Restitucijom vraćena jevrejska imovina vredna više od 40 miliona evra
   25 Jan 2023, 8:06    Beograd    rts    Elena Marjanović


Restitucijom vraćena jevrejska imovina vredna više od 40 miliona evra

Uoči 27. januara, kada se obeležava Međunarodni dan sećanja na Holokaust, Srbija podseća na pozitivne primere primene usvojenog Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine od žrtava Holokausta koje nemaju živih naslednika. Do sada, procenjena vrednost vraćene jevrejske imovine veća je od 40 miliona evra.
Među 200 odluka Agencije za restituciju da se imovina vrati jevrejskim zajednicama, može se naći i ona od trgovca Franje Kajzera iz Zagreba koga nasleđuje unuk Mihael. Zakon omogućava naslednicima da vrate deo dedovine koja je u Beogradu.


  "Agencija za restituciju je potraživala u ime Židovske općine Beograd, a onda je Židovska općina Beograd kontaktirala mene da je to u procesu, odnosno sad, bilo je u procesu, a trenutno se državno braniteljstvo žali na odluku, da se to nama vrati, jer navodno moj deda nije bio član židovske općine", navodi naslednik oduzete jevrejske imovine u Srbiji Mario Kajzer.

  Kajzer Franja imao je zajedničku imovinu sa familijom Majer Marić u Beogradu. Porodice su bile bliske, pa je Franja imao dućan u ovom čuvenom Marićevom prolazu, u centru Zagreba, koji ta porodica i danas potražuje.

  Porodica Majer Marić čuvena je jevrejska zagrebačka porodica iz 19. veka. Milan i Artur Marić, veleindustrijalaci, nekada vlasnici Rafinerije Sisak, posedovali su većinski paket deonica naftne industrije "stare" Jugoslavije i mnoge druge fabrike. Zajedno sa porodicom Kajzer vlasnici su zgrade u Beogradskoj ulici, čiji deo potražuje unuk Kajzera.

"Devedesetih godina stambeni prostori su uglavnom otkupljeni, svi, dok poslovni prostori nisu i ostali su u vlasništvu države. Kad je donet Zakon o otklanjanu posledica Holokausta 2017. godine jevrejske zajednice su bile u mogućnosti da potražuju imovinu bez naslednika, a da je pri tome u državnom vlasništvu, uključujući i poslovne prostore u ovoj zgradi", objašnjava predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks.

Tako je jevrejska opština stekla dva lokala u ovoj zgradi, od 47 kvadrata. Sada ih zakon obavezuje da imovinu prenesu na živog naslednika.

  "U Hrvatskoj naslednik može biti samo iz prvog naslednog reda. Dok u Srbiji važi da imovinu mogu da vrate svi živi naslednici. Kada bismo mi imali to pravilo, ne bismo ni 20 posto imovine vratili starim vlasnicima", kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

  Osim 197 objekata, vraćeno je oko 2.000 kvadratnih metara gradskog građevinskog zemljišta i 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.Slične vesti

Zdravstveno osiguranje plaćamo, lekari primaju platu - zašto onda doktorima nosimo poklone

27 Jan 2024, 9:48

U Srbiji je i zakon pre nekoliko godina ozvaničio tradiciju da se kod lekara ne ide praznih ruku. Pacijentima su podjednaka…

Ko će imati status javnog funkcionera po novom Zakonu o sprečavanju korupcije

21 Aug 2023, 9:52

Izmene Zakona o sprečavanju korupcije su na javnoj raspravi još dva dana. U najkraćem, povećava se broj onih koji…

Jovanović: Uz novi zakon dobijamo i Kancelariju za informacionu bezbednost

21 Aug 2023, 9:45

Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o informacionoj bezbednosti i bolju zaštitu podataka građana i privrede.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista