Ružić zgrožen vršnjačkim nasiljem u Subotici
   23 Nov 2022, 13:08    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Ružić zgrožen vršnjačkim nasiljem u Subotici

Ministar prosvete Branko Ružić izrazio je danas zgražavanje zbog nasilja u Subotici u kojem je zbog vršnjačkog nasilja dečak (13) ostao bez slezine.
"Mogu da izrazim zgražavanje nad nasiljem koje se dogodilo u Subotici, na žalost dešava se i u drugim sredinama, takođe i u Trsteniku", rekao je Ružić novinarima pred početak skupa "Veliki ljudi od malih nogu" na kojem je predstavljen projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji se realizuje uz podršku Svetske banke i u partnerstvu Fondacije Novak Đoković.


Ružić je rekao da Ministarstvo radi u konitinuitetu i da deo nadležnosti imaju i jedinice lokalne samouprave, gradska inspekcija, pokrajinska i republička.


"Očigledno da se nasilje odigralo u kratkom periodu. Dete koje je bilo predmet nasilja druge dece bilo je u strahu i nije momentalno reklo šta se desilo, samo da je palo. Hvala bogu da se sve završilo na dobar način u tim okolnostima", rekao je Ružić.Ministar je naveo da je opravdana srdžba i stav roditelja.


"Medicinska nega da smo u startu znali o čemu se radi bi nastupila i mnogo brže", rekao je Ružić i dodao da je direktor škole postupio po svim protokolima.


Na temu dešavanja u Trsteniku i vinovnicima nasilja prema profesorki engleskog, ministar kaže da očekuje da vinovnici budu isključeni iz škole.


"Svakako je potrebno da poštujemo zakonodavni okvir, pocedure i da shvatimo svi zajedno i mediji kojim se zahvaljujem na alarmiranju, i svi u društvu, da postoje procedure, da ne možemo donositi odluke preko noći da bi efekat bio onakav kakav je propisan pravilnicima, protokolima i zakonom", rekao je Ružić.


Ministar je dodao da se utvrđuje nivo nasilja, verbalnog ili fizičkog, i da se uključuju i drugi akteri, centri za socijalni rad, MUP.


Svi smo na zajedničkom poslu, rekao je ministar.


Podsetio je da je disciplinska komisija dala predlog, a da nastavničko veće donosi odluku u skladu ne sa njegovim stavom već svakog zdravorazumskog javnog radnika.


"Intimno govoreći nadam se da su predložene najoštirije kazne - izbacivanje iz škole", naveo je on.


Važno je, kako kaže, apelovati na roditelje da shvate da je škola druga kuća za njihovu decu, ali i da se pozabave i prvom kućom i vaspitanjem koje daruju deci.


"Nije nam namera da se bavimo samo sankcijama, mnogo je učinjeno na polju prevencije, to je jedini put da se smanji nivo nasilja", rekao je on.


Dodao je da je sa sindikatima dogovoreno da se naredne nedelje formira radna grupa, kako bi sve postojeće mehanizme upotrebili da utegnemo sistem i da se svi zajedno pozabavimo problemom nasilja.


"Važna je iskrenost u postupanju prema tim temama i da svi koji temu pokreću u društvu imaju dobru volju i benevolentnost kako doći do rešenja", rekao je Ružić.


Na pitanje vezano za zahtev o tome da nastavnici dobiju status službenog lica, Ružić kaže da je Ministarstvo pravde pokrenulo još 2019. radnu grupu za različite profesije, pa i za nastavnike, koja je radila na iznalaženju rešenja efekata i benefita ukoliko bi nastavnici dobili status službenog lica.


"Čak i sami nastavnici i predstavnici sindikata na sastanku nisu bili uvereni da bi ta odgovornost, pre svega u krivično pravnom smislu, u smislu njihovog nepostupanja bila adekvatna želji koju žele da postignu", rekao je on.


Ružić je naveo da su razmatrali drugu mogućnost po pitanju statusa, da se prema vinovnicima tih akata u slučaju nasilja primenuju sve odredbe krivičnog zakona, što, kako dodaje, i stoji u zakonu.


Verujem da ćemo na toj radnoj grupi razgovarati i o tome šta je najadekvatnije rešenje, rekao je Ružić i podsetio da u Srbiji postoji 1.800 srednjih i osnovnih škola, a u osnovnom i srednjem obrazovanju 750.000 dece.


Naravno da društvo koje je uspešno prebrodilo koronu, dojave o lažnim bombama stvara stresne situacije, ali one ne aboliraju počinioce nasilja, već zahtevaju mnogo jači pristup predagoga i psihologa, naveo je on.


"Škola ima sve mehanizme, zato je potrebno da se roditelji obraćaju školi, a ne medijima", rekao je Ružić, a na podsećanje da se otac školi u Subotici obraćao godinama dodao da ne bi zalazio kako će ko u teškoj situaciji intimno odreagovati.


"Znamo zvaničan podatak da je dete koje je preživelo nasilje u Subotici da su mu u petom razredu bile polomljene naočare, inspektorka je izašla na teren, direktor je sve jasno izneo, postupa se po protokolima", rekao je ministar.


Dodao je da želi da još jednom apeluje na roditelje da prijave školi, ako primete da ne reaguju i da se obrate nadležnim službama ministarstva.Slične vesti

Kisić: Deca koja vrše nasilje treba da snose posledice

30 Nov 2022, 9:52

Deca koja su vršila nasilje nisu mala i treba da snose posledice za svoje postupke, izjavila je ministarka za brigu…

Ružić: Nove mere protiv nasilja u školama do 20. decembra

29 Nov 2022, 9:43

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će danas biti održana prva sednica radne grupe, čiji će zadatak biti da drastično…

Vršnjačko nasilje - akcenat nije na kazni, roditelji treba da pomognu u rešavanju problema

4 Oct 2022, 9:32

Vršnjačko nasilje je opšti društveni problem sa kojim se mnoga deca susreću, a najvažniji je rad na…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

DruštvoZaštita spomenika kao kulturnog…

U Požarevcu postoji mnoštvo spomenika podignutih u sećanje na ličnost ili događaj.…

30 Nov 2022, 10:27

Kursna lista