RELIZOVAN INTERREGIONALNI PROJEKAT "POSETI ME" U VELIKOM GRADIŠTU
   11 May 2019, 22:23    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


RELIZOVAN INTERREGIONALNI PROJEKAT "POSETI ME" U VELIKOM GRADIŠTU

U Velikom Gradištu održana je završna konferencija projekta “Poseti me”. finasiran u okviru interregionalnog (INTERREG) programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija I ima za cilj unapređenje turizma u pograničnom regionu, promociju turizma u partnerskim opštinama i  unapređenje turističke infrastructure.


Projekat realizuje opština Rešica iz Rumunije u partnerstvu sa opštinom Veliko Gradište. Na završnoj konferenciji u ovom gradu na Dunavu o projektu govorili su  menasžer projekta Jasmina Štrbac, predstavnik Rumunske opštine Rešica Sorinu Mitru i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

Vrednost projekta je 614 hiljada I 355 evra,a okviru projekta su organizovane u parnerskim opstinama obuke I radionice kao i razmena iskustva kroz višednevnu obostranu posetu od strane predstavnika opština Veliko Gradište I  Rešica.
          -Najznačajnije aktivnosti koje je opština Veliko Gradište realizovala u okviru ovog projekta,pored studijskih putovanja I radionica,jesti I Filmski festival ,,Silafest’’koji je prošle godine finansiran iz projekta ,,Poseti me’’. S druge strane opština Rešica realizovala je formiranje nevladine organizacije ,,Poseti me’’ koji je regionalnog I prekograničnog tipa I ima za cilj razvoj turizma u prekograničnom region I posebno afirmaciji razvoja turizma u opštinama Veliko Gradište I Rešica,istakla je Jasmina Štrbac,menadžer projekta za opštinu Veliko Gradište.


Predstavnik rumunske opštine Rešica, Sorinu Mitru  zahvalio je  na saradnji na projektu koji je uspešno okončan I očekuje da će sa opštinom Veliko Gradište u budućnosti  raditi na apliciranju novih projekata  prekogranične saradnje.

          -Posebno želim da se zahvalim na izuzetnom gostoprinstvu domaćina opštini Veliko Gradište I  na izuzetnoj saradnji koja nam pruža kao partner u realizaciji ne,samo ovog projekta već I predhodnih projekata koje smo zajedno realizovali,očekujemo da ćemo nastaviti ovu saradnju na novim projektima prekogranične saradnje.Smatram da je ovo izuzetan I značajan projekat koji tek treba da se realizuje I da se održi kroz aktivnosti,posebno kroz Nevladinu organizaciju koja je formirana u okviru projekta I koja se zove ,,Poseti me’’koja ima za cilj da promoviše  ovog projekta I da radi na održivosti I saradnji između naših Opština.,rekao je Sorinu Mitro,predstavnik rumunske opštine Rešica.


Predsednik Opštine Veliko Gradište Dragan Milić  rekao  da je  projekat „Poseti me“ uspešno realizovan a partnerstvo sa opštinom Rešica se pretvorilo u prijateljstvo i više je nego saradnja. Iz toga je nastao  i ovaj projekat za koji se nadam da neće biti poslednji. Jedan od ciljeva projekta se ostvaruje i Srebrno jezero posećuje sve više turista iz Rešice.


         -To je,upravo I bio cilj projekta,da što više gostiju iz Rešice posete Srebrno jezero. Vi znate,da smo se mi opredelili za razvoj turizma,da opština Veliko Gradište tu ima velike ambicije,da I REšica ima ambicije ali u nekom drugom obliku turizma.to je zimski turizam,I od prilike mi smo se tu našli.Mi želimo da nam gosti dolaze u letnjem period,da budu na jezeru,da obiđu čitavu okolinu,ne samo naše objekte Srebrno jezero,Ramsku tvrđavu,Manstire,nego I da obiđu I Viminacijum,Ljubičevo,Golubačku tvrđavu I druge objekte u okruženju,a da naši gosti idu u REšicu I budu u zimskom period,da skijujau ili da se bave nekim drugim zimskim sportovima.Zato,smo prošle godine napravili promociju naše turističke ponude na Trgu u Rešici I koja je bila jako uspešna.Nadam se,da će ovaj projekat da nam da dobre rezultate u neko buduće vreme,ali je primetno upravo što je rečeno,da je sve više gostiju iz Rumunije,iz Rešice I iz tog okruženja koji dolaze na Srebrno jezero I koji nam se ponovo vraćaju,što znači da smo postigli onaj cilj što smo želeli ovim projektom,istakao je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

U oviru projekta  izrađena je I studija razvoja turizma zasnovonom na prirodnom i kulturnom bogatstvu u Rešici I opštini Veliko Gradište. Kroz projekat koji je za Opštinu Veliko Gradište imao budžet od 230 hiljada, a rumunskog partnera 383 hiljada evra, rađena je studija razvoja turizma zasnovanog na prirodnom i kulturnom bogatstvu prekograničnih oblasti.
Lj.Nastasijević
 
 
 
 
 Slične vesti

IZGRADNJA I POPRAVKA SPORTSKIH TERENA IZ PROGRAMA EU PRO U OPŠTINI GOLUBAC

16 Aug 2019, 15:49

U Golupcu se, uz podršku Evropske unije preko razvojnog programa EU PRO, radi na dodatnom unapređenju uslova za organizaciju…

PREDSTAVLJEN PROJEKAT

1 Aug 2019, 13:39

PREDSTAVLJEN JE PROJEKAT UNAPREĐENJE PREDUSLOVA ZA KORIŠĆENJELOKALNIH SOCIO EKONOMSKIH POTENCIJALA KROZ GIS U POŽAREVCU…

OPŠTINA GOLUBAC USPEŠNO REALIZOVALA RAZVOJNE PROJEKTE

27 Jun 2019, 12:45

Za investicije,socijalna davanjja i subvencije iz budžeta za ovu godinu u opštini Golubac izdvojeno je oko 55 odsto…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaSTALNA POSTAVKA SLIKA VELIKANI…

Stalna postavka izložba slika ,,Velikani srpskog pozorišta’’Udruženja građana…

24 Aug 2019, 13:39

PolitikaTANASKOVIĆ: MALE ŠANSE DA KOSOVO…

Ambicija da Albanci na Kosovu i Metohiji preuzmu srpske svetinje nije nova. Bivši ambasador…

24 Aug 2019, 13:30

PolitikaVUČIĆ: NE OČEKUJEM LAKU JESEN,…

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je govoreći o nedavnoj poseti SAD, da ne može da tumači…

24 Aug 2019, 13:15

Kursna lista