana,imamo i na brodu „Silver star“ na kome će  se održati   blic rejting turnir u ubrzanom šahu.Imamo šahista iz 20 zemalja,od kojih su iz Indije,Burundije,JužnoafričkeRepublike,Amerike,Turske,Eglenske,
odnosno sa svih kontinenata,Kaže Vojkan Petrović,direktor turnira.


 
Ovaj Međunarodni šahovski turnir koji je postao tradicionalan, poznat je po broju učesnika i među vodećim je u Srbiji Uz pomoć interneta, šah se vraća na velika vrata, pa je sve veće interesovanje za ovu drevnu igru, posebno kod mlade generacije.
 
 
-Imamo 16 tabli za Lajt prenos,gde prenose svi značajni svetski šahovski sajtovi i može se gledati uživo partije i imamo Lajt strink na kome zainteresova mogu pratiti sa You Tube i Fecebook. Napravili smo program Naučimo šah kroz igru koji se dešava u vrtićima gde svake godine imamo između 100 i 300 mališana koji povuku svoje prve poteze, odigraju svoj prvi turnir.Imamo dobru saradnju sa lokalnom samoupravom Veliko Gradište i Šahovskim klubom VGSK-a ,koji su nam mnogo pomogli oko organizacije turnira,dodao je Vojkan Petrović.

 
Organizatori su opština Veliko Gradište, Šahovski savez Braničevskog okruga, Turistička organizacija opštine Veliko Gradište, u saradnji sa kompanijom „Silver lake resort“, šah klubom VGSK-a i restoranom ,,Atos“.


         -Ovaj međunarodni šahovski turnir na Srebrnom jezeru pokazuje da mi idemo u dobrom pravcu razvoja turizma i da pored odbojke gde imamo kamp Miloša Teodosića,veslački centar Srbije gde se priprema naša reprezentacija u veslanu kao i ovaj turnir u šahu gde imamo oko 300 takmičara ,zatim oko 5oo ljudi,roditelja dece koja učestvuju na turniru,je ovih dana prisustno na Srebrnom jezeru.Mi tu vidimo svoju šansu razvoja turizma,jer u vreme trajanja turnira imaćemo oko četiri hiljade pansion dana. Iz budžeta pomažemo za obezbeđivanje nagrada koje će biti uručene najboljim šahistima turnira i nadam se da će ovaj turnir koji je postao tradicionalan dobiti  pored broja učesnika i kvalitet i zato smo među vodećim u Srbiji. Ubeđen sam da će se ovo nastaviti i u narednom periodu,rekao je Dragan Milić, predsednik Opštine Veliko Gradište.

Ovogodišnji 11 po redu Međunarodni šahovski turnir na Srebrnom jezeru  završiće se u nedelju 25.ovog meseca,kada će se proglasiti i pobednici. 
 
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

Kiša izmešta sportske događaje sa Tulbe u Politehničku školu

27 Sep 2022, 12:12

Zbog najavljenih loših vremenskih uslova, događaji zakazani za sredu, 28. septembar u okviru Evropske nedelje sporta,…

U toku je Evropska nedelja sporta - promocije, treninzi, edukacija

26 Sep 2022, 11:01

Požarevac je jedan od 10 gradova u Srbiji u kojima se organizuje Evropska nedelja sporta. Promocija sportova u našem…

Sportić - besplatna školica sporta za najmlađe u Sportskom centru

22 Sep 2022, 10:32

U Sportskom centru Požarevac uskoro će početi sa radom besplatna školica sporta, pod nazivom „Sportić“.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačko selo Dobra domaćin Miholjskih…

Posle uspešne organizacije prvih susreta prošle godine u Braničevu, ovogodišnji…

28 Sep 2022, 13:50

DruštvoEnergetska efikasnost i obnovljivi…

Savetovanje ''Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije'', održan…

28 Sep 2022, 12:52

Servisne informacijeKninska bez vode

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac, da  zbog radova na mreži 12:30 do 16:00 …

28 Sep 2022, 12:42

Kursna lista