Reforma Poreske uprave, predlozi NALED-a
   22 Nov 2022, 11:12    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Reforma Poreske uprave, predlozi NALED-a

U okviru procesa reformi Poreske uprave od sledeće godine bi trebalo da prestane obaveza podnošenja poreske prijave za privremeni prekid ili prestanak obavljanja delatnosti ili promenu sedišta preduzetnika. U tom pogledu, iz NALED-a su Vladi uputili nekoliko novih predloga u cilju olakšanja poslovanja preduzetnika, među kojima i da im se objedini uplata poreza i doprinosa sa četiri na jedan račun.


Objedinjavanje uplate poreza na jedan račun uštedelo bi preduzetnicima i državi 260 miliona dinara, koliko se gubi na preknjižavanju obaveza, navode iz NALED-a. Predloženo je i da se u sledećoj godini produži važenje Uredbe o paušalnom oporezivanju koja maksimalno povećanje poreza ograničava na 10 odsto godišnje, da se izmeni način oporezivanja dela preduzetnika koji posluju na internetu, kao i da se što pre usvoji predloženo rešenje za poreski tretman frilensera, kazao je direktor za konkurentnost i investicije u toj organizaciji Dušan Vasiljević na panelu „Fiskalni i finansijski apsekti poslovanja preduzetnika“ održanom u okviru programa StarTech.


Kooridnator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi Dragan Agatunović objasnio je koje novine čekaju preduzetnike u 2023. godini, a koje će im, kako je dodao, smanjiti troškove.


Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da u Srbiji posluje oko 135 hiljada privrednih društava i oko 300 hiljada preduzetnika. Upoređujući podatke za prvih šest meseci ove godine sa prvom polovinom prethodne godine, uočljiv je značajan rast preduzetničkih radnji, rekla je menadžerka za regulatornu reformu NALED-a Irena Đorđević. Prema njenim rečima, najviše novih preduzetnika odlučilo se za otvaranje kafića i drugih ugostiteljskih objekata, pružanje konsultantskih usluga, računarsko programiranje, otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona, kao i za pokretanje biznisa u sektoru transporta.


Na panelu je ukazano da podrška preduzetnicima može da bude i nefinansijska, a tim povodom prezentovana su dva nova digitalna alata. Digitalni test samostalnosti - koji pomaže preduzetnicima da provere da li prolaze kriterijume testa i ukazuje im na propuste u poslovanju. Kao i GoStudy - škola digitalnog preduzetništva sa 180 lekcija od značaja za pokretanje i vođenje biznisa.

foto: pixabay
 Slične vesti

LPA: Do 14. novembra rok za plaćanje četvrte rate poreza

8 Nov 2023, 10:29

Četvrta rata poreza na imovinu fizičkih lica dospeva na naplatu 14. novembra.  Kako je saopštila Narodna banka…

LPA će raditi i naredne dve subote, 14. i 21. oktobra

11 Oct 2023, 19:24

Zbog velikog broja izdatih opomena, Lokalna poreska administracija Grada Požarevca radiće sa strankama u subotu 14. oktobra,…

Danas ističe rok za uplatu treće rate poreza na imovinu

14 Aug 2023, 11:11

Rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za ovu godinu ističe danas, saopštio je…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVeliko Gradište prepoznatljiva…

U Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište zadovoljni su  realizacijom…

4 Dec 2023, 22:55

DruštvoKosta Bogdanović: Sebe vidim kao…

Kosta Bogdanović je učenik generacije Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“…

4 Dec 2023, 15:41

KulturaPoznati dobitnici nagrade Povelja…

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović,…

4 Dec 2023, 13:36

Kursna lista