Sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, osećam tremu
   23 Jan 2019, 12:40        BLIC    Maja Kostić


Sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, osećam tremu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u 16 sati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom će, kako je sam najavio, razgovarati o tome kako da nam pomogne u vezi sa kvotama EU za čelik, Kosovu i Metohiji i ekonomiji.   To će biti njihov 15. susret do sada, uključujući i vreme kada je bio premijer, a Vučić kaže da, i pored toga, oseća tremu.
"Zato što je reč o sobi koja je izuzetno odgovorna i ozbiljna, sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, pa su pokušavali da je šarmiraju i slično. Suviše je ona ozbiljna, morate dobro da se pripremite, da imate odgovore na sva pitanja, da dobro razumete šta Nemačka želi, da razumete šta Srbija želi i može da biste dobili najviše", rekao je Vučić u Davosu gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

Kako je rekao, uprkos ličnim garancijama predsednika EK Žan Klod Junkera, Srbija nije srećna suštinom odluke EU o čeliku i zbog toga će nastaviti da moli Merkelovu da nam pomogne.
On je naveo da je premijerka Ana Brnabić danas imala sastanak sa predstavnicima kineskog Hbisa i da će oni nastaviti da rade.
"Nastavićemo da se borimo i moliću kancelarku da nam po tom pitanju pomogne", rekao je Vučić.
"Naravno, tu je i Kosovo i Metohija i ekonomija", rekao je Vučić i dodao da je Merkelovoj već zahvalan, jer pokazuje ozbiljnost i razume koliko politička situacija na Balkanu nije jednostavna.

Kako kaže, nikada sam ne traži sastanke sa njom, jer je ona i previše zauzeta, ali da ona pokazuje odgovornost što sama to traži i želi da vidi šta mi mislimo i da nam ukaže kakva je nemačka politika.   "Veoma važan sastanak", rekao je on.
Na konstataciju novinara da je Davos mesto za ekonomske kontakte, pokretanje poslova i pitanje šta je u tom smislu planirao, Vučić kaže da je uvek veoma značajan forum, a na opaske onih koji kažu da je to mesto gde se ide "tek da nekog sretneš i napraviš selfi", on podseća da je upravo ovde začeta priča o železari u Smederevu.
"Spasili smo Srbiju za, do sada, najmanje 300 miliona evra, a tek koliko je tu ljudskih sudbina. Eto, koliko je važno razgovarati, truditi se i boriti", rekao je Vučić.

Naveo je da će se u Davosu sastati i sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom, sa predstavnicima kompanija koje već rade u Srbiji ili hoće da dođu, da je sreo i potpredsednika ruske vlade i mnoge druge, kao i da je važno što će tu biti i japanski premijer Šinzo Abe.   Iako su se danas u Davosu neki spremali da na žestok način govore o slobodi medija u Srbiji, kaže Vučić, on je na panelu o toj temi govorio iskreno, otvoreno i na način koji nisu očekivali.
"Čak ste i od bardova svetskog novinarstva mogli da čujete - ovi ljudi su danas dobro govorili. Nama ostaje da to što smo govorili i ispunimo i po tom pitanju i po svim ostalim pitanjima", zaključio je on.

 Slične vesti

Uredba o znanjima, veštinama i ponašanju državnih službenika od 4. februara

30 Jan 2019, 13:38

Uredba Vlade Srbije kojom se određuju potrebne kompetencije državnih službenika počeće da se primenje 4. februara. Na osnovu…

SASTANAK MINISTARSTVA I NACIONALNOG SAVETA VLAHA

29 Jan 2019, 15:38

ODRŽAN JE SASTANAK U NAČELSTVU BRANIČEVSKOG UPRAVNOG OKRUGA KOME SU PRISUSTVOVALI DRŽAVNI SEKRETAR U MINISTARSTVU DRŽAVNE…

Razgovori misije MMF-a sa delegacijom Srbije

29 Jan 2019, 13:16

Plenarnim sastankom, održanim u Narodnoj banci Srbije, danas su počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBEZ STRUJE DEO POŽAREVCA

Zbog hitnih radova u trafo stanici Higijenski zavod u četvrtak, 21.02.2019. od 07:30 do 07:40…

21 Feb 2019, 10:07

DruštvoZBOG HITNIH RADOVA BEZ STRUJE…

Zbog hitnih radova na dalekovodu (zamena dva stuba) u četvrtak, 21.02.2019. od 9 do 13 bez…

21 Feb 2019, 10:05

DruštvoGOLUBAC VODEĆA TURISTIČKA DESTINACIJA…

Turističke potencijale opštine Golubac u prošloj 2018.godini posetilo je oko sto hiljada domaćih…

20 Feb 2019, 23:13

Kursna lista