Ružić: Nastava od danas neposredna, nema rizika za bezbednost
   19 May 2022, 9:59    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Ružić: Nastava od danas neposredna, nema rizika za bezbednost

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da su pregledane sve škole koje su dobile dojave o postavljenim bombama i naveo da će učenici u tim školama od danas pohađati nastavu neposredno.

''Sve škole su konačno pregledane i prema informacijama Školske uprave, sve škole će od jutros imati neposrednu nastavu'', rekao je Ružić za TV Pink i istakao kontinuiranu koordinaciju i komunikaciju između Ministarstva prosvete, MUP-a i Školske uprave u Beogradu na rešavanju tog problema.

  Naveo je da su dojave o bombama u sredu stigle i u škole u Subotici i Novom Sadu i da je krajem aprila "prvi udar'' bio na na srednje škole, a krajem prošle nedelje i na studentske domove.

''Usledio je veliki talas gde je obuhvat bio monstruozan što je nečuveno. Očigledno je ideja inicijatora takve akcije da se parališu naša država i društvo, jer svedoci smo da su na radi i o bolnicama, mostovima, tržnim centrima što je monstruozno'', rekao je Ružić.

Naveo je da je najvažnije da je u 100 odsto slučajeva reč o lažnim dojavama i istakao da je obrazovni sistem, kao i za vreme pandemije koja još nije okončana, pokazao adaptibilnost, odgovornost, disciplinovanost. ''Deca su donela veliku prevagu, nastavnici i vannastavno osoblje kojima dugujemo veliku zahvalnost, strpljenje i razumevanje roditelja na koje ne možete uvek da računate. Zamislite jednu samohranu majku koju pozovu da dođe po dete, da li će poslodavac to tolerisati'', naveo je ministar.

Ružić je ukazao na to da dojave menjaju režim života učenika u 34.nedelji nastave kada se, kaže, popravljaju i zaključuju ocene.

''Osmaci se spremaju za završni ispit, maturanti u srednjim školaama za prijemne na fakultetima, studente evakuišete iz domova, gube ritam pred ispite...'', rekao je Ružić.

Ocenio je da je očigledno ideja da i deca mogu da budu meta za ostvarenje nekog političkog cilja i da dojave imaju političku pozadinu, ali da ne smatra da je to proizvedeno ''na domaćem terenu'', već da su ciljevi eksterni.

Ružić je istakao da su državni organi pokazali da su na visini zadatka navodeći da su pripadnici kontradivizione službe uložili veliku energiju da pregledaju sve objekte.


''Stizali su na svako mesto, bilo je potrebno dva i po dana da se pregledaju sve škole. nama je u fokusu pre svega bezbednost dece,a drugi fokus je svakako kontinuitet obrazovnog procesa'', naveo je ministar.

Naglasio je da nema rizika za bezbednost iako se, kaže, radi o velikoj pretnji terorizmom i izazivanju opšte opasnosti.



Slične vesti

Roditelji prete tužbama i pokreću parnice - zbog pritisaka sve više direktora škola daje ostavke

23 Mar 2024, 9:37

Mnogi nastavnici se žale da su pod velikim pritiskom roditelja koji angažuju i advokate da bi deci popravili ocene. Ali…

Novi sistem grejanja na gas uDomu učenika Poljoprivredne škole Sonja Marinković

19 Mar 2024, 12:57

Potpisan ugovor za sufinansiranje realizacije projekta nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnice za grejanje…

Bole stigao u Poljoprivrednu školu

27 Feb 2024, 13:28

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne škole sa domom…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista