Rekordan priliv stranih direktnih investicija u prvih pet meseci
   24 Jul 2018, 13:35        vlada republike srbije    Maja Kostić


Rekordan priliv stranih direktnih investicija u prvih pet meseci

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je u prvih pet meseci ove godine zabeležen rast priliva stranih direktnih investicija od čak 15,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, koja je takođe bila rekordna sa čak 2,6 milijardi evra.   Mali je u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije (RTS), govoreći o dobrim ekonomskim rezultatima, podsetio na izveštaj Eurostata, koji je objavljen 20. jula, a gde se navode podaci o stanju u ekonomiji zemalja članica EU, kao i zemalja kandidata.

Imamo suficit u budžetu za prva tri meseca ove godine od 0,4 odsto BDP-a, dok je učešće javnog duga u BDP-u ispod 60 odsto, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, Hrvatska ima deficit od 1,9 odsto, a javni dug od čak 76,2 odsto, Rumunija ima deficit od 4,3 odsto, Mađarska ima takođe deficit od 1,3 odsto BDP-a, dok javni dug iznosi 74 odsto BDP-a.

U skladu sa ovim podacima, koji su zvanična statistika Evropske unije, vidimo da je Srbija potpuno ekonomski stabilna zemlja, istakao je Mali.

On je dodao da o finansijskoj konsolidaciji Srbije govori i izveštaj Generalnog direktorata Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja, te novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je isključivo savetodavnog karaktera.

Dobre vesti iz Brisela i Vašingtona o ekonomskom napretku Srbije govore nam o tome da smo na pravom putu, a da su javne finansije konsolidovane. Zato je sada vreme da se građanima uzvrati zahvalnost za to što su se zajedno sa Vladom borili za stabilne finansije, podvukao je ministar.

Prema njegovim rečima, to znači da je sledeći korak, nakon razgovora sa Misijom MMF-a u septembru, povećanje plata i penzija, kada ćemo znati i koliki će biti procenat tog uvećanja.

Mali je najavio i tri ključne stvari na kojima će se raditi od septembra, a koje će podstaći dalji privredni rast Srbije, od kojih je prva jačanje institucija, gde je prioritet reforma Poreske uprave.

Druga je jačanje konkurentnosti privrede kroz paket podsticajnih mera za naše preduzetnike, što podrazumeva poreske olakšice koje će stimulisati zapošljavanje, ali i rasteretiti privrednike i povećati im likvidnost, poput ubrzanog povraćaja PDV-a i smanjenja poreza ili doprinosa na zarade.

Kao treći cilj, ministar je naveo još veće povećanje i ubrzanje stope rasta u narednom periodu, koja je i sada već visoka i iznosi 4,6 odsto BDP-a.



Slične vesti

5 načina kako popraviti loše poslovanje

8 Nov 2023, 9:38

Svako poslovanje je dinamično i sa sobom nosi mnoge izazove. Loši periodi su sastavni deo poslovanja, ali važno je…

Kako do bolje saradnje u regionu - preko Otvorenog Balkana ili Berlinskog procesa

11 Jul 2023, 11:11

Premijer Albanije Edi Rama je početkom juna otvorio pitanje opstanka Otvorenog Balkana. Stefan Vladisavljev, programski…

Ministarstvo privrede: Osnivanje privrednog društva isključivo elektronski

11 May 2023, 11:00

Ministarstvo privrede podsetilo je danas građane Republike Srbije da se prijava za osnivanje privrednog društva,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 12:27

PolitikaStarović za RTS: Usvajanje preporuke…

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku…

29 Mar 2024, 12:07

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

Kursna lista