REALIZOVAN PROJEKAT DRUŠTVA ROMA IZ KOSTOLCA
   4 Jul 2017, 15:08    Kostolac    SATTV    Maja Kostić


REALIZOVAN PROJEKAT DRUŠTVA ROMA IZ KOSTOLCA

Danas su u skupštinskoj sali GO Kostolac, u okviru projekta „Individualna rešenja za adaptaciju kupatila“, potpisani ugovori sa odabranim korisnicima o dodeli građevinsko-sanitarnog materijala za izgradnju  adaptaciju kupatila socijalno ugroženih porodica sa teritorije Gradske opštine Kostolac.

Projekat realizuje organizacija “Društvo Rom Kostolac”, a  finansira Grad Požarevac u okviru Konkursa za projekte nevladinih organizacija za sprovođenje Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma na teritoriji grada Požarevca za period 2016-2020 godine.
Bajram Morina, predsednik Udruženja “ Društvo rom “ Kostolac, naglasio je da su, pored lošeg socio ekonomskog položaja porodica, neki od kriterijuma za izbor korisnika bili i: veći broj članova porodičnog domaćinstva (višečlane porodice sa decom koja su obuhvaćena obrazovnim sistemom), zatim manji prihodi koje porodica ostvaruje, postojanje invaliditeta u porodici, postojanje tehničkih uslova za izgradnju kupatila (voda, struja, adekvatan prostor) i najvažnije mogućnost da korisnici sami ugrade građevinski materijal. Učešće u samom procesu odabira korisnika koji će ovaj vid pomoći i dobiti, su uzele sve romske NVO iz Kostolca, kao i stanovnici romskih naselja, i u prvom krugu odabrano je 14 korisnika, a predviđeno je da još pet ili šest porodica dobije potreban građevinski materijal za adaptaciju kupatila.
“ Ovom prilikom zahvaljujem se upravi grada Požarevca, posebno Dejanu Krstiću, članu Gradskog veća Grada Požarevca i predsedniku Gradske opštine Kostolac, Ivanu Saviću, jer su prepoznali probleme sa kojima se suočavaju socijalno ugrožene porodice sa teritorije Gradske opštine Kostolac i koji su sa značajnim sredstvima finansirali ovaj projekat “ – dodao je Bajram Morina.
Prvi deo materijala isporučen je korisnicima, nakon potpisivanja ugovora, a korisnici imaju rok od 60 dana da isti materijal ugrade kako bi ostvarili pravo na dobijanje potrebnih sanitarija.
Predsednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić ukazao je na značaj postojanja institucija koje se bave rešavanjem problema naših sugrađana, a koje su u znatnoj meri doprinele unapređenju njihovog položaja u sistemu lokalne samouprave.
“ Iznos koji je opredeljen u vrednosti od 780.000,00 dinara, možda nije u ovom trenutku dovoljan, ali je svakako značajan porodicama koje su ostvarile pravo na ovakav vid pomoći. Mi ćemo se truditi da u narednim godinama u saradnji sa lokalnom samoupravom Grada Požarevca obezbedimo još veća sredstva za socijalno ugrožene porodice“ .
Savić je tom prilikom istakao da veliko angažovanje i zalaganje u radu, predsednika Udruženja “ Društvo rom “ Kostolac, rezultira da svaki projekat ovog udruženja biva odobren od strane komisije i veća.
Prema rečima Dejana Krstića, člana Gradskog veća Grada Požarevca zaduženog za nevladine organizacije, kulturu i informisanje, ovo je samo još jedan u nizu projekata koji se finansira ili sufinansira iz budžeta Grada Požarevca preko konkursa za Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma na teritoriji Grada Požarevca 2016-2010. godine.
“ Već drugu godinu za redom uz veliku podršku predsednika Gradske opštine Kostolac, Ivana Savića preko LAP -a Grada Požarevca finansiramo udruženja sa teritorije Gradske opštine Kostolac. Opredeljena sredstva za Lokalni akcioni plan ove godine iznose 3.000.000,00 dinara, od kojih je 1/3 sredstava dobilo “ Društvo rom “ Kostolac“ – rekao je Krstić.



Slične vesti

Udruženjima građana i crkvama pet miliona za programe od javnog interesa

19 Mar 2024, 12:43

Udruženja građana i crkve dobila su ukupno 5.000.000 dinara za realizaciju projekata i programa od javnog interesa. Ugovori…

Sedam udruženja realizovaće programe vredne oko pet miliona dinara

16 Mar 2024, 12:25

Grad Požarevac će i ove godine sufinansirati projekte i programe za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Grada Požarevca.…

Golubačkim komunalcima 12 miliona dinara za izgradnju komunalne infrastrukture

20 Feb 2024, 13:44

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara u okviru Programa podrške…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista