Rezerve krvi zavise od svakog od nas, dr Rodić upozorava da je leto osetljiv period
   20 May 2022, 10:15    Beograd    rts    Elena Marjanović


Rezerve krvi zavise od svakog od nas, dr Rodić upozorava da je leto osetljiv period

Dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi rekla je da su rezerve krvi stabilne, ali nedostaju rezerve određenih krvnih grupa poput 0+ i A+, ali i A-, 0- i B-. Objasnila je ko može i kada da daje krv i objasnila kako da se građani ponašaju posle davanja krvi.


Nije retko da nas Institut za transfuziju krvi Srbije obaveštava da su rezerve krvi smanjene, i da bi dobrovoljni davaoci trebalo da se odazovu nekoj od akcija koje Institut organizuje. Što nam je bliže leto, humanost je sve važnija. Mnogi će na odmore, a to svakako utiče na rezerve krvi i broj dobrovoljnih davalaca.

  Gošća Jutarnjeg programa je Dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi rekla je da su rezerve krvi stabilne, ali nedostaju rezerve određenih krvnih grupa poput 0+ i A+, ali i A-, 0- i B-. Napominje da je tokom ove nedelje prikupljeno 1.200 jedinica krvi, a optimum je 1800 jedinica krvi.

Pozvala je sve kompanije koje nisu uspostavili saradnju sa Institutom za transfuziju da im se jave, jer što više kompanija i pojedinaca se odazove imaćemo veće rezerve krvi.

Pozvala je i sve zdrave građane od 18 do 65 godina da daju krv jer, kako kaže, ne postoji razlog da to ne učine.

"Leto jeste osetljiv period. Očekujemo više putovanja i više prometa na putevima što povećava mogućnost i većeg broja saobraćajnih nesreća, važno je da se obezbede rezerve i za ovako vanredne situacije", naglasila je.

Prema njenim rečima, 18. godinu za redom organizuje se letnja kampanja i to je simbolično nadmetanje gradova i opština za tutulu "Šampion solidarnosti".

Ove godine biće promovisano i registar davalaca kostne sržiObjasnila je da osoba koja želi da da krv mora da bude potpuno zdrava, da nije imala hirušku intervenciju i pošto je period alergija da nema simptome alergije i da nije ni na kakvim ispitivanjima.


Dodala je da žene mogu da daju krv na 16 nedelja, a muškarci na 12 nedelja."Značajno je da se dva sata posle davanja krvi ne skida zavoj sa ruke, da se uzme veća količina tečnosti i da se par sati ne zapali cigareta i ne uzima alkohol i da se preskoči težak trenig ili fizički napor tokom tog dana", napomenula je Rodićeva. Slične vesti

Požarevac ponovo najhumaniji grad

16 Jun 2022, 14:27

Požarevac ponovo najhumaniji grad. Nagrada uručena u Crvenom krstu Srbije povodom Svetskog dana doborovoljnih davalaca krvi…

U vanrednoj akciji u manastiru Tumane prikupljeno 47 jedinica krvi

8 Jun 2022, 13:46

U organizaciji Crvenog krsta Golubac, Institita za transfuziju krvi Srbije i Bratstva mamastira Tumane, održanaje …

Počela letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi

1 Jun 2022, 9:57

Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi, koju 18. godinu za redom organizuju Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista