Recept za odmor - zašto smo umorni iako smo se naspavali
   5 Jan 2022, 9:46    Beograd    RTS    Marija Vajner


Recept za odmor - zašto smo umorni iako smo se naspavali

Da li ste pokušali da nadoknadite nedostatak energije tako što ćete više spavati? A kada se naspavate, i dalje ste umorni i iscrpljeni? Zabluda je da su spavanje i odmor jedno te isto. 

Kada smo umorni, mislimo da smo loše spavali… U stvari, potrebno nam je opuštanje – važni su saveti lekarke Sandre Dalton Smit, autorke knjige Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity.

  Mislimo da smo se odmorili jer smo se dovoljno naspavali i tako propuštamo druge vrste odmora koji su nam očajnički potrebni. Patimo od nedostatka odmora, jer ne razumemo šta sve odmor podrazumeva. Odmor je obnavljanje energije u sedam ključnih oblasti života.

Fizički odmor

Može biti pasivan ili aktivan. Pasivni fizički odmor uključuje spavanje i dremanje, dok aktivni fizički odmor obuhvata aktivnosti kao što su joga, istezanje i terapije masaže koje pomažu u poboljšanju cirkulacije i fleksibilnosti tela.

Mentalni odmor

Većina nas svoj dan počinje sa velikom šoljom kafe, a posle smo zaboravni, dekoncentrisani, razdražljivi.

  Tokom noći mozak se teško „isključuje“. Mada smo spavali sedam sati, budimo se umorni, kao da sna nije ni bilo. A problem je nedostatak mentalnog odmora. Recept je planirati kratke pauze na svaka dva sata tokom radnog dana, jer pauze mogu da nas opomenu da je trenutak da usporimo. Možemo držati svesku pored kreveta kako bismo zapisali sve „loše“ misli koje nas drže budnima.

Odmor od ekrana, buke, svetla

Treća vrsta odmora koja nam je potrebna jeste odmor od senzora. Jaka svetla, monitori, razgovori i ostala buka – bilo da su u kancelariji ili na Zum pozivima – mogu da preopterete naša čula. Potrebno je svakodnevno po nekoliko minuta zatvoriti oči.

Kreativni odmor

Vrsta odmora koja je posebno važna za svakoga ko mora da rešava probleme ili razmišlja o novim idejama. Ali kreativni odmor obuhvata uživanje u prirodi i umetnosti. Pretvorite svoj radni prostor u mesto inspiracije tako što ćete staviti na zid slike mestâ koja volite i umetnička dela u kojima uživate. Ne možete provesti 40 sati nedeljno buljeći u prazno ili zbrkano okruženje i očekivati da ćete se osećati dobro i poletno, a još manje da smislite inovativne ideje.

Emocionalni odmor

Podrazumeva pitanja: „Kako si danas?“ i iskren odgovor: „Nisam dobro“. Ako vam je potreban emocionalni odmor, verovatno imate i manjak socijalnog odmora. Ovo se dešava kada ne uspemo da razlikujemo one odnose koji nas podižu od onoga što nas iscrpljuje. Za društveni odmor potrebno je okružiti se ljudima koji nas podržavaju.

Duhovni odmor

Sposobnost povezivanja izvan fizičkog i mentalnog, to je potreba za osećanjem pripadnosti, ljubavi, prihvatanja i svrhe. Zato je potrebno uključiti molitvu, meditaciju ili učešće u zajednici u svoju dnevnu rutinu. Kao što vidite, za odmor nam nije dovoljan samo san. Dakle, vreme je da se usredsredimo na pravi odmor koji nam je potreban.
 Slične vesti

Besplatni oftalmološki pregledi na Zlatiboru

17 Jan 2022, 22:34

U okviru projekta "Lakše do boljeg vida- Eliksir dolazi kod vas“,opština Čajetina obezbedila je…

Grujičić: Nikada u istoriji nije bilo toliko operacija karcinoma dojke kao sada

25 May 2021, 11:05

I dok je obolelih od kovida manje, raste broj obolelih od drugih bolesti, a u prvi plan dolazi sve ono od čega građani Srbije…

Da li izabrani lekar može da zakaže pregled kod specijaliste i kad nije urgentno

28 Aug 2020, 10:33

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Stefoski, rekao je za RTS da je stanje u kovid ambulantama dobro, nema…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportSedmojulski turnir u futsalu

Na stadionu malih sportova Sportskog centra Požarevac u toku je Sedmojulski turnir u futsalu.…

29 Jun 2022, 14:17

PolitikaRebalansom obezbeđena dodatna…

Nakon rebalnsa budžet Gradske opštine Kostolaac oko 408. miliona dinara, odlučili kostolački…

29 Jun 2022, 14:01

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 30. Jun…

SRBIJA: U četvrtak sunčano i tropska vrućina. Biće još malo toplije…

29 Jun 2022, 12:32

Kursna lista