REFORMA INSPEKCIJA U BRANIČEVSKOM OKRUGU
   26 May 2020, 13:18        Sat Tv    Maja Stepanović


REFORMA INSPEKCIJA U BRANIČEVSKOM OKRUGU

KONTAKT CENTAR REPUBLIČKIH INSPEKCIJA KOJI POKRIVA RAD 44 INSPEKCIJE NA REPUBLIČKOM NIVOU POČEO JE SA RADOM KRAJEM MARTA. GRAĐANI I PRIVREDA IMALI SU  PRILIKU DA PREKO SAJTA WWW.INSPEKTOR.GOV.RS, KAO I TELEFONOM, PRIJAVE SVE NEPRAVILNOSTI KOJE SU UOČILI TOKOM VANREDNOG STANJA ZBOG PANDEMIJE KOVID -19  VIRUSA I INFORMIŠU SE O SVOJIM PRAVIMA I OBAVEZAMA. REFORMA INSPEKCIJA DEO JE UKUPNE REFORME JAVNE UPRAVE KOJU U NAŠOJ ZEMLJI PODRŽAVA EVROPSKA UNIJA.

Krajem marta počeo je sa radom Kontakt centar republičkih inspekcija koji pokriva rad 44 inspekcije na republičkom nivou. Građani i privreda imali su  priliku da preko sajta www.inspektor.gov.rs, kao i telefonom, prijave sve nepravilnosti koje su uočili tokom vanrednog stanja zbog pandemije KOVID -19  virusa i informišu se o svojim pravima i obavezama. U prvih 6 nedelja, dnevno je u proseku stizalo preko 70 različitih prijava. Telefon u Kontakt centru inspekcija zvonio je veoma često a stigao je i veliki broj prijava.

 Neke od njih pogrešile su adresu:
  Hoću da prijavim Bele strane jer su mi dali pogrešan broj telefona.
   Prodali su mi 28 grama manje brašna
   Oprasila mi se mangulica, dva praseta su mi umrla i niko nije hteo da mi pomogne, nisam mogao da nađem veterinara  


Ovo su samo neke od prijava problema koje su građane mučile, ali nisu u nadležnosti republičke inspekcije.  Nadležni kažu da su u prvih mesec i po dana rada Kontakt centra primili više od 3000 prijava.

Izjavu za medije je dao Dragan Pušara ,šef Tima za reformu inspekcija.

„ Kako je odmicala situacija sa pandemijom tako se menjala struktura predstavki koje su stizale od građana i privrede. U prvim danima najveći broj primedbi se odnosio na neuobičajeno visoke cene osnovnih životnih namirnica, čak i onih koje su bile zaštićene merama Vlade Republike Srbije kao i cena medicinske opreme, pre svega maski.

Kada je tržište stabilizovano, veći broj pitanja bio je u vezi sa radom poput prava na neplaćeno odsustvo, koliko dana poslodavac može da pošalje radnika na plaćeno odsustvo i sva ostala pitanja koja se tiču zaštitne opreme, prevoza na posao i sa posla.


U našem Kontakt centru trudimo se da građane jasno uputimo na nadležnosti ovih inspekcija. U svakom slučaju, kada je primimo mi je prosledimo na odgovarajući nivo lokalne inspekcije, u zavisnosti o kom se gradu ili opštini radi a stranku uputimo na nadležnost tog grada ili opštine.“


Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zorana Kasalovića, najviše predstavki je imala tržišna inspekcija (oko 39%), a nešto manje od pola se odnosilo na nadležnost lokalnih inspekcija. Svi nadzori konstatovali su oko 12 posto nepravilnosti, što ukazuje na visok stepen odgovornosti i svesti i naših privrednika i građana, kaže Kasalović.

„Uvažavajući proglašenu pandemiju i potrebu za efikasnošću rada Kontakt centar je počeo pre vremena da radi. On je značajan zbog toga što sada građani i privrednici mogu bez puno lutanja i gubljenja vremena kao i bez poznavanja nadležnosti određenih inspekcija da brzo reaguju, prijave nepravilnosti ili nelojalnu konkurenciju i da Kontakt centar reaguje vrlo brzo dostavljanjem primedbi nadležnim inspekcijama na postupanje. Kontakt centar daje dobre informacije i nama koji radimo na reformi inspekcija, a i ono što privrednici iskazuju kao problem da se delegira vladinom timu da se zakonski okviri eventualno promene kako bi se poboljšali uslovi poslovanja u Republici Srbiji. 

MDULS izradilo je akcioni plan zapošljavanja novih inspektora jer smo analizom uvideli nedostatak potrebnih inspektora. Akcionim planom predviđeno je da do 2021. godine bude primljeno 1272 inspektora. To je dobro prihvaćeno. U prvom kvartalu je primljeno 112 novih inspektora. Na taj način do 2021. želimo da popunimo naše inspekcije kao i da izmenimo starosnu strukturu,rekao je on.Reforma inspekcijskih službi je donela i neke novine prema kojima one imaju i savetodavnu ulogu za privredu. Sve republičke inspekcije na internet sajtu www.inspektor.gov.rs  objavljuju obavezne obrasce i kontrolne liste, kao što je propisano Zakonom o inspekcijskom nadzoru i postupke u okviru njihovih nadležnosti.

Sada se sve redovne inspekcije na terenu sprovode u skladu sa tim objavljenim listama. Ovo je od velike važnosti za privrednike, jer im omogućava predvidivo poslovanje, pošto na pomenutom sajtu mogu da pronađu sve informacije o uslovima koje moraju da ispune kako bi poslovali u skladu sa propisima.
Direktorka Regionalne privredne Komore Braničevskog i Podunavskog Upravnog Okruga, Tamara Ivković istakla je kakva su njihova iskustva I koje su koristi za privredu koje pruža reforma inspekcijskog nadzora – da li koriste savetodavnu ulogu koje sada ima inspekcija I slično.

„Veliki broj privrednika je u neposrednom razgovoru sa inspektorima poreske, tržišne, radne, sanitarne i poljoprivredne inspekcije razgovarao o problemima u poslovanju iz domena nadležnih inspekcija.
 
Nedovoljna informisanost o pravima i obavezama, kao i tumačenje propisa predstavljaju veliki teret privrednicima u Srbiji, naročito malim i srednjim preduzećima, te su ovakvi događaji, po oceni učesnika, jedinstvena prilika da u neformalnom okruženju i direktnom razgovoru sa inspektorima reše neke od svojih problema i nedoumica i dobiju neophodne savete i preporuke.

PKS ima zadatak da bude spona privrede i države kroz informisanje i edukovanje privrede, posebno malih i srednjih preduzeća o novinama u propisima.
Rad kontakt centra republičkih inspekcija i reforma inspekcijskog sistema?
Kako je Privredna komora Srbije lider u regionu po digitalizaciji svojih usluga kao i razvoj novih onlajn servisa PKS, značajno štedimo novac i vreme privrednika i povećevamo efikasnost, efektivnost i prodiktivnost naših kompanija.

U tom smislu Privredna komora podržava sve napore Vlade republike Srbije i resornih ministarstava u uvođenju poslovanja elektronskim putem. Sistem e-Inspektor (www.eisnpektor.gov.rs), je interni alat koji inspektorima olakšava rad, sadrži potrebne naloge, izveštaje, zapisnike, rešenja, zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, prijave za privredni prestup, a omogućava i uvid u nalaze drugih inspekcija. U registru subjekata i objekata inspekcijskog nadzora nalazi više od dva miliona firmi, kao i škole, bolnice, obdaništa, fakulteti, koji su takodje predmet nadzora. Svi iz tog registra se rangiraju po stepenu rizika, koji pomaže inspektorima da vide da li je potrebna češća kontrola, a prvi put inspektori mogu da vide i istoriju nadzora."
 

Reforma inspekcija deo je ukupne reforme javne uprave koju podržava EU. Evropska unija, kroz Sektorsku budžetsku podršku, podržava i reformu inspekcijskog nadzora koja je deo ukupne reforme javne uprave u Srbiji. Ta podrška budžetu iznosila je 3 miliona evra. Reformom inspekcijskih službi smanjuje se administrativno opterećenje za građane i preduzeća i obezbeđuje predvidivost poslovanja i fer poslovno okruženje.
 Slične vesti

Fon der Lajen i Vučić o dijalogu, reformama i pandemiji

26 Jun 2020, 12:37

Evropska komisija saopštila je da je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen na sastanku sa predsednikom Srbije…

Srbija pred otvaranjem poglavlja o slobodnom kretanju radnika

19 Jun 2020, 14:22

Srbija bi do kraja juna mogla da otvori poglavlje 2, koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, u pristupnim pregovorima…

E UPRAVA I ELEKTRONSKE USLUGE: UPIS DECE U ŠKOLE I VRTIĆE

14 May 2020, 13:50


PREKO PORTALA E-UPRAVA. NOVINA JE – UPIS PRVAKA KREĆE OD 1. JUNA, TAKODJE – ELEKTRONSKI, A OD 25. MAJA NA ISTI NAČIN…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSUZBIJANJE LARVI KOMARACA U ČETVRTAK…

Informativna slučba grada Požarevca obaveštava da će u četvrtak i petak 9. i 10. jula,…

4 Jul 2020, 16:55

ZdravljeVučić: Da sam bio tu, ranije bih…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Novom Pazaru bolja nego juče, da…

4 Jul 2020, 13:09

DruštvoŠta treba da znaju turisti koji…

Posle Grčke do koje se i dalje može zaobilaznim putem, od sutra turisti kreću čarter letovima…

4 Jul 2020, 13:04

Kursna lista