Riznice jagodinskih hramova na izložbi u Zavičajnom muzeju
   1 Aug 2018, 13:13    Jagodina    Rts rs    Jelena Spasojević


Riznice jagodinskih hramova na izložbi u Zavičajnom muzeju

Povodom obeležavanja dva veka Stare crkve, u Jagodini je otvorena izložba "Riznice jagodinskih hramova". Stara crkva, zadužbina Miloša Obrenovića, najstarija je građevina u Jagodini.

Kada je pre dva veka Miloš Obrenović započeo gradnju crkve Svetih apostola Mihajla i Gavrila tadašnja Jagodina imala je samo dvadesetak srpskih kuća, džamiju ali ne i pravoslavni hram.

Gradnja crkve trajala je pet godina. Pažnju istoričara i danas privlači ktitorska ploča sa preciznim podacima o godinama srpskog knjaza Miloša.

Sadržaj riznice jagodinske stare crkve prvi put je posle sedamdeset godina sakupljen na jednom mestu i predstavljen na izložbi u Zavičajnom muzeju.

  "Dve ikone Đure Jakšića danas su u Narodnom muzeju, pet ikona su u eparhijskoj riznici u manastiru Kaleniću, dokumenti, stara i retka knjiga su delom u muzejima i istorijskom arhivu u Jagodini", objašnjava Branislav Cvetković, istoričar umetnosti. "Sada smo prvi put posle sedamdeset godina okupili sve ono što je sadržala nekada riznica stare crkve." Liturgijski predmeti, stare štampane knjige i dokumenta predstavljeni su na izložbi uz ikone koje danas imaju neprocenjivu kulturno-istorijsku vrednost.
  Većinu ikona radili su srpski slikari, a među autorima su i Đura Jakšić, Janja Moler, Mihajlo Konstantinović i Rista Nikolić. Crkvenu riznicu darivali su esnafi i pojedinci. "Ti votivni darovi su odraz vere naroda božjega koji je on kroz veru doživljavao i kroz bogosluženje u svojim hramovima", rekao je episkop šumadijski gospodin Jovan. Deo crkvene jagodinske riznice danas je u manastiru Kaleniću i Narodnom muzeju u Beogradu, a jedno od retkih zvona iz prve narudžbine Miloša Obrenovića za crkve po Srbiji i dalje je u Crkvi Svetih apostola Mihajla i Gavrila.
 
 



Slične vesti

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Dodeljene Povelje kulture zaslužnim građanima

5 Dec 2023, 11:39

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca organizovala je svečanost u Gradskom zdanju gde su dodeljene povelje kulture najistaknutijim…

Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu

4 Dec 2023, 13:36

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović, magistar tehnologije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista