RUŽIĆ I FABRICI O ZNAČAJU REFORME JAVNE UPRAVE U SRBIJI
   30 May 2020, 12:44    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


RUŽIĆ I FABRICI O ZNAČAJU REFORME JAVNE UPRAVE U SRBIJI

ZAŠTO JE REFORMA VAŽNA ZA GRADJANE I PRIVREDU, I U KOJOJ MERI JE U TOM POSLU ZNAČAJNA PODRŠKA EVROPSKE UNIJI  SRBIJI, U ZAJEDNIČKOM INTERVJUU GOVORE NADLEŽNI MINISTAR ZA DRŽAVNU UPRAVU I LOKALNU SAMOUPRAVU BRANKO RUŽIĆ I ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U SRBIJI SEM FABRICI


Podrška Evropske unije reformi javne uprave u Srbiji traje neprekidno od 2000. godine - sa više od 200 miliona evra uloženih u profesionalizaciju uprave, razvoj elektronskih usluga, upravljanje javnim finansijama, ali i u unapređenje rada lokalnih samouprava i nezavisnih institucija. Zašto je reforma važna za gradjane i privredu, i u kojoj meri je u tom poslu značajna podrška EU Srbiji, u zajedničkom intervjuu govore nadležni ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić i šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Sem Fabrici.


" Reforma javne uprave je jedan od ključnih elemenata procesa pristupanja Srbije EU; tokom 2014. godine stavljena je u prvi plan pregovora. Reforma je važna iz jednostavnog razloga: javna uprava predstavlja jasnu tačku interakcije između građana i vlasti. Javna uprava znači oporezivanje, obrazovanje, zdravstvo, znači usluge koje vlada mora da pruži građanima. Dakle, reforma javne uprave je ključni element za jednu zemlju članicu EU da ima modernu, efikasnu, transparentnu i profesionalnu javnu upravu. Dakako, građani mogu da imaju koristi od reformisane javne uprave, a takođe i poslovni sektor. Javna uprava koja je transparentna i brza, koja je profesionalna za sve potrebe poslovanja, izuzetno je važna, i poslednje, ali ne najmanje bitno, efikasna javna uprava Srbiji olakšava sprovođenje zakonodavstva koje će doći iz Evropske unije kako u pogledu budućeg pristupanja Srbije EU, tako i u načinu trošenja sredstava koja Evropska unija svake godine daje Srbiji – i za ovo je javna uprava svakako od suštinskog značaja." - rekao je Fabrici.

Na koji način EU podržava reformu javne uprave u Srbiji?

…U osnovi, identifikovali smo nekoliko puteva ili pravaca za pomoć Srbiji. Prvi je bio ceo jedan niz projekata koje smo pokrenuli u poslednjih 10 godina radi poboljšanja elementa profesionalizacije srpske javne uprave. Radili smo npr. na modernizaciji javnih finansija, carinske službe, uložili smo veliki napor u digitalizaciju javne uprave, takozvanu E-upravu, ali takođe smo radili i na lokalnom nivou da imamo efikasniju javnu upravu i na lokalnom nivou. Dakle, ovo je područje na kojem smo radili, a u protekle 3 godine pokrenuli smo jedan veoma važan projekat, koji se zove Sektorska budžetska podrška, kako bismo pomogli daljem unapređenju javne uprave. To je 80 miliona evra bespovratnih sredstava koje smo dali srpskim vlastima u obliku direktne podrške budžetu za unapređenje javne uprave u ovoj oblasti. Cilj nam je da imamo javnu upravu koja je efikasna, koja je transparentna i profesionalna i koja, dakle, može potpuno autonomno i nezavisno da pruža usluge građanima i firmama. Takođe smo imali obuku u oblasti javne uprave i važne aktivnosti između francuske Akademije za javnu upravu i srpskih institucija, tako da postoji niz projekata koje sprovodimo. I poslednji sistem koji je na raspolaganju je taj da se koristi međunarodna organizacija koja je konkretno uključena u reformu javne uprave, poput SIGMA-e, koja je deo OECD-a, da pruži ekspertizu za praćenje reforme. 

Ukratko, što se tiče sredstava - dali smo Srbiji 210 miliona evra u proteklih 20 godina za reformu javne uprave, 80 miliona samo u poslednje 3 godine za sektorsku budžetsku podršku; zatim, instrumenti poput TAIEX-a i Tvininga; i mogućnost korišćenja međunarodnih organizacija poput SIGMA-e za praćenje napretka reforme. Ovo su 3 instrumenta koja koristimo da podržimo Srbiju u reformi javne uprave."-istakao je Fabrici.
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić naglasio je da je reforma javne uprave jedan od tri stuba evropskih integracija Srbije, koja mora da bude sprovedena ukoliko se želi profesionalna i funkcionalnija upravu.

"Do sada smo već uspeli da olakšamo svakodnevni život svih građana o čemu svedoči i podatak da zahvaljujući novom zakonodavnom okviru, kroz novi Zakon o opštem upravnom postupku i elektronskoj platformi E-ZUP, više od 10 miliona puta gradjani nisu imali za potrebu da prikupljaju neke dokumente, govori u prilog tezi da reforma jvane uprave u punom obuhvatu daje rezultate", naveo je on.

Podsetio je da su službenici sada u obavezi da prikupljaju sve one podatke koje su građani morali ranije da obavljaju sami, da trče od šaltera do šaltera, što više nemaju kao obavezu.

"Ono što smo takodje uveli uvođenjem E-uprave u rad, to je uvodjenje niza elektronskih servisa tako da je moguće da se elektronskim putem deca danas upisuju u predškolske ustanove, u škole, pa i na fakultete, da se prijavi novorodjenčad, da se produži vozačka dozvola, dakle, to su sve oni servisi koji su omogućeni uvodjenjem e-uprave, a samim tim i reformisanjem celokupne javne uprave", rekao je ministar.

Ukazao je da je reforma javne uprave dugotrajan proces, kao i da se intenzivno priprema nova Strategija reforme javne uprave za period od 2021. godine, koja će se, dodao je, "nadograditi na dragocena iskustva i na pouke koje smo do sada izvukli u procesu reforme".

Na pitanje zašto je podrška EU važna za Srbiju i njene gradjane, Ružić je kao jedan ključni razlog finansijsku pomoć koju EU nesebično daje Srbiji u skladu sa kriterijumima koje ispunjava na polju reforme javne uprave.

"Takođe je važno da EU nama daje i nudi i uporedna iskustva i znanje da praktično koncipiramo, sporvedemo, koordiniramo i sinhronizujemo reformu javne uprave u skladu sa demokratskim principima i vrednostima dobre uprave koji postoje u svim razvijenim demokratijama", zaključio je Ružić.


 Slične vesti

POČETAK REALIZACIJE PROJEKTA UPRAVLJANJE LJUDSKIM RESURSIMA FAZA 2 U VELIKOM GRADIŠTU

16 Jan 2020, 16:40

U opštini Veliko Gradište  održan je uvodni sastanak povodom početka realizacije Projekta “Upravljanje…

PREDSTAVLJEN PROJEKAT ZAPOŠLJAVANJA ROMA

10 Dec 2019, 14:02

U ZGRADI NAČELSTVA U POŽAREVCU PREDSTAVLJEN JE PROJEKAT POSTIZANJE INKLUZIVNOG SOCIO EKONOMSKOG RAZVOJA KROZ PODSTICANJE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSUZBIJANJE LARVI KOMARACA U ČETVRTAK…

Informativna slučba grada Požarevca obaveštava da će u četvrtak i petak 9. i 10. jula,…

4 Jul 2020, 16:55

ZdravljeVučić: Da sam bio tu, ranije bih…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Novom Pazaru bolja nego juče, da…

4 Jul 2020, 13:09

DruštvoŠta treba da znaju turisti koji…

Posle Grčke do koje se i dalje može zaobilaznim putem, od sutra turisti kreću čarter letovima…

4 Jul 2020, 13:04

Kursna lista