RELIZOVAN INTERREGIONALNI PROJEKAT "POSETI ME" U VELIKOM GRADIŠTU
   11 May 2019, 22:23    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


RELIZOVAN INTERREGIONALNI PROJEKAT "POSETI ME" U VELIKOM GRADIŠTU

U Velikom Gradištu održana je završna konferencija projekta “Poseti me”. finasiran u okviru interregionalnog (INTERREG) programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija I ima za cilj unapređenje turizma u pograničnom regionu, promociju turizma u partnerskim opštinama i  unapređenje turističke infrastructure.


Projekat realizuje opština Rešica iz Rumunije u partnerstvu sa opštinom Veliko Gradište. Na završnoj konferenciji u ovom gradu na Dunavu o projektu govorili su  menasžer projekta Jasmina Štrbac, predstavnik Rumunske opštine Rešica Sorinu Mitru i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

Vrednost projekta je 614 hiljada I 355 evra,a okviru projekta su organizovane u parnerskim opstinama obuke I radionice kao i razmena iskustva kroz višednevnu obostranu posetu od strane predstavnika opština Veliko Gradište I  Rešica.
          -Najznačajnije aktivnosti koje je opština Veliko Gradište realizovala u okviru ovog projekta,pored studijskih putovanja I radionica,jesti I Filmski festival ,,Silafest’’koji je prošle godine finansiran iz projekta ,,Poseti me’’. S druge strane opština Rešica realizovala je formiranje nevladine organizacije ,,Poseti me’’ koji je regionalnog I prekograničnog tipa I ima za cilj razvoj turizma u prekograničnom region I posebno afirmaciji razvoja turizma u opštinama Veliko Gradište I Rešica,istakla je Jasmina Štrbac,menadžer projekta za opštinu Veliko Gradište.


Predstavnik rumunske opštine Rešica, Sorinu Mitru  zahvalio je  na saradnji na projektu koji je uspešno okončan I očekuje da će sa opštinom Veliko Gradište u budućnosti  raditi na apliciranju novih projekata  prekogranične saradnje.

          -Posebno želim da se zahvalim na izuzetnom gostoprinstvu domaćina opštini Veliko Gradište I  na izuzetnoj saradnji koja nam pruža kao partner u realizaciji ne,samo ovog projekta već I predhodnih projekata koje smo zajedno realizovali,očekujemo da ćemo nastaviti ovu saradnju na novim projektima prekogranične saradnje.Smatram da je ovo izuzetan I značajan projekat koji tek treba da se realizuje I da se održi kroz aktivnosti,posebno kroz Nevladinu organizaciju koja je formirana u okviru projekta I koja se zove ,,Poseti me’’koja ima za cilj da promoviše  ovog projekta I da radi na održivosti I saradnji između naših Opština.,rekao je Sorinu Mitro,predstavnik rumunske opštine Rešica.


Predsednik Opštine Veliko Gradište Dragan Milić  rekao  da je  projekat „Poseti me“ uspešno realizovan a partnerstvo sa opštinom Rešica se pretvorilo u prijateljstvo i više je nego saradnja. Iz toga je nastao  i ovaj projekat za koji se nadam da neće biti poslednji. Jedan od ciljeva projekta se ostvaruje i Srebrno jezero posećuje sve više turista iz Rešice.


         -To je,upravo I bio cilj projekta,da što više gostiju iz Rešice posete Srebrno jezero. Vi znate,da smo se mi opredelili za razvoj turizma,da opština Veliko Gradište tu ima velike ambicije,da I REšica ima ambicije ali u nekom drugom obliku turizma.to je zimski turizam,I od prilike mi smo se tu našli.Mi želimo da nam gosti dolaze u letnjem period,da budu na jezeru,da obiđu čitavu okolinu,ne samo naše objekte Srebrno jezero,Ramsku tvrđavu,Manstire,nego I da obiđu I Viminacijum,Ljubičevo,Golubačku tvrđavu I druge objekte u okruženju,a da naši gosti idu u REšicu I budu u zimskom period,da skijujau ili da se bave nekim drugim zimskim sportovima.Zato,smo prošle godine napravili promociju naše turističke ponude na Trgu u Rešici I koja je bila jako uspešna.Nadam se,da će ovaj projekat da nam da dobre rezultate u neko buduće vreme,ali je primetno upravo što je rečeno,da je sve više gostiju iz Rumunije,iz Rešice I iz tog okruženja koji dolaze na Srebrno jezero I koji nam se ponovo vraćaju,što znači da smo postigli onaj cilj što smo želeli ovim projektom,istakao je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

U oviru projekta  izrađena je I studija razvoja turizma zasnovonom na prirodnom i kulturnom bogatstvu u Rešici I opštini Veliko Gradište. Kroz projekat koji je za Opštinu Veliko Gradište imao budžet od 230 hiljada, a rumunskog partnera 383 hiljada evra, rađena je studija razvoja turizma zasnovanog na prirodnom i kulturnom bogatstvu prekograničnih oblasti.
Lj.Nastasijević
 
 
 
 
 Slične vesti

OTVOREN GRANIČNI PRELAZ USIJE RUMUNSKI GRAD NOVA MOLDAVA

21 Dec 2019, 17:01

U podunavskom naselju Usiju kod Golupca juče je zvanično otvoren  granični prelaz između Srbije i Rumunije, čime je…

PROJEKAT EXCHANGE 5 USPEŠNO REALIZOVAN I PREDSTAVLJENI REZULTATI

18 Dec 2019, 11:27

PROJEKAT POD NAZIVOM „EFIKASNO UPRAVLJANJE JAVNOM SVOJINOM ZA USPEŠNIJE LOKALNE SAMOUPRAVE“, EXCHANGE…

PROJEKAT: NOVA ŠANSA ZA MLADE NEZAPOSLENE

17 Dec 2019, 10:24

UDRUŽENJE GRAĐANA „ŠANSA“ U PARTNERSTVU SA INSTITUTOM „GOŠA“ DOO IZ SMEDEREVSKE PALANKE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljePREVENCIJA PROTIV VIRUSA GRIPA…

NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA I BRANIČEVSKOG OKRUGA IZOLOVAN JE VIRUS INFLUENCE TJ GRIPA A…

25 Jan 2020, 14:14

DruštvoMNOGOBROJNE AKTIVNOSTI U DOMU…

UDRUŽENJE PENZIONERA GRADA POŽAREVCA KRAJEM 2019. GODINE  OSNOVALO JE I KLUB PENZIONERA…

25 Jan 2020, 14:08

KulturaGUSLARSKO VEČE U POLJOPRIVREDNOJ…

U OKVIRU SVETOSAVSKIH DANA POLJOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA „SONJA MARINKOVIĆ…

25 Jan 2020, 13:58

Kursna lista