Ružić: Nastava od danas neposredna, nema rizika za bezbednost
   19 May 2022, 9:59    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Ružić: Nastava od danas neposredna, nema rizika za bezbednost

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da su pregledane sve škole koje su dobile dojave o postavljenim bombama i naveo da će učenici u tim školama od danas pohađati nastavu neposredno.

''Sve škole su konačno pregledane i prema informacijama Školske uprave, sve škole će od jutros imati neposrednu nastavu'', rekao je Ružić za TV Pink i istakao kontinuiranu koordinaciju i komunikaciju između Ministarstva prosvete, MUP-a i Školske uprave u Beogradu na rešavanju tog problema.

  Naveo je da su dojave o bombama u sredu stigle i u škole u Subotici i Novom Sadu i da je krajem aprila "prvi udar'' bio na na srednje škole, a krajem prošle nedelje i na studentske domove.

''Usledio je veliki talas gde je obuhvat bio monstruozan što je nečuveno. Očigledno je ideja inicijatora takve akcije da se parališu naša država i društvo, jer svedoci smo da su na radi i o bolnicama, mostovima, tržnim centrima što je monstruozno'', rekao je Ružić.

Naveo je da je najvažnije da je u 100 odsto slučajeva reč o lažnim dojavama i istakao da je obrazovni sistem, kao i za vreme pandemije koja još nije okončana, pokazao adaptibilnost, odgovornost, disciplinovanost. ''Deca su donela veliku prevagu, nastavnici i vannastavno osoblje kojima dugujemo veliku zahvalnost, strpljenje i razumevanje roditelja na koje ne možete uvek da računate. Zamislite jednu samohranu majku koju pozovu da dođe po dete, da li će poslodavac to tolerisati'', naveo je ministar.

Ružić je ukazao na to da dojave menjaju režim života učenika u 34.nedelji nastave kada se, kaže, popravljaju i zaključuju ocene.

''Osmaci se spremaju za završni ispit, maturanti u srednjim školaama za prijemne na fakultetima, studente evakuišete iz domova, gube ritam pred ispite...'', rekao je Ružić.

Ocenio je da je očigledno ideja da i deca mogu da budu meta za ostvarenje nekog političkog cilja i da dojave imaju političku pozadinu, ali da ne smatra da je to proizvedeno ''na domaćem terenu'', već da su ciljevi eksterni.

Ružić je istakao da su državni organi pokazali da su na visini zadatka navodeći da su pripadnici kontradivizione službe uložili veliku energiju da pregledaju sve objekte.


''Stizali su na svako mesto, bilo je potrebno dva i po dana da se pregledaju sve škole. nama je u fokusu pre svega bezbednost dece,a drugi fokus je svakako kontinuitet obrazovnog procesa'', naveo je ministar.

Naglasio je da nema rizika za bezbednost iako se, kaže, radi o velikoj pretnji terorizmom i izazivanju opšte opasnosti.Slične vesti

Žurka za mini maturante

25 Jun 2022, 11:07

Osnovna  škola Vuk Karadžić u Požarevcu ispratila mini maturante u peti razred
 
 
U osnovnoj školi…

Diplome za maturante Poljoprivredne škole

22 Jun 2022, 11:04

Maturanti školske 2021/ 2022 Poljoprivredne škole sa domom učenika”Sonja Marinković” dobili  su…

Spreman plan za realizaciju završnog ispita za osmake

22 Jun 2022, 9:39

Operativni plan za organizaciju završnog ispita za đake osmog razreda koji je zakazan za 27, 28. i 29. jun je spreman, rekao…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista