Sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, osećam tremu
   23 Jan 2019, 12:40        BLIC    Maja Kostić


Sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, osećam tremu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u 16 sati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom će, kako je sam najavio, razgovarati o tome kako da nam pomogne u vezi sa kvotama EU za čelik, Kosovu i Metohiji i ekonomiji.   To će biti njihov 15. susret do sada, uključujući i vreme kada je bio premijer, a Vučić kaže da, i pored toga, oseća tremu.
"Zato što je reč o sobi koja je izuzetno odgovorna i ozbiljna, sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, pa su pokušavali da je šarmiraju i slično. Suviše je ona ozbiljna, morate dobro da se pripremite, da imate odgovore na sva pitanja, da dobro razumete šta Nemačka želi, da razumete šta Srbija želi i može da biste dobili najviše", rekao je Vučić u Davosu gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

Kako je rekao, uprkos ličnim garancijama predsednika EK Žan Klod Junkera, Srbija nije srećna suštinom odluke EU o čeliku i zbog toga će nastaviti da moli Merkelovu da nam pomogne.
On je naveo da je premijerka Ana Brnabić danas imala sastanak sa predstavnicima kineskog Hbisa i da će oni nastaviti da rade.
"Nastavićemo da se borimo i moliću kancelarku da nam po tom pitanju pomogne", rekao je Vučić.
"Naravno, tu je i Kosovo i Metohija i ekonomija", rekao je Vučić i dodao da je Merkelovoj već zahvalan, jer pokazuje ozbiljnost i razume koliko politička situacija na Balkanu nije jednostavna.

Kako kaže, nikada sam ne traži sastanke sa njom, jer je ona i previše zauzeta, ali da ona pokazuje odgovornost što sama to traži i želi da vidi šta mi mislimo i da nam ukaže kakva je nemačka politika.   "Veoma važan sastanak", rekao je on.
Na konstataciju novinara da je Davos mesto za ekonomske kontakte, pokretanje poslova i pitanje šta je u tom smislu planirao, Vučić kaže da je uvek veoma značajan forum, a na opaske onih koji kažu da je to mesto gde se ide "tek da nekog sretneš i napraviš selfi", on podseća da je upravo ovde začeta priča o železari u Smederevu.
"Spasili smo Srbiju za, do sada, najmanje 300 miliona evra, a tek koliko je tu ljudskih sudbina. Eto, koliko je važno razgovarati, truditi se i boriti", rekao je Vučić.

Naveo je da će se u Davosu sastati i sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom, sa predstavnicima kompanija koje već rade u Srbiji ili hoće da dođu, da je sreo i potpredsednika ruske vlade i mnoge druge, kao i da je važno što će tu biti i japanski premijer Šinzo Abe.   Iako su se danas u Davosu neki spremali da na žestok način govore o slobodi medija u Srbiji, kaže Vučić, on je na panelu o toj temi govorio iskreno, otvoreno i na način koji nisu očekivali.
"Čak ste i od bardova svetskog novinarstva mogli da čujete - ovi ljudi su danas dobro govorili. Nama ostaje da to što smo govorili i ispunimo i po tom pitanju i po svim ostalim pitanjima", zaključio je on.

 



Slične vesti

Krstić o sastancima u Briselu: Pomak postoji makar u domenu Statuta za ZSO

28 Oct 2023, 11:23

Docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić kaže za RTS da na sastancima u Briselu, koji su održani u četvrtak, definitivno…

U Kučevu zasedalo Opštinsko veće

27 Dec 2022, 17:57

Opštinsko veće je održalo svoju 39. ovogodišnju sednicu na kojoj je razmatralo 27. tačaka dnevnog reda. Dalo…

Prvi sastanak Partnerskog foruma u postupku izrade Plana razvoja opštine Veliko Gradište

17 Nov 2022, 18:32

U Velikom Gradištu  održan je prvi sastanak Partnerskog foruma u postupku izrade Plana razvoja opštine…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista