REKORDNO INTERESOVANJE SREDNJOŠKOLACA ZA PETNICU U 2020.GODINI
   3 Jan 2020, 12:07    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


REKORDNO INTERESOVANJE SREDNJOŠKOLACA ZA PETNICU U 2020.GODINI

NA KONKURSU ZA UČEŠĆE NA OBRAZOVNIM PROGRAMIMA U 2020. GODINI ISTRAŽIVAČKOJ STANICI PETNICA SE PRIJAVILO PREKO DVE HILJADE ZAINTERESOVANIH SREDNJOŠKOLACA IZ SVIH KRAJEVA NAŠE ZEMLJE, ALI I SLOVENIJE, HRVATSKE, BOSNE I HERCEGOVINE, CRNE GORE I MAKEDONIJE

Istraživačka stanica Petnica završila je proces izbora novih polaznika za obrazovne programe u 2020. godini. Porast broja prijavljenih učenika od oko 20 posto predstavlja rekordno interesovanje za obrazovne programe ove prestižne evropske institucije za dodatno obrazovanje. Oko 1300 srednjoškolaca iz cele naše zemlje, ali i regiona, na seminare u Petnici kreću sredinom januara. Na konkursu za učešće na obrazovnim programima u 2020. godini Istraživačkoj stanici Petnica se prijavilo preko dve hiljade zainteresovanih srednjoškolaca iz svih krajeva naše zemlje, ali i Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.
„Tim koji je pregledao sve pristigle prijave činilo je sto stručnih radnika i saradnika IS Petnica. Svi oni su naučnici, profesori, ili postdiplomci, i imaju i veliko pedagoško iskustvo u Petnici. Svaka prijava detaljno je pregledana tokom petodnevnog procesa selekcije nove generacije Petničara.
Programi u Petnici traju cele godine i odvijaju se u sezonskim ciklusima. Svaki polaznik na nekoj od 20 disciplina prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, u ovoj prestižnoj obrazovnoj instituciji može na četiri ili pet seminara godišnje provesti i po mesec dana. Tokom boravka u Petnici oni na raspolaganju imaju najmodernije laboratorije, naučnu operemu, računare, biblioteku, resursni centar.Od završetka rekonstrukcije i izgradnje, i nabavke nove naučne opreme, pre nekoliko godina, broj zainteresovanih za programe u Istraživačkoj stanici stalno raste. Zainteresovanih učenika iz Slovenije i Hrvatske je u takođe sve više, a raste i broj studenata univerziteta koji dolaze iz celog sveta na programe na engleskom jeziku.

Oblasti nauke u kojima će svoje prve korake srednjoškolci praviti su: astronomija, matematika, fizika, elektronika i robotika, računarstvo, biologija, hemija, biomedicina, geologija, geografija, istorija, antropologija i sociologija, psihologija, lingvistika, arheologija, kao i dizajn i četiri interdisciplinarna programa koja okupljaju grupe naučnih disciplina.Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna instirucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Njene aktivnosti su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi Petnice obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.Slične vesti

NOVA BUDŽETSKA LINIJA ZA OSNAŽIVANJE NA ŠANGAJSKOJ LISTI

24 Aug 2019, 13:12

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će od novembra biti…

140 GODINA OD OSNIVANJA GIMANZIJE U VELIKOM GRADIŠTU

26 May 2019, 13:56

U okviru obeležavanja 140 godina  od osnivanja gimnazije u Velikom Gradištu,u velikoj Sali ove obrazovne ustanove …

USKORO DO DIPLOME ZA TRI MESECA STUDIJE U SKLADU S POTREBAMA POSLODAVCA

13 May 2019, 11:50

Srbija će sledeće godine dobiti prve stručnjake sa završenim kratkim programima studija, u trajanju do 18 meseci,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaPREDAJA IZBORNE LISTE BOLJA SRBIJA…

U  Žabarima predata lista “Bolja Srbija za bolje Žabari”. Opštinskoj…

4 Jun 2020, 14:34

Vremenska prognozaPROGNOZA za PETAK, 5. Jun 2020.

SRBIJA: U petak toplo i pre podne pretežno suvo uz postepeno naoblačenje i pojavu kratkotrajne…

4 Jun 2020, 13:01

DruštvoODRŽANA PANEL DISKUSIJA PROMENE…

U GRADSKOJ UPRAVI GRADA POŽAREVCA ODRŽANA JE PANEL DISKUSIJA SA TEMOM PROMENE U PRAVILNICIMA…

4 Jun 2020, 12:58

Kursna lista