Reforma Poreske uprave, predlozi NALED-a
   22 Nov 2022, 11:12    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Reforma Poreske uprave, predlozi NALED-a

U okviru procesa reformi Poreske uprave od sledeće godine bi trebalo da prestane obaveza podnošenja poreske prijave za privremeni prekid ili prestanak obavljanja delatnosti ili promenu sedišta preduzetnika. U tom pogledu, iz NALED-a su Vladi uputili nekoliko novih predloga u cilju olakšanja poslovanja preduzetnika, među kojima i da im se objedini uplata poreza i doprinosa sa četiri na jedan račun.


Objedinjavanje uplate poreza na jedan račun uštedelo bi preduzetnicima i državi 260 miliona dinara, koliko se gubi na preknjižavanju obaveza, navode iz NALED-a. Predloženo je i da se u sledećoj godini produži važenje Uredbe o paušalnom oporezivanju koja maksimalno povećanje poreza ograničava na 10 odsto godišnje, da se izmeni način oporezivanja dela preduzetnika koji posluju na internetu, kao i da se što pre usvoji predloženo rešenje za poreski tretman frilensera, kazao je direktor za konkurentnost i investicije u toj organizaciji Dušan Vasiljević na panelu „Fiskalni i finansijski apsekti poslovanja preduzetnika“ održanom u okviru programa StarTech.


Kooridnator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi Dragan Agatunović objasnio je koje novine čekaju preduzetnike u 2023. godini, a koje će im, kako je dodao, smanjiti troškove.


Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da u Srbiji posluje oko 135 hiljada privrednih društava i oko 300 hiljada preduzetnika. Upoređujući podatke za prvih šest meseci ove godine sa prvom polovinom prethodne godine, uočljiv je značajan rast preduzetničkih radnji, rekla je menadžerka za regulatornu reformu NALED-a Irena Đorđević. Prema njenim rečima, najviše novih preduzetnika odlučilo se za otvaranje kafića i drugih ugostiteljskih objekata, pružanje konsultantskih usluga, računarsko programiranje, otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona, kao i za pokretanje biznisa u sektoru transporta.


Na panelu je ukazano da podrška preduzetnicima može da bude i nefinansijska, a tim povodom prezentovana su dva nova digitalna alata. Digitalni test samostalnosti - koji pomaže preduzetnicima da provere da li prolaze kriterijume testa i ukazuje im na propuste u poslovanju. Kao i GoStudy - škola digitalnog preduzetništva sa 180 lekcija od značaja za pokretanje i vođenje biznisa.

foto: pixabay
 Slične vesti

Poreska uprava: Kalendar poreskih obaveza za februar

2 Feb 2023, 10:31

Poreska uprava Srbije objavila je kalendar poreskih obaveza za februar


Prema kalendaru poreskih obaveza za…

Lokalna poreska administracija radiće i u subotu 14. januara

11 Jan 2023, 9:10

Zbog izdatih opomena i poreskih prijava koje se predaju u toku januara, lokalna poreska administracija Grada Požarevca…

Izmirite svoje obaveze prema LPA do kraja godine

27 Dec 2022, 10:00

Povodom opomena upućenih pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima za dospele neizmirene obaveze po osnovu izvornih…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista