Restitucija i obveznice, kada, kako i kome se isplaćuju - za RTS pojašnjava Strahinja Sekulić
   18 Jan 2022, 9:36    Beograd    rts    Elena Marjanović


Restitucija i obveznice, kada, kako i kome se isplaćuju - za RTS pojašnjava Strahinja Sekulić

Prvi put, država je emitovala obveznice za izmirenje obaveza po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu. Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić rekao je za RTS da će u martu biti isplaćena akontacija, a prva rata obveznica iduće godine. Tih 69 miliona evra koje je država emitovala pre par dana će biti isplaćene na period od 5, 10 i 12 godina. Obveznice glase na ime, ispalata je u evrima, kamata je 2 odsto, neoporezovane su.


Iznos emitovanih obveznica je 69,5 miliona evra. Sledeće godine biće ispalata prvih obveznica Srbije - to je iznos koji je utvđen na osnovu rešenja koje je Agencija za restituciju donela zaključno sa 30. junom prošle godine.

  Gostujući u Dnevniku RTS, direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić rekao je da će ove godine biti isplaćena akontacija od više od pet miliona evra a prva rata obveznica biće iduće godine, tih 69 miliona evra koje je država emitovala pre par dana će biti isplaćeno na period od 5, 10 i 12 godina.

Prema njegovim rečima, svake godine, svakog januara će država emitovati novi paket obveznica, na osnovu rešenja Agencije.

Prva emisija obveznica biće isplaćena 14. januara sledeće godine, a ove godine akontacija.

"Krajem marta, 31. marta sledi akontacija, sledeće godine obveznice i sledeće godine biće isplaćena akontacija za rešenja koja dobijemo 30. 6. i trajaće dok se ne okonča posao", rekao je Sekulić.Ročnost obveznica je pet, 10 i 12 godina, svake godine isplata"Kako dospevaju, na deset godina, 10 posto svake godine, na pet godina 20 posto. Građni će dobiti obveznice sa rokom dospeća, svake godine dobijaće isplatu obvaznica. To su državne, prvoklasne, sigurne obveznice i može se trgovati njima", objasnio je Sekulić.

Kaže da je mehanizam koji je uspostvljen počeo da radi, i funkcionisaće do kraja isplate.

Obveznice glase na ime, ispalata je u evrima, kamata je 2 odsto, neoporezovane su.Predaja dokumentacije i otvaranje računaSekulić kaže da što se tiče akontacije, dovoljno je da se obavesti Ministarstvo finansija o tekućem računu. Što se tiče obveznica, neophodno je otvoriti dva računa, vlasnički - na koji se upisuju obveznice i namenski račun preko koga se isplaćuju obveznice.

Dodaje da Poštanska štedionica radi to efikasno a i banke su se dobro organizovale i otovrile račune bez problema.Nerešeni predmetiSekulić iznosi podatak da ima još 11.500 predemeta koje treba uraditi, 63.000 predemeta je urađeno, za naredne četiri godine završiće se posao donošenja rešenja.

Prema njegovim rečima, biće složenih predmeta koji će se raditi, "govorim o prvostepenim odlukama Agencije za restituciju, onda se čekaju drugostepene odluke organa Ministarstva finansija i sudova".

"Onada nastaje postupak zaključivanja procesa restitucije gde možda neće biti toliko uključeni drugi državni organi. Agencija je dužna da sravni stanje, da sačini arhivu i preda državi i uspostavi mehanizam obaveštavanja državnih organa, šta je odlučeno u restituciji", ukazao je direktor Agencije za restituciju.

Posao restitucije mora biti takav da se ne otvaraju ponovo nepotrebni procesi. Mora se zaključiti na način da nema dilema, podvukao je Sekulić.Koeficijent povraćaja imovineSekulić kaže da to jeste 15 odsto i da je Vlada utvrdila taj koeficijent. "Zakon je predvideo dve milijarde kao maksimalni iznos obeštećenja koji može biti isplaćen. Procena imovine koja je rađena sa Poreskom upravom koja ne može biti vraćena je 13,4 milijardi evra", kaže Sekulić.

Restitucija je takav proces, ne može se sve vratiti u pređašnje stanje, kao nekada. Svaka država je slobodna da sama odluči da li želi da ima restituciju, da određuje pravila onako kako je moguće,  da se ne ugrozi ekonomska stabilnost države, radi se o ogromnom novcu i mora se biti oprezan, upozorio je Sekulić.

"Različiti su modaliteti. Srbija je fer i nije se bavila skrivanjem, demagogijom, otežavanjem prava građana na bilo koji način, ono što je zakonska obaveza se ispunjava", zaključio je Sekulić.Slične vesti

Prodate dvogodišnje državne obveznice u iznosu 10,96 miliona evra

20 May 2022, 10:17

Republika Srbija je na aukciji prodala dvogodišnje državne obveznice u iznosu od 10,96 miliona evra, objavila je Uprava…

Isplata redovne i privremene novčane naknade za april

19 May 2022, 16:10

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska štedionica…

Kredit je najbolje uzeti kada želite, a ne kada morate

5 May 2022, 10:13

Ukoliko ste zaključili da vam je kredit neophodan, savet je da se, pre nego što odete u banku, predhodno informišete o osnovnim…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMaturantska žurka na Trgu u Požarevcu

U petak 27. maja od 17 časova do 23 časa biće organizovana maturantska žurka na Trgu oslobođenja…

25 May 2022, 12:45

HronikaRasvetljena krađa u Domu zdravlja…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu brzo su rasvetlili krađu u…

25 May 2022, 12:25

SportČlanovi "Poleta" osvojili…

Na 31. Pojedinačnom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, koje je održano 14. i…

25 May 2022, 12:22

Kursna lista