REMONTI POČELI U TERMOELEKTRANI U BLOKU A2 I B1
   27 Jun 2019, 11:44    Kostolac    Sat Tv    Maja Stepanović


REMONTI POČELI U TERMOELEKTRANI U BLOKU A2 I B1

REMONTI  U KOSTOLAČKIM  TERMOELEKTRANAMA STARTOVALI 16. JUNA, A PREDVIĐENO JE DA  TRAJU MESEC DANA

Prvi blok kostolačkih termoelektrana koji je ove godine ušao u remont bio je blok A2, 16. juna, a dan kasnije započelo se s remontom i B1. Predviđeno je da remonti ovih blokova traju po mesec dana.  – Remont bloka A1 kreće krajem juna i trajaće dva meseca, odnosno do početka septembra, dok će blok B2 biti van pogona šest meseci u kapitalnom remontu − kaže Zoran Stanojević, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije kostolačkog ogranka EPS-a.

– Ono što prethodi realizaciji bilo kog remonta u termoelektranama jeste planiranje, a ono podrazumeva da svaki zahvat mora detaljno da se uskladi sa svim zahtevima u vezi sa procedurom javnih nabavki. Tu postoji mnogo stepenica koje treba da se pređu, imajući u vidu da je sistem javnih nabavki i više nego složen, što zahteva dodatno vreme. Remonte obavljamo svake godine i ima nekoliko važnih stavki koje se uvek uzimaju u obzir. To je uklapanje u zajedničke zastoje u obe termoelektrane, pri čemu se uvek dogovaramo sa kolegama iz rudarskog sektora da određeni blokovi budu istovremeno u zastoju zbog njihovog remonta na liniji uglja.

Pripreme za ovogodišnji remont započete su u maju prošle godine, kada se pravi elektroenergetski portfelj na nivou EPS-a. Najobimniji remont u kostolačkom termosektoru biće urađen na bloku B2.

− Reč je o kapitalnom remontu koji će trajati pola godine. Na bloku B2 uradićemo denitrifikaciju, koja će omogućiti da se emisija azotnih jedinjenja snizi ispod granice zahtevane zakonom – ističe on.

Drugi veliki posao koji će biti urađen jeste zamena međupregrejača 1, kao i kapitalni remont turbogeneratora. Na ostalim sistemima biće posla tokom celog remonta i obaviće se temeljne pripreme za pouzdan rad u predstojećoj zimskoj sezoni.

− Naš najvredniji resurs su naši zaposleni. U termoelektranama se stvorila veoma kvalitetna baza inženjera i tehničara, stručnog osoblja i tehničkog kadra. Reč je o ljudima koji su godinama sticali iskustvo i došli do pozicije da upravljaju postrojenjima na adekvatan način, uz donošenje pravih poteza u odlučujućim momentima procesa proizvodnje električne energije – kaže Stanojević.

Prosečna starost naših zaposlenih nam ne ide u prilog, tako da se svrstavamo u kadrove sa starijim kolektivom. Jedan od najvažnijih zadataka koji nam predstoji jeste da omogućimo podmlađivanje kolektiva, jer je za bilo koju radnu poziciju u termoelektrani potrebno pet do osam godina iskustva za potpuno stručno formiranje radnika, rekao je Zoran Stanojević.Slične vesti

PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE U TE KOSTOLAC A U APRILU

26 May 2020, 12:35

U TERMOELEKTRANI  „KOSTOLAC A“ JE DO KRAJA APRILA PROIZVEDENO 676.196.000 KILOvAT ČASOVA  ELEKTRIČNE…

GRADI SE NOVA LINIJA BUNARA

8 May 2020, 13:10

Napredovanje otkopne mehanizacije kopa „Drmno“ odnosi se na to da se Gradi  nova linija bunar .Ugovorena…

NOVA TRAFOSTANICA U SEPTEMBRU

23 Apr 2020, 14:03

IZGRADNjA INFRASTRUKTURE ZA NAPREDOVANjE RADOVA NA KOPU „DRMNO”  PODRAZUMEVA NOVU TRAFOSTANICU U SEPTEMBRU

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOBELEŽENA 21. GODIŠNJICA OD POGIBIJE…

POVODOM 21 GODINE OD POGIBIJE BIVŠEG KOMANDANTA RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA I PROTIV VAZDUŠNE…

1 Jun 2020, 13:36

DruštvoGOLUBAC ZNAČAJNA TURISTIČKA DESTINACIJA…

U prošloj godini u Golubac je boravilo oko 90 brodova-kruzera,a ove godine ima najave…

1 Jun 2020, 13:35

DruštvoPOČETAK LETNJE KAMPANJE DOBROVOLJNOG…

CRVENI KRST POŽAREVAC ORGANIZOVAO JE  AKCIJU DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U SARADNJI SA…

1 Jun 2020, 13:34

Kursna lista