Reforma Poreske uprave, predlozi NALED-a
   22 Nov 2022, 11:12    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Reforma Poreske uprave, predlozi NALED-a

U okviru procesa reformi Poreske uprave od sledeće godine bi trebalo da prestane obaveza podnošenja poreske prijave za privremeni prekid ili prestanak obavljanja delatnosti ili promenu sedišta preduzetnika. U tom pogledu, iz NALED-a su Vladi uputili nekoliko novih predloga u cilju olakšanja poslovanja preduzetnika, među kojima i da im se objedini uplata poreza i doprinosa sa četiri na jedan račun.


Objedinjavanje uplate poreza na jedan račun uštedelo bi preduzetnicima i državi 260 miliona dinara, koliko se gubi na preknjižavanju obaveza, navode iz NALED-a. Predloženo je i da se u sledećoj godini produži važenje Uredbe o paušalnom oporezivanju koja maksimalno povećanje poreza ograničava na 10 odsto godišnje, da se izmeni način oporezivanja dela preduzetnika koji posluju na internetu, kao i da se što pre usvoji predloženo rešenje za poreski tretman frilensera, kazao je direktor za konkurentnost i investicije u toj organizaciji Dušan Vasiljević na panelu „Fiskalni i finansijski apsekti poslovanja preduzetnika“ održanom u okviru programa StarTech.


Kooridnator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi Dragan Agatunović objasnio je koje novine čekaju preduzetnike u 2023. godini, a koje će im, kako je dodao, smanjiti troškove.


Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da u Srbiji posluje oko 135 hiljada privrednih društava i oko 300 hiljada preduzetnika. Upoređujući podatke za prvih šest meseci ove godine sa prvom polovinom prethodne godine, uočljiv je značajan rast preduzetničkih radnji, rekla je menadžerka za regulatornu reformu NALED-a Irena Đorđević. Prema njenim rečima, najviše novih preduzetnika odlučilo se za otvaranje kafića i drugih ugostiteljskih objekata, pružanje konsultantskih usluga, računarsko programiranje, otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona, kao i za pokretanje biznisa u sektoru transporta.


Na panelu je ukazano da podrška preduzetnicima može da bude i nefinansijska, a tim povodom prezentovana su dva nova digitalna alata. Digitalni test samostalnosti - koji pomaže preduzetnicima da provere da li prolaze kriterijume testa i ukazuje im na propuste u poslovanju. Kao i GoStudy - škola digitalnog preduzetništva sa 180 lekcija od značaja za pokretanje i vođenje biznisa.

foto: pixabay
 Slične vesti

LPA radi u i subotu

14 May 2024, 10:21

Lokalna poreska administracija grada Požarevca obaveštava poreske obveznike - fizička lica, preduzetnike i pravna…

LPA radi u subotu

25 Apr 2024, 13:06

Zbog povećanih gužvi uslovljenih približavanjem Vaskrsa i dolaska obveznika koji su na privremenom radu u inostranstvu,…

LPA radi dve subote u martu

14 Mar 2024, 9:57

Informativna služba grada Požaevca obaveštava da zbog dospelih rokova za  podnošenje poreskih prijava…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista