REDOVNO PLIVANJE U VODI BOGATOJ MINERALIMA- LEK ZA DUŠU I TELO
   13 Nov 2019, 10:30    Požarevac    Sat Tv    Maja Stepanović


REDOVNO PLIVANJE U VODI BOGATOJ MINERALIMA- LEK ZA DUŠU I TELO

Odavno su lekari preporučivali svojim pacijentima plivanje u morskoj vodi za lečenje različitih bolesti i stanja. Čuveni engleski lekar, Ričard Rasel, 1769.  objavio je disertaciju o koristima morske vode u lečenju "bolesnih žlezda". Korišćenje morske vode u medicinske svrhe zove se talasoterapija. Zahvaljujući svom sastavu, morska voda koja sadrži značajno veće količine minerala vrlo je korisna za kožu, za stanja poput psorijaze i ekcema.
Ono što posebno treba istaći jeste bogat sadržaj joda u morskoj vodi, zbog čega deluje antiseptično i ima zaceljujuća svojstva. Ispiranje nosa morskom vodom i plivanje u njoj smanjuje simptome polenske kijavice, sinusitisa i drugih disajnih tegoba (astma), jer morska voda čisti prirodne telesne tečnosti u sluznici disajnih puteva.

      Vežbanje i plivanje u morskoj vodi je vrlo zdravo i okrepljujuće, smanjuje stres. Morski biolog Valas Nikols u svojoj knjizi ,,Plavi um”, objavio je naučne dokaze zašto boravak u morskoj vodi deluje meditativno na ljudski organizam, podstiče kreativno razmišljanje, smanjuje anksioznost, stres, vraća unautrašnji mir i podstiče saosećajno razmišljanje. Jedan od razloga je način na koji dišemo tokom plivanja i ronjenja. Ritmičnost disanja i naizmeničnost pokreta, u sadejstvu sa mineralima morske vode jačaju parasimpatički deo nervnog sistema koji opušta organe i smiruje mozak. Na taj način morska voda umiruje moždane talase i podstiče oslobađanje hormona koji pozitivno utiču na mozak.
 
      Hidroterapija (aktivnost u vodi), plivanje, surfovanje smanjuju simptome depresije i leči nas, popravlja ono što je slomljeno unutar nas. Zbog toga se široko koristi u rehabilitaciji. Boravak u morskoj vodi aktivira temperaturne receptore ispod kože koji oslobađaju hormone poput endorfina, adrenalina i kortizola. Oni imaju terapijske koristi za mišićno-koštana stanja.  Ponavljano izlaganje morskoj vodi pojačava funkcije parasimpatičkog živčanog sustava, što pomaže u radu organa, zbog povećanog oslobađanja dopamina i serotonina.Česta izloženost morskoj vodi takođe povećava imunitet tela.
Sve u svemu, redovna plivanje u vodi bogatoj mineralima je mudra zdravstvena navika.Slične vesti

UTICAJ PLIVANJA U MINERALIZOVANOJ TERMALNOJ VODI NA NAŠE ZDRAVLJE

10 Dec 2019, 10:11

Mineralizovana termalna voda blagotvorno utiče na smanjenje negativnih efekata stresa na naše zdravlje.

ZA SVE GENERACIJE NAJZDRAVIJI SPORT JE PLIVANJE

29 Oct 2019, 9:51

Za pravilan rast i razvoj dece najbolji su bazični sportovi, poput atletike, gimnastike ili plivanja. Međutim, kada govorimo…

SVAKODNEVNO PLIVANJE PRODUŽAVA ŽIVOT, ŠTEDI SRCE I PODIŽE RASPOLOŽENJE

14 Oct 2019, 14:00

Hirofumi Tanaka, profesor kineziologije i direktor laboratorije za istraživanje kardiovaskularnog starenja na Univerzitetu…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPROGNOZA za UTORAK, 17. Decembar…

SRBIJA: U utorak ujutru magla po kotlinama i nizijama na zapadu i jugu Srbije. Tokom dana…

16 Dec 2019, 12:39

DruštvoPOZIV ZA UČESĆE U JAVNOJ RASPRAVI

Gradsko veće Grada Požarevca poziva sve građane, udruženja, stručnu i ostalu javnosti i sve…

16 Dec 2019, 12:33

DruštvoOBAVEŠTENJE JKP VODOVOD I KANALIZACIJA…

OBAVEŠTENJE JKP VODOVOD I KANALIZACIJA POŽAREVAC

16 Dec 2019, 10:46

Kursna lista