REMONTI POČELI U TERMOELEKTRANI U BLOKU A2 I B1
   27 Jun 2019, 11:44    Kostolac    Sat Tv    Maja Stepanović


REMONTI POČELI U TERMOELEKTRANI U BLOKU A2 I B1

REMONTI  U KOSTOLAČKIM  TERMOELEKTRANAMA STARTOVALI 16. JUNA, A PREDVIĐENO JE DA  TRAJU MESEC DANA

Prvi blok kostolačkih termoelektrana koji je ove godine ušao u remont bio je blok A2, 16. juna, a dan kasnije započelo se s remontom i B1. Predviđeno je da remonti ovih blokova traju po mesec dana.  – Remont bloka A1 kreće krajem juna i trajaće dva meseca, odnosno do početka septembra, dok će blok B2 biti van pogona šest meseci u kapitalnom remontu − kaže Zoran Stanojević, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije kostolačkog ogranka EPS-a.

– Ono što prethodi realizaciji bilo kog remonta u termoelektranama jeste planiranje, a ono podrazumeva da svaki zahvat mora detaljno da se uskladi sa svim zahtevima u vezi sa procedurom javnih nabavki. Tu postoji mnogo stepenica koje treba da se pređu, imajući u vidu da je sistem javnih nabavki i više nego složen, što zahteva dodatno vreme. Remonte obavljamo svake godine i ima nekoliko važnih stavki koje se uvek uzimaju u obzir. To je uklapanje u zajedničke zastoje u obe termoelektrane, pri čemu se uvek dogovaramo sa kolegama iz rudarskog sektora da određeni blokovi budu istovremeno u zastoju zbog njihovog remonta na liniji uglja.

Pripreme za ovogodišnji remont započete su u maju prošle godine, kada se pravi elektroenergetski portfelj na nivou EPS-a. Najobimniji remont u kostolačkom termosektoru biće urađen na bloku B2.

− Reč je o kapitalnom remontu koji će trajati pola godine. Na bloku B2 uradićemo denitrifikaciju, koja će omogućiti da se emisija azotnih jedinjenja snizi ispod granice zahtevane zakonom – ističe on.

Drugi veliki posao koji će biti urađen jeste zamena međupregrejača 1, kao i kapitalni remont turbogeneratora. Na ostalim sistemima biće posla tokom celog remonta i obaviće se temeljne pripreme za pouzdan rad u predstojećoj zimskoj sezoni.

− Naš najvredniji resurs su naši zaposleni. U termoelektranama se stvorila veoma kvalitetna baza inženjera i tehničara, stručnog osoblja i tehničkog kadra. Reč je o ljudima koji su godinama sticali iskustvo i došli do pozicije da upravljaju postrojenjima na adekvatan način, uz donošenje pravih poteza u odlučujućim momentima procesa proizvodnje električne energije – kaže Stanojević.

Prosečna starost naših zaposlenih nam ne ide u prilog, tako da se svrstavamo u kadrove sa starijim kolektivom. Jedan od najvažnijih zadataka koji nam predstoji jeste da omogućimo podmlađivanje kolektiva, jer je za bilo koju radnu poziciju u termoelektrani potrebno pet do osam godina iskustva za potpuno stručno formiranje radnika, rekao je Zoran Stanojević.Slične vesti

PRIJEM PENZIONERA I URUČIVANJE PRIZNANJA NA DAN EPS-A

4 Oct 2019, 13:41

U CENTRU ZA KULTURU U KOSTOLCU JE PRIREĐEN SVEČANI PRIJEM ZA RADNIKE KOJI SU PENZIONISANI U PROTEKLIH GODINU DANA, A OVAJ…

TIMSKI RAD ENERGETIČARA U TERMOELEKTRANI KOSTOLAC A DOPRINOSI DOBRIM REZULTATIMA

15 Aug 2019, 13:59

BLOK 2  KOJI JE SASTAVNI DEO TERMOELEKTRANE  KOSTOLAC  A OVE GODINE JE OSTVARIO ČAK 124 DANA NEPREKIDNOG…

MNOGO POSLA U HRASTOVAČI

28 Jun 2019, 12:34

DO SREDINE GODINE BIĆE U FUNKCIJI NOVA LC 16 LINIJA BUNARA ZA DUBINSKO PREDODVODNJAVANJE ISPRED FRONTA RUDARSKIH RADOVA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMIHAJLOVIĆ: MNOGI BI TREBALO DA…

Građane Beograda danas čeka još jedan protest taksista koji su odustali od blokade…

14 Oct 2019, 14:55

DruštvoZATVARANJE ULICA ZBOG OBELEŽAVANJA…

ZBOG ODRŽAVANJA MANIFESTACIJA POVODOM OBELEŽAVANJA DANA OSLOBOĐENJA U PRVOM I DRUGOM…

14 Oct 2019, 14:49

Politika15. OKTOBRA ODRŽAĆE SE 33. SEDNICA…

Predsednik Skupštine opštine Golubac, Zoran Ćirković zakazao  je 33. Redovnu sednicu opštiskog…

14 Oct 2019, 14:36

Kursna lista