Remonti u TE Kostolac A
   31 Jul 2020, 14:12    Kostolac    sattv    Elena Marjanović


Remonti u TE Kostolac A

Remont bloka A1 počeo je u prvom delu maja i trajao je do polovine jula, posle čega je blok ponovo počeo proizvodnju
 
Ovogodišnja remontna sezona u termo sektoru omogućiće značajno sređivanje postrojenja u Termoelektrani „Kostolac A“, pa će u narednom periodu biti dodatno osiguran stepen pouzdanosti rada blokova, što je primarni zadatak kostolačkog ogranka „Elektroprivrede Srbije“ u cilju ispunjenja proizvodnog plana za ovu godinu.
- Svako ulaganje u održavanje znači ulaganje u optimalno funkcionisanje delova i postrojenja u celini. Ovo poseban značaj ima za termo kapacitete koji dugi niz godina stabilno rade u sistemu EPS-a, kao što je to slučaj s Termoelektranom „Kostolac A“. Blok A1, čija snaga iznosi 110 megavata, ove godine bio je u kapitalnom remontu, koji je trajao nešto duže od dva meseca – rekao je Zoran Predić, glavni inženjer održavanja TE „Kostolac A“.


- Remont bloka A1 počeo je u prvom delu maja i trajao je do polovine jula, posle čega je blok ponovo počeo proizvodnju. Reč je o složenom remontu, imajući u vidu da je velika pažnja posvećena detaljnom sređivanju bloka. Urađen je kapitalni remont turbine, sa zamenom srednjeg dela kućišta cilindra niskog pritiska, a od značajnih radova na ovom delu bloka, ističe se zamena cevi na kondenzatoru, gde je promenjeno više od 1.400 cevi.Zamenjen je i cevni grejač vazduha na kotlu K2, kao i gorionici. Obavljena je i zamena transformatora sopstvene proizvodnje. Urađeni su i drugi poslovi koji se svrstavaju u standardne zahvate za remontovanje termokapaciteta.
Imajući u vidu činjenicu da se ovogodišnji remont odvija u uslovima pandemije virusa korona, posebna pažnja je posvećena bezbednosti i zdravlju zaposlenih na radu koji pripadaju kostolačkom ogranku, ali i izvođačima radova iz drugih gradova.
- Sve je organizovano tako da se rizici po zdravlje svih učesnika remonta svedu na minimum, što je posebno složeno, jer je angažovan veći broj firmi iz različitih delova naše zemlje. Redovno upozoravamo sve na mere koje moraju da se poštuju i činimo sve što je u našoj moći da se izbegne oboljevanje od ovog virusa – zaključuje Predić.
 

 
Poslove na ovogodišnjem remontu obavljali su radnici TE „Kostolac A“, radnici kostolačkog PRIM-a, kao i preduzeća i instituti specijalizovani za energetske kompanije.Slične vesti

EKOLOGIJA NEZAOBILAZNA U OGRANKU TEKO KOSTOLAC

1 Aug 2020, 12:31

U Termoelektarni Kosolac A u cilju očuvanja životne sredine realizovaće nekoliko projakata koje su uradili inženjeri iz…

KOSTOLAČKE ELEKTRANE PRAMAŠILE ŠESTOMESEČNI PLAN ZA 1,9 ODSTO

23 Jul 2020, 9:22

Za prvih šest meseci u Ogranku „TE-KO Kostolac” proizvedeno je ukupno 2.887.167.000 kolovat sati  električne…

REMONT TERMOBLOKOVA U TEKO B

1 Jul 2020, 12:50

Remonti termoblokova u Termoelektrani „Kostolac“ B su završeni. poseban akcenat, ovog puta, stavićemo…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSaopštenje iz Opšte Bolnice Požarevac

Nakon pet nedelja od kako je Opšta bolnica Požarevac u kovid sistemu, danas je prvi…

14 Aug 2020, 16:38

DruštvoGOLUBAC: U letnoj akciji purikupljeno…

U organizaciji  Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta Golubac,u transfuziološkom…

14 Aug 2020, 13:51

SportMali voltižeri vredno treniraju…

Ljubičevske konjičke igre su jedinstvene po mnogo čemu, ali voltižovanje dece je svetski raritet.…

14 Aug 2020, 13:50

Kursna lista