Rizik za komplikacije sveden na nulu - nova metoda intervencija kod najtežih karotidnih bolesti na Institutu Dedinje
   13 Feb 2024, 10:04    Beograd    rts    Elena Marjanović


Rizik za komplikacije sveden na nulu - nova metoda intervencija kod najtežih karotidnih bolesti na Institutu Dedinje

Novom metodom, koja se sastoji od usporavanja povratka krvi u mozak nakon operacije karotide, rizik od moždanog udara ili drugih neuroloških komplikacija je smanjen na minimum. Tvorac metode, vaskularni hirurg Instituta Dedinje profesor Nenad Ilijevski, i tim stručnjaka operisali su danas 16 pacijenata.


U Institut za kardiovaskulatrne bolesti Dedinje, dolaze stotine građana iz Beograda i cele Srbije, ali i regiona, na preglede, dijagnostiku, intervencije.


„Odlično je, sve kako treba, osoblje super, lekari pravi, sve je dobro", rekao je Dragoljub Karić koji ima 70 godina, i koji bi trebalo da izađe iz bolnice za dva dana.


„U petak sam došla, sve su nam objasnili, smestili nas, uzimali analize, objašnjavali šta se radi", kaže Stajka Niketić (73) koja takođe očekuje da ubrzo ode kući.


Svi pacijenti su pod budnim okom sestara i lekara Instituta. Nekoliko sati posle intervencije, iz intenzivne nege svi prelaze na Odeljenje.


„Sve je prošlo kako treba, mi smo primenili svoju tehniku, ishemijskog postkondišininga, to je posebna tehnika. Nema smrtnosti, nema šlogova za vreme operacije, niko je na svetu nikada nije radio. Ova je operacija rezervisana za najteže oblike karotidne bolesti, za one pacijente kod kojih je procenat suženja najveći mogući, ima više arterija koje dovode krv u mozak, i to su pacijenti koji su pod najvećim rizikom da im se za vreme operacije šlog desi. Koristeći ovu tehniku mi smo sveli rizik na nulu", izjavio je prof. dr Nenad Ilijevski, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju Instituta Dedinje.


„Ovo je veliki dan za srpsku vaskularnu hirurgiju, pre svega za profesora Ilijveskog koji je stvoritelj ove metode, koja je pokazala izuzetne rezultate, i koju mi na veliko inaugurušemo sa 16 operacija u kući u kojoj je nastala, gotovo da neće biti meseca bez nove hirurške procedure i novog inovativnog lečenja kardiovaskularnih bolesti, mi smo sada u potpunim razumnim okvirima lista čekanja, ovim i sličnim metodama još će to brže ići", objašnjava prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.


Građani Srbije najviše obolevaju i umiru od kardiovaskularnih bolesti. Prolećne temperature, kada im vreme nije donele su pune ruke posla i zaposlenima u Institutu. U narednih mesec i po oni su dežiurna ustanova za sva hitna kardiološka, vaskularna i u slučaju potencijalnih transplantacija.Slične vesti

RFZO: Pacijentu iz Srbije transplantirana pluća u Budimpešti

10 Apr 2024, 10:09

Muškarcu iz Srbije uspešno su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje transplantirana…

U susret Svetskom danu zdravlja

5 Apr 2024, 12:28

Stručni tim Zavoda za javno zdravlje Požarevac u saradnjii uz podršku službe polivalentne patronaže Doma zdravlja…

U Institut za onkologiju i radiologiju stigli novi lekovi za obolele od raka

2 Apr 2024, 10:10

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Milan Žegarac rekao je za RTS da je krenula primena najnovije terapije za…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista